Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2020 17:00 | Správy | Zaujímavosti

Virologička varuje: Rúšok sa nezbavíme niekoľko rokov, s týmto sa musíme naučiť žiť!

Veľká časť sveta bude pravdepodobne ochranné rúška nosiť niekoľko rokov, varuje významná španielska virologička.

Ako píše britský portál Daily Mail, španielska virologička Margarita del Val sa nazdáva, že kým prekonáme pandémiu úplne, bude to beh na dlhú trať. „Bude to maratón," tvrdí vedúca Španielskej rady pre národný výskum (CSIC).

Rovnako ako v USA, sa aj španielski zdravotnícki predstavitelia dostali do rozporu s politikmi, ktorí bojujú o zvládnutie koronavírusovej krízy. Španielsko je teraz opäť najviac postihnutou krajinou v Európe a v piatok prijalo ďalšie obmedzenia v nádeji, že spomalí rýchle šírenie vírusu. Nosenie rúšok je povinné na verejných priestranstvách, zhromaždenia sú obmedzené len na skupinky šiestich ľudí. To isté platí aj v baroch a reštauráciách, kde je počet osôb obmedzený rovnako.

Španieli, ktorí mali nariadenú povinnú karanténu už od 14. marca, sú z celej situácie unavení a frustrovaní. Napriek prísnejším opatreniam tam prípady nákazy prudko stúpajú a vo štvrtok bolo hlásených 10 981 pozitívne testovaných prípadov a 196 nových úmrtí.

 

Varovania Margarity del Val odzrkadľujú aj pocity amerického špecialistu na infekčné choroby, doktora Anthonyho Fauciho. Ten minulý týždeň, počas živého prenosu na sociálnej sieti Facebook, v debate s guvernérom New Jersey Philom Murphym uviedol, že aj keby bolo zaočkovaných 75 alebo 80 percent obyvateľov Spojených štátov, nemôžu prestať byť obozretní v našich rozhodnutiach a opatreniach v oblasti verejného zdravia.

Nový typ koronavírusu, SARS-Cov-2, bol prvýkrát zistený v USA aj v Španielsku v januári 2020. Za uplynulých 10 mesiacov sa oba štáty priblížili k bodu zlomu, nosenie rúšok sa stalo normou a počty prípadov začali klesať na únosnú mieru. Američania aj Španieli si vydýchli a začali si v letných mesiacoch užívať teplé počasie a možnosť zhromažďovať sa v relatívnom bezpečí. 

„Myslím si, že keď sa ľudia zdržiavali von, zabúdali na druhé opatrenia, na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti či nosenie rúška," hovorí doktorka del Val. Poznamenala tiež, že akonáhle sa opatrenia a zákaz vychádzania povolili, ulice, bary aj verejná doprava boli opäť preplnené rovnako ako pred pandémiou.

Problém bude pretrvávať, pokým nebude na trhu dostupná vakcína. Spoločnosť Johnson & Johnson uzavrela s Európskou úniou vrátane Španielska dohodu, že im dodajú dostatočné množstvo vakcíny, ktorú momentálne vyvíjajú, na zaočkovanie 200 miliónov ľudí. Očakávajú, že vakcína bude pripravená v januári 2021. 

Španielsko uzatvára zmluvy aj s ďalšími výrobcami vakcín, vrátane spoločnosti AstraZeneca, ktorá sa operuje na Oxfordskej univerzite, a do decembra by mali mať dva milióny dávok. Medzi schválením akejkoľvek vakcíny, jej distribúciou a prijatím vakcíny verejnosťou však bude nevyhnutné oneskorenie. V súčasnosti iba asi polovica Američanov tvrdí, že sa plánujú dať zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. 

Americký prezident Donald Trump zmenil svoju rétoriku po tom, čo sa sám novým vírusom nakazil. Noseniu rúšok sa však stále vyhýba.  „Musíme si na pár rokov zvyknúť na nosenie rúšok a dôležité opatrenia začleniť do nášho každodenného života, pretože sa premenia na niečo, čo je pre nás užitočné,“ povedala Margarita del Val.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Samuel L. Jackson
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová