Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2020 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vajda otvorene o ťažkých časoch v kultúre: Tvrdý odkaz ľuďom, ktorí sa na umelcov pozerajú cez prsty

Ťažké časy, spôsobené pandémiou koronavírusu, zasiahli sféru kultúry na najcitlivejšom mieste – divadlá sa museli podriadiť prísnym opatreniam, medzi iným aj striktným obmedzením počtu návštevníkov.

O dosahu doterajších opatrení na slovenskú kultúru sme hovorili s hercom Jozefom Vajdom (65), dlhoročným členom Činohry SND.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

S rušením kultúrnych akcií zostalo mnoho umelcov doslova „na holičkách“. Je to podľa vás správne, riešiť to plošne?

Kultúra je to, čo formuje národ, ide ruka v ruke so vzdelaním. Kultúra však v súčasnosti dostáva riadne na frak, v podstate neexistuje. Umelci sa stali ohrozenou skupinou obyvateľstva – bez príjmov. V SND sme ako zamestnanci zatiaľ kompenzovaní, dostávame základné platy. Ale čo tí, ktorí sú na voľnej nohe? Čo tie menšie divadlá? Pre pár ľudí sa neoplatí žiadnemu telesu ani len zapnúť svetlo, lebo zo vstupeniek nezaplatí absolútne nič. A takýchto umelcov je na Slovensku veľmi veľa. Uznávam epidemiológov, hygienikov a majú pravdu do istej miery, že keď sa stretáva obrovské množstvo ľudí, je to rizikové. Ale v divadle sedia diváci pokojne, majú rúška, sú v odstupoch, prečo by ich tam nemohlo sedieť viac? Viem, že teraz je toho na kompetentných veľa, ale treba postupovať od prípadu k prípadu, dávať kultúru na posledné miesto sa mi zdá krátkozraké. A bolí to.

 

Aká je atmosféra medzi hercami?

Je tam obrovské napätie. Keď človek sedí doma namiesto toho, aby pracoval, je to frustrujúce. Samozrejme, zopár nás má ešte aj inú prácu, niektorí nakrúcame, ale sú mnohí, čo nerobia vôbec nič a naozaj len sedia doma a čakajú. Tí, ktorí nie sú podporovaní štátom, ktorí nie sú nejakým spôsobom kompenzovaní, doslova živoria a sú na pokraji zúfalstva. Tí môžu strácať nervy. Ale nehovorme len o hercoch. Vnímam to celoplošne a globálne, v divadlách je kopa ľudí – od zboristov, orchestra, osvetľovačov, kulisárov, zvukárov, maskérov, kostymérov a ďalších zamestnancov. SND je obrovský kolos a všetci prichádzajú týmto spôsobom o živobytie a sú úplne na dne. Dokedy to vydrží umelecká obec?

Keď išlo o kultúru, umelci sa dokázali vždy zomknúť. Dnes sa väčšina z nich ozýva jednotlivo na sociálnych sieťach. Nevytratila sa vari tá povestná súdržnosť?

Teraz sa nedá zomknúť. Ako sa máme zomknúť, keď sú zakázané masové akcie?! Možnože k niečomu dôjde a niečo sa pohne, možno sa ľudia naštvú a povedia si – dobre, kašlete na nás – a budeme takí, aby ten náš hlas bolo počuť. Aby si kompetentní uvedomili, že naozaj sme na chvoste. Budeme nútení to urobiť a asi to budeme musieť urobiť, keď sa nič nepohne zo strany tých, ktorí o tom rozhodujú.

V minulosti sa z pódií výrazne ozývali hlasy vašich kolegov pri viacerých protestoch. Teraz, keď ide o kultúru a existenciu umelcov, paradoxne mlčia. Ako to vnímate?

Osobne si myslím, že by mala vzniknúť platforma umelcov, ktorá bude mať vážny status a mala by povedať, že s týmto stavom nie sme spokojní.

Hovoríte o tom v divadle?

Ako máme hovoriť, keď sme doma? Ťažko sa môžete dať s niekým dohromady, keď sa nemôže väčšia skupina ani stretnúť. Nemôžeme sa stretnúť a povedať, že sme nespokojní, lebo je to v podstate zakázané. To je podľa mňa frustrujúce.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!