Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2020 12:02 | Správy | Domáce správy

Súd s Kotlebom vrcholí, politik predniesol záverečnú reč: Slová plné obvinení

Súdny proces pre šeky s údajnou extrémistickou tematikou je podľa obžalovaného predsedu politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu vykonštruovaný. Uviedol to v pondelok v rámci svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestno súde (ŠTS) v Pezinku.

Zároveň povedal, že v rámci vyšetrovania celej veci boli orgánmi činnými v trestnom konaní „umelo zháňané dôkazy a splietané rôzne pavučiny”.

Predseda ĽSNS tiež zdôraznil, že doteraz nerozumie, akým konaním naplnil skutkovú podstatu trestného činu prejavu sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Trvá totiž na tom, že zámerom podujatia, na ktorom v roku 2017 odovzdával šeky na sumu 1 488 eur „bolo pomôcť tým, ktorým nepomáha štát”. Takýto skutok pritom podľa Mariana Kotlebu žiadny zákon nepostihuje. Zároveň obžalovaný skonštatoval, že prokuratúra účelovo rozdelila sumu 1 488, ktorá bola na šekoch na 14 a 88. Z tohto dôvody nemal podľa neho súd podanú obžalobu vôbec prijať. „Ja odmietam, aby zo strany prokurátora mi bolo prikazované, že takúto sumu môžeme odovzdať a takúto už nie,” vyhlásil Marian Kotleba.

V rámci záverečných rečí obžalovaný takisto napríklad čítal rôzne zmluvy, ktoré štátne orgány uzavreli na sumu 1 488 eur. Tiež mal v úmysle oboznámiť súd so všetkými poslaneckými návrhmi, ktoré jeho strana predložila vo volebnom období 2016 až 2020. Sudkyňa tento postup označila za zdržiavanie, obžalovaný však trval na svojom a postup súdu označil za obmedzovanie svojho práva na obhajobu. Z dôvodu opakovaného vybočovania z rámca prejednávanej veci nakoniec sudkyňa uložila Marianovi Kotlebovi poriadkovú pokutu vo výške 500 eur.

 

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur. Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to