Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2020 11:39 | Správy | Zahraničné správy

Uznávaný vedec o koronavíruse: Nie je to pomsta prírody, môžeme si za to sami

Za pandémiu choroby covid-19 môže rozsiahly nelegálny obchod s voľne žijúcimi zvieratami a prílišné prenikanie človeka do prírody.

Tvrdí to popredný americký vedec Thomas Lovejoy. "Toto nie je pomsta prírody. To sme si urobili sami," napísal spravodajský server The Guardian. Vedci objavujú dva až štyri nové vírusy ročne, ktoré vzniknú ako dôsledok ľudského prenikania do sveta prírody. A ktorýkoľvek z týchto vírusov sa môže zmeniť na pandémiu, uviedol Lovejoy, ktorý v 80. rokoch 20. storočia vytvoril termín "biologická diverzita".

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
"Táto pandémia je následkom nášho vytrvalého a neprimeraného prenikania do prírody, a rozsiahlych trhov s voľne žijúcimi zvieratami v južnej Ázii a v Afrike. Je zjavné, že bolo len otázkou času, než sa niečo podobné stane," dodal Lovejoy, ktorý prednáša ekológiu na univerzite Georgea Masona. V Ázii a Afrike sú bežné trhy, kde sa predávajú živé zvieratá - ako chované, tak voľne žijúce - spoločne s čerstvým ovocím, zeleninou a rybami, často v značne nehygienických podmienkach. Tieto trhoviská zaisťujú potravu stovkám miliónov ľudí. Predpokladá sa, že podobný trh v čínskom Wu-chane, kde sa predávalo množstvo živých zvierat vrátane líšok, krýs, veveričiek, vlčích mláďat a mlokov, bol zdrojom nákazy koronavírusom.

Podľa Lovejoya by podstatne znížilo riziko prenosu nákazy, ak by na týchto trhoviskách boli oddelená domáce zvieratá od voľne žijúcich, pretože vírusy by mali k dispozícii menej nových druhov, na ktoré by sa mohli preniesť. "Je dôležité znížiť pravdepodobnosť podobného prenosu. V mnohých ohľadoch by bolo najlepšie podobné trhy úplne zrušiť, ale to by len posilnilo čierny trh, s ktorým by bolo oveľa ťažšie sa vysporiadať," uviedol.

Pandémia bude v tomto roku stáť podľa Svetového ekonomického fóra globálnu ekonomiku bilión dolárov. Najtvrdší dopad bude mať na najzraniteľnejšie komunity - a stratená môže byť takmer polovica všetkých pracovných miest v Afrike. "Toto nie je pomsta prírody, to sme si urobili sami. Riešením je prijať oveľa úctivejší prístup k prírode, čo zahŕňa aj vysporiadanie sa s klimatickými zmenami a všetkým ostatným," povedal Lovejoy. Odborníci sa rozchádzajú v názore na to, ako regulovať rozsiahly obchod so zvieratami. Mnohí sa obávajú, že pri razantnom zákroku budú najviac ohrození najchudobnejší ľudia na svete.

Niet pochýb o tom, že je potrebné prijať naliehavé kroky proti obchodu s voľne žijúcimi zvieratami, uviedla Amy Dickman, biologička z Oxfordskej univerzity špecializujúca sa na ochranu prírody. Napriek tomu ju znepokojili výzvy k úplnému zákazu obchodu s divokými zvieratami a je tiež jedným z viac ako 250 signatárov otvoreného listu Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) a Programu OSN pre životné prostredie (UNEP), podľa ktorého musí každá zmena prispieť k existenčným istotám najzraniteľnejších ľudí na svete, a nie ich o ne pripraviť. Prežitie mnohých z týchto ľudí závisí práve na zdrojoch z prírody.

List podpísali okrem iného zástupcovia Africkej nadácie pre voľne žijúce zvieratá, Frankfurtskej zoologickej spoločnosti a Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN). Vedci aj mimovládne organizácie majú strach, že zjednodušené a rozdiely nerobiace zákazy zhoršia biedu a nerovnosť ľudí, a povedú k nárastu kriminality. A to ešte viac zrýchli vyhubenie voľne žijúcich druhov, uvádzajú autori listu. "Ľudia sú často ochotní ukázať prstom na trhovisko, ktoré je od nich veľmi ďaleko, pretože ich zrušenie nijako neohrozí ich každodenný život. Často by tým ale narušili práva zraniteľných ľudí," dodala Dickman.

Mama Mouamfon, ktorý vedie neziskovú organizáciu nazvanú Kamerunská nadácia živej Zeme (FCTV), hovorí, že zákaz obchodovania s voľne žijúcimi zvieratami poškodí živobytie ľudí. "Mäso zvierat z buše je pre ľudí žijúcich vo vidieckych oblastiach veľmi dôležité, pretože je to jeden z najlepších spôsobov, ako sa dostať k živočíšnym proteínom. Vzhľadom k biede a odľahlosti oblastí, kde títo ľudia žijú, pre nich nie je ľahké zohnať dobré mäso," uviedol. "Ľudia majú tendenciu ľahko rozhodovať o veciach, keď sedia v kancelárii a sú veľmi ďaleko od reality. Keby vedeli, ako tu žijeme, nemohli by prijať rovnaké rozhodnutie," dodal.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí