Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2020 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Rodičia Riška (2) chcú peniaze zo zbierky prerozdeliť sami: Chorým deťom rozdajú vyše milióna!

Rodinu malého Riška (2) zo Sečoviec pozná už celé Slovensko.

Statočný chlapček bol prvým z malých bojovníkov s diagnózou SMA1, ktorému bol v budapeštianskej nemocnici podaný najdrahší liek na svete približne za dva milióny eur. Na ten sa mu poskladali dobrí ľudia v rôznych finančných zbierkach. Rodine však zostalo viac ako milión eur a tie sa rozhodla venovať chorým detičkám, ktoré to najviac potrebujú. Riško (2) trpí najťažšou formou svalovej spinálnej atrofie - SMA1.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„V najbližších týždňoch nás čaká návrat do Budapešti, kde Riško podstúpi komplexné kontrolné vyšetrenia a konzultácie. Riška potrebujeme zbaviť hadičky, naučiť opäť papať a pracovať na tom, aby začal pomaly rozprávať. Je pre nás ťažké pozerať sa na neho a vidieť, že by nám chcel toľko toho povedať,“ napísala statočná mama. Tá sa však musí momentálne popasovať aj s ľuďmi, ktorí útočia na rodinu. Rodina totiž v týchto dňoch zverejnila vyúčtovanie verejnej zbierky.

Kto môže žiadať o pomoc

 

Rodina sa rozhodla, že peniaze bude prerozdeľovať sama. „Po vyúčtovaní esemeskovej zbierky, ktoré sme od Donnors fóra minulý týždeň dostali, to vyzerá tak, že na bránu Riško dýchaj ste poslali esemesky v hodnote 251 045 eur a na bránu SMA v hodnote 1 077 392 eur. Po odrátaní 200 000 €, ktoré sme poslali rodine Alexeja v čase, keď ešte nebolo jasné, či jej poisťovňa pomôže, a po odrátaní zhruba 5 000 €, ktoré sme zaplatili za reklamu rádiu, aby sa o esemeskách dozvedelo viac ľudí, nám na prerozdelenie zostáva 1 123 449 eur. Tie rozdelíme rodinám detí, ktoré potrebujú pomoc a štát im nevie alebo nechce pomôcť. Už budúci týždeň chceme týmto rodinám posielať peniaze,“ napísala ešte uplynulý týždeň mama chlapčeka.

Otvoriť galériu
Riško
Zdroj: fb

Peniaze z esemeskovej zbierky bude rodina prerozdeľovať v troch kolách. „O pomoc môžu požiadať rodičia alebo zákonní zástupcovia detí, ktoré potrebujú peniaze na lieky alebo liečbu,“ napísal otec, ktorý podotkol, že peniaze budú prerozdeľovať sami. Aj samotný Riško bude toho ešte veľa potrebovať a rodina plánuje s chlapčekom zahraničné rehabilitácie.

„Na Slovensku nemáme špecializované rehabilitačné centrum, kde by Riškovi v jeho súčasnom stave pomohli aktivovať nervové zakončenia, aby mu mohli svaly pekne rásť a aby nabral silu v krku, rukách, chrbátiku a v nohách. A tak sme naštartovali komunikáciu so špecializovaným SMA centrom v Miláne, ktoré nám odporúčajú odborníci,“ uzavrela mama.

Otvoriť galériu
Amélia
Zdroj: fb

Amélia (1,5) sa ako posledná zo štyroch detí, ktoré dostali najdrahší liek, v týchto dňoch vrátila domov z budapeštianskej nemocnice a začala napredovať, z čoho sa rodičia tešia. „Naše dievčatko má neskutočne veľa sily, prvýkrát sa vie pretáčať, síce zatiaľ len na boky, ale je to pre nás veľmi veľa. Má fakt veľa sily a je to ,nebe a dudy‘ oproti tomu, čo bolo na začiatku. Amélia nám robí veľkú radosť najviac z toho, že vie občas aj sama prehĺtať. Pracujeme na tom, aby nemusela byť pripojená na ventilácii. Denne vie byť aj dve hodiny bez prístrojov. Za tento neskutočný dar patrí veľká vďaka ľuďom, ktorí nás posúvali vpred hlavne vtedy, keď sme si mysleli, že už to nedáme,“ vyznal sa Améliin otec. Aj táto rodina chce darovať peniaze, ktoré jej z esemeskovej zbierky zostali, aby pomohla iným deťom - rovnako ako rodičia Riška i Alexeja.

Použitie prostriedkov musí byť v súlade s účelom zbierky

Róbert Bános, advokát

Peniaze získané v rámci verejnej zbierky musia byť použité na konkrétny, vopred vymedzený účel. Právnická osoba, ktorá zbierku organizuje, je v zmysle zákona o verejných zbierkach povinná do 12 mesiacov odo dňa ukončenia zbierky predložiť správnemu orgánu záverečnú správu, ktorá obsahuje okrem iného aj prehľad použitia čistého výnosu zbierky na jej účel a doklady preukazujúce použitie čistého výnosu zbierky.

V prípade, ak sa čistý výnos zbierky nepoužije na účel zapísaný v registri zbierok, v takom prípade ide o správny delikt. Uvedené sa však vzťahuje na právnickú osobu, ktorá zbierku vykonávala. Prerozdeľovanie peňazí zo zbierky iným deťom je v súlade so zákonom v prípade, ak to zahŕňa účel zbierky, stanovený pri jej registrácii.

Použitie finančných prostriedkov musí byť v súlade s vymedzeným účelom zbierky. Za predpokladu, že by pri zbierke uviedli ľudí úmyselne do omylu ohľadom účelu a tieto finančné prostriedky by boli použité na iný účel, mohlo by byť takéto konanie z trestnoprávneho hľadiska posúdené aj ako trestný čin podvodu. V tom prípade by si prispievatelia mohli nárokovať vrátenie peňazí z titulu postavenia poškodených.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Volič hlasuje v predčasných voľbách v španielskom autonómnom spoločenstve Katalánsko 12. mája 2024 v Barcelone.
Voľby v najbohatšom regióne Španielska vyhrala táto strana: Nebude to však mať jednoduché
Ruský prezident Vladimir Putin.
Aktualizované
Rázne rozhodnutie prezidenta Putina: Šojgu končí na poste ministra obrany! Poznáme dôvod aj nástupcu
Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy