Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2020 15:45 | Správy | Zahraničné správy

Nemecko vyzvalo Britániu, aby urýchlene uzatvorila obchodnú dohodu s EÚ: Kritická fáza

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier sa v pondelok stretol v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom.

Predmetom stretnutia bola stále neuzavretá obchodná dohoda medzi Britániou a Európskou úniou. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Heiko Maas, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ, uviedol, že snahy o uzavretie dohody o budúcich obchodných vzťahoch vstupujú do kritickej fázy.

Pandémia ochorenia COVID-19 podľa Maasa spôsobila, že dosiahnutie dohody je pre obe strany ešte naliehavejšie. Vyhliadky, že sa do konca tohto roka podarí dosiahnuť aspoň základnú podobu dohody sa však stále zmenšujú, uviedol šéf nemeckej diplomacie. Británia aj EÚ počas víkendu nariadili svojim hlavným vyjednávačom, aby "intenzívne" pracovali na uzatvorení obchodnej dohody, kým vyprší stanovený čas.

Britský premiér Boris Johnson ešte v septembri stanovil, že konečný termín rokovaní o budúcom partnerstve medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom musí byť 15. október. Vtedy sa na summite v Bruseli stretávajú šéfovia vlád a štátov EÚ, ktorí by mali prípadnú dohodu odsúhlasiť. Obe strany by ju následne mali do konca roka ešte ratifikovať. "Ešte stále je tam veľa nevyriešených záležitostí a ak ešte stále chceme dosiahnuť náš cieľ, musíme v nich dosiahnuť pokrok," povedal Maas.

 

Británia formálne vystúpila z EÚ v januári, avšak do konca roka platí takzvané prechodné obdobie, počas ktorého zostáva v platnosti väčšina pravidiel Únie. Počas 11-mesačného prechodného obdobia sa obe strany mali dohodnúť na podobe budúcich obchodných vzťahov po takmer piatich desaťročiach ekonomickej a politickej integrácie. Posledné deviate kolo rokovaní sa skončilo v piatok (2. 10.) a dohoda zatiaľ nie je na stole. Obe strany tvrdia, že dosiahnutiu dohody bránia závažné nezhody v dôležitých oblastiach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!