Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2020 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Profesor Traubner sa po 10 mesiacoch vrátil do práce: Prežil som holokaust, musím prežiť aj koronavírus!

Má za sebou náročné obdobie – najprv amputácia nohy minulý rok v decembri, v máji vážne problémy s pankreasom, mesiac na to čelil obvineniu zo sexuálneho obťažovania pri vyšetrovaní pacientok a potom júlová desivá autonehoda, po ktorej s manželkou skončili v nemocnici. Neurológ Pavel Traubner (79) sa po dlhých mesiacoch rekonvalescencie vrátil k svojim pacientom.

Vás len tak niečo nepoloží!

Žiaľbohu, koronavírus ma, hlavne v tej druhej fáze, značným spôsobom zabrzdil. Ešte sa vrátim k autohavárii, som šťastný, že sme z toho vyšli s manželkou a so sedemročnou vnučkou Tamarkou relatívne dobre. Aj keď som mal zlomených osem rebier, moja manželka štyri rebrá a členok. Chvalabohu, vnučka obišla bez zranení. Je mi ľúto, že sa to stalo, nebolo to mojou vinou. Urobil to neznámy vodič, ktorý urobil myšičku a vnikol mi do môjho pruhu na ceste. Strhol som volant, aby som ho nezabil a vrazil som do betónu a otočil som sa na strechu. Vodič po havárii ušiel, neviem, kto to bol a nevie to ani polícia. Verím, že to bola už posledná tragédia v našom rodinnom živote.

Ako vyzerá váš pracovný deň?

Dobre mi padlo milé prijatie v práci mojimi nadriadenými aj ostatnými kolegami. Lebo, keď som bol dvojnohý, tak som bol normálnym členom pracoviska, s jednou nohou som tam exkluzivita! (smiech) Chodím do ambulancie trikrát do týždňa, pretože mám čiastočný pracovný úväzok. Okrem toho, že sedím vo svojej pracovni, študujem najnovšie informácie z medicíny. Dokonca počas mojej práceneschopnosti sme napísali s kolegom Pavlom Demešom jednu zaujímavú vedeckú prácu o činnosti slovenských lekárskych fakúlt počas koronavírusu na Slovensku. V práci končím okolo piatej popoludní a doma sa s radosťou venujem manželke a vnučke, s ktorou sa učím.

Viete si predstaviť, že by ste viac nemohli pracovať?

Od minuloročných Vianoc, keď mi amputovali nohu, až doteraz som bol doma a moja manželka by vám potvrdila, že som bol dosť nervózny. Navyše to bolo spojené s extrémnou karanténou, ktorú sme sa snažili dodržiavať. Našťastie, ponorková choroba u nás až tak veľmi neprepukla. Najmä vďaka mojej manželke, lebo ak by to bolo na mne, tak by prepukla veľmi dávno! (smiech)

Nechýba vám spoločenský život, na ktorý sme boli u vás zvyknutí?

Isteže mi to chýba. Ja som sa vrátil po amputácii z nemocnice 1. februára a okamžite som začal žiť normálnym životom. Na druhý deň, 2. februára mal Milan Lasica narodeniny a išiel som na oslavu, kde ma pozdravila aj pani prezidentka Čaputová. Potom som bol na galavečere paralympionikov, na narodeninách spisovateľa Petra Jaroša aj na Krištáľovom krídle a na niekoľkých divadelných predstaveniach. Žiaľbohu, pre koronavírus toto všetko skončilo. Druhá vlna pandémie je hrozivým faktorom pre kultúrne podujatia, ale vďaka môjmu optimizmu verím, že aj toto raz pominie. Hádam sa toho dočkám, samozrejme, ak sa mi podarí prežiť.

Nepochybne to zvládnete, veď ako sa ukázalo, máte dobrého anjela strážneho...

Pravdou je, že v období holokaustu zahynulo 1 a pol milióna detí a ja som nebol medzi nimi. Dlho som mal výčitky, že som prežil a moji kamaráti z okolia sa z koncentráku nikdy nevrátili. Vtedy som si povedal, že ak som prežil toto obdobie, už pre mňa nikdy nemôže byť nič problematickejšie. Veľmi mi to v živote pomáhalo. Množstvo problémov som prekonal vďaka tomu, že som si povedal: ‚Však žiješ, už si tu nemal byť!‘ Prežil som holokaust, musím prežiť aj obdobie korony aj iné problémy. Aj človek s hendikepom môže mať radosť zo života. Uvedomil som si, že mám prečo žiť a že ak som nie raz ušiel hrobárovi z lopaty, musím bojovať.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!