Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2020 09:14 | Správy | Zahraničné správy

Nepriaznivá bilancia: Nemecko s Francúzskom hlásia rekordy v počte nakazených

Nemecko zaznamenalo vo štvrtok 7334 nových prípadov nákazy koronavírusom a 24 súvisiacich úmrtí. Prekonaný tak bol rekord z predchádzajúceho dňa, keď bolo hlásených 6638 prípadov.

S odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom v piatok informovala agentúra DPA.

Piatková bilancia predstavuje najvyšší denný nárast infekcií od začiatku pandémie. Prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 však bolo vtedy pravdepodobne viac, len sa nevykonávalo toľko testov, ako v súčasnosti, pripomína DPA.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Nemecku podľa údajov RKI 348.557 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 9734 súvisiacich úmrtí, z ktorých 24 pribudlo za posledný deň. Z nákazy sa dosiaľ vyliečilo viac ako 280.000 ľudí.

 

Vo štvrtok 15. októbra sa na jednotkách intenzívnej starostlivosti nachádzalo 655 pacientov, z toho je 329 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet týchto pacientov neustále rastie: pred týždňom (8.10.) ich bolo 487 (239 na prístrojoch), pred dvoma týždňami (1.10.) 362 (193 na prístrojoch).

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po stredajších rokovaniach s premiérmi 16 spolkových krajín oznámila sprísnenie epidemiologických opatrení týkajúcich sa zhromažďovania či povinného nosenia rúšok v oblastiach s vysokým počtom nakazených.

V súlade s novými opatreniam bude v oblastiach, ktoré zaznamenajú 35 novonakazených na 100.000 obyvateľov za týždeň, nosenie rúšok povinné na miestach, kde sú ľudia dlhšiu dobu v blízkom kontakte. Na otvorených priestranstvách sa bude môcť zhromaždiť nanajvýš 25 ľudí, pričom pre súkromné stretnutia platí limit 15 osôb.

Ak sa prekročí limit 50 a viac nových prípadov nákazy za týždeň na 100.000 obyvateľov, začnú platiť ešte prísnejšie opatrenia. Súkromné stretnutia budú obmedzené na desať ľudí, prípadne príslušníkov výlučne dvoch domácností, reštaurácie budú musieť zatvárať najneskôr o 23.00 h.

Rekord hlási aj Francúzsko

Francúzsko zaznamenalo ďalší nárast denných prírastkov nových prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že sa tak stalo krátko predtým, ako začne v sobotu platiť nočný zákaz vychádzania v Paríži a ôsmich ďalších mestách. Francúzske úrady potvrdili 30 621 ďalších prípadov, pričom deň predtým pribudlo 22 591 nakazených.

Nové, sprísnené opatrenia zavádzajú vlády po celej Európe, ktorá sa snaží dostať pod kontrolu druhú vlnu nákaz koronavírusom, a Svetová zdravotnícka organizácia v tejto súvislosti vo štvrtok upozornila, že prísne opatrenia naprieč kontinentom sú "absolútne nevyhnutné" pre záchranu životov.

Rekordné denné prírastky infikovaných vo štvrtok okrem Francúzska zaznamenali aj v Taliansku, Poľsku, Nemecku alebo v Českej republike. Rusko zase hlásilo najviac úmrtí počas jedného dňa od začiatku pandémie - 286.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí
Nepochopiteľné správanie sa vodiča.
Váš Tip
Ohavnejšie parkovanie ste nevideli! Naštvaní Slováci si podali vodiča: Mali by ho zbaviť svojprávnosti
Foto
Sagana čaká premiéra v novom tíme: Prečo podporí práve túto stajňu?
ilustračné foto
Krviprelievanie pred barom v Dubnici nad Váhom: Za tri bodnutia 10 rokov basy?!
Karel Gott bol pre Ivetu Bartošovú vzorom už od detstva.
Foto
Od tragického úmrtia Ivety Bartošovej († 48) prešlo 10 rokov: Telefonát s Gottom krátko pred skonom!
Mariánske námestie v Žiline.
Mestskí policajti v Žiline vybrali skoro 260.000 eur na pokutách: Najčastejší prehrešok!
Foto
Krčiaci sa kolega a prázdna kocka? Česká redaktora sa vysmiala štadiónu v Trenčíne
Auto narazilo do betónového stĺpu, ktorý sa zlomil.
Foto
Auto v Klenovci ZLOMILO betónový stĺp a zachytilo 3 stromy: Vodič († 30) zahynul
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Opilec s autom pri Bušovciach prerazil kovové zábradlie na moste a zrútil sa: Neskutočné, koľko nafúkal!