Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2020 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Vzbura v Pezinku! Novinka v historickom centre kole oči: Obyvatelia sú v šoku

Vinárske mesto na západe Slovenska už nie je, ako predtým. V historickom centre pribudli obrovskí farebné kvetináče, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu. Prečo tam vlastne sú?

Otázku, prečo, si pri farebných kvetináčoch kladie každý, kto okolo nich prejde. Jednoducho sa tam z ničoho nič vyskytli. Na historickej uličke nie je možné si ich nevšimnúť. Ich krikľavá farba a veľkosť bijú do očí už z diaľky. Obyvatelia na novinku začali ihneď reagovať. Búrlivá diskusia odštartovala na ulici, ale aj na sociálnych sieťach.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

A práve o to, podľa slov primátora Pezinka Igora Hianika, mestu šlo. Primátor sa v meste usiluje o takzvaný taktický urbanizmus. "Jeho hlavným cieľom je šokovať a poukázať tak na dlho neriešený problém vo verejnom priestore. Vyznačuje sa tým, že sa vykoná veľmi rýchlo (najlepšie v noci), aby naozaj šokoval. Používa farbu, ktorá púta pozornosť a podnecuje emócie. Veľmi rýchlo vymedzuje priestor, ktorému dáva možnosť iného využitia. Je to spúšťací motor pre diskusiu, ktorá sa otvára následne nad jasne vymedzeným priestorom," vysvetľuje vo svojom verejnom príspevku Hianik.

Farebné kvetináče tak mali upútať pozornosť obyvateľov, ktorú by mesto rado nasmerovalo na riešenie situácie na ulici, na ktorej sú umiestnené. Úloha upútania pozornosti jednoznačne splnená! "Možno sa budete čudovať, ale úvod, ktorý len uvedie diskusiu k ´Štefáničke´ prebehol presne podľa očakávaní, podľa princípu taktického urbanizmu," hovorí primátor. 

 

Pezinok totiž dlhodobejšie rieši, akým smerom sa bude uberať situácia na Štefánikovej ulici v centre mesta. Momentálne je preplnená zaparkovanými autami a mesto uvažuje nad tým, že by na nej vznikla pešia zóna. Táto možnosť však nevyhovuje obyvateľom okolitých ulíc, ktorým by vozidlá zo "Štefáničky" parkovali a svišťali priamo pod oknami, či tým, ktorí pravidelne parkovacie miesta na ulici využívajú.

Farebné kvetináče tak priniesli svoje ovocie, avšak niektoré príspevky do diskusie nie sú práve oku lahodiace. "Ak ten ´umelec´ čo chcel kvetináčmi v PK šokovať alebo na niečo upozorniť - berie na zreteľ aj ekonomickú stránku veci - tak to je čistý diletant! Článok je účelový a defacto platí, že komu sa to nepáči, nech drží hubu. .Je to pekné a basta! PS: Celý svet likviduje plasty a na Slovensku sa dajú ako päsť na oko veľké plastové monštrá... aké ekologické!" Znie jeden z príspevkov.

"Ja mám rada moderné veci, aj chápem, že kvetináče sú tam dočasne, ale sú fakt dosť nevkusné v kontexte nášho malého centra a silne pochybujem, že toto je aktuálny trend v mestskej architektúre. A ak áno, tak to tiež treba individuálne posúdiť a nie bezhlavo použiť len preto, že je to teraz in. A btw, je celkom vtipné prezentovať zdravšiu, viac eko pešiu zónu plastovými kvetináčmi," hovorí ďalší obyvateľ Pezinka. 

Otvoriť galériu

Na vec majú však obyvatelia rôzny pohľad: "Za mňa osobne, mne sa to páči, správny postup. Páči sa mi farebnosť, ktorá sa dostala do tej šedi a sivoty, páči sa mi tendencia zvyšovania zelene, aj pešej zóny. Je normálne, v centre mesta naučiť sa prejsť 200-300m pešo. Žasnem ako mladá aj moja stredná generácia musí parkovať čo najbližšie obchodu, banky, úradu.Strašne sme spohodlneli."

Primátor ešte na facebooku dodal, že kvetináče sú dočasné a z priestoru ich odstráni. Na naše otázky, bohužiaľ, aj napriek prísľubu ani po týždni neodpovedal. 

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?