Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2020 14:38 | Správy | Zahraničné správy

Európska komisia predstavila nový desaťročný plán na podporu Rómov v Európe: Toto sú hlavné ciele

Európska komisia (EK) prijala v stredu nový desaťročný plán na podporu Rómov v EÚ. Plán sa zameriava na sedem kľúčových oblastí: rovnosť, začlenenie, účasť, vzdelávanie, zamestnanosť, zdravotná starostlivosť a bývanie.

Pre každú z uvedených oblastí eurokomisia vytýčila nové ciele a vydala členským štátom odporúčania, ako ich dosiahnuť. Ciele a odporúčania poslúžia ako dôležité nástroje na monitorovanie pokroku v tejto oblasti a zabezpečenie toho, aby Únia výraznejšie napredovala pri poskytovaní nevyhnutnej podpory, ktorú stále potrebujú mnohí Rómovia žijúci v EÚ.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ za posledných desať rokov neurobila dosť na podporu rómskych spoluobčanov, čo je "neospravedlniteľné". "Mnohí Rómovia naďalej čelia diskriminácii a rasizmu. To nemôžeme akceptovať. Nadväzujeme na predošlé úsilie o nápravu tejto situácie s jasnými cieľmi a obnoveným záväzkom dosiahnuť v nasledujúcom desaťročí skutočné zmeny," uviedla Jourová v správe pre médiá.

Podľa slov eurokomisárky pre rovnosť Heleny Dalliovej ak sa chce stať Európska únia skutočnou úniou rovnosti, musí zabezpečiť pre milióny Rómov rovnaké zaobchádzanie, sociálne začlenenie a možnosť zúčastňovať sa na spoločenskom a politickom živote bez výnimky. Cieľom EK je dosiahnuť do roku 2030 pokrok v budovaní takej Európy, ktorá bude Rómov prijímať ako súčasť svojej rozmanitosti, v ktorej sa budú Rómovia podieľať na živote spoločnosti a kde budú môcť plne prispievať k politickému, sociálnemu a hospodárskemu životu a mať z toho prospech.

 

Komisia chce do roku 2030 aspoň o polovicu znížiť podiel Rómov, ktorí boli vystavení diskriminácii a zdvojnásobniť podiel Rómov, ktorí ohlásia svoju skúsenosť s diskrimináciou. Zámerom je aspoň o polovicu znížiť: medzeru chudoby medzi Rómami a majoritným obyvateľstvom; rozdiel v účasti na vzdelávaní v ranom detstve; podiel rómskych detí, ktoré navštevujú segregované základné školy; rozdiel v zamestnanosti a rozdiel v zamestnanosti žien a mužov a rozdiel v strednej dĺžke života. Ďalším cieľom je aspoň o jednu tretinu znížiť rozdiel, pokiaľ ide o zlé podmienky v oblasti bývania a zabezpečiť, aby aspoň 95 percent Rómov malo prístup k vode z vodovodu.

Eurokomisia upozornila, že na dosiahnutie týchto cieľov je nevyhnutné, aby členské štáty zaviedli správne politiky, k čomu im budú slúžiť predložené usmernenia a zoznam opatrení. Ide napríklad o rozvoj systémov na podporu rómskych obetí diskriminácie, kampane na zvyšovanie informovanosti v školách, podporu finančnej gramotnosti, podporu zamestnávania Rómov vo verejných inštitúciách či zlepšenie prístupu rómskych žien ku kvalitným lekárskym prehliadkam a plánovanému rodičovstvu. Podľa výzvy EK by členské štáty mali do septembra 2021 predložiť národné stratégie pre integráciu Rómov a následne každé dva roky podávať správy o ich vykonávaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!