Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2020 06:12 | Správy | Zahraničné správy

Ďalšie rekordné číslo, Česko je druhou najzasiahnutejšou krajinou v EÚ: Núdzový stav znova platí

V Českej republike vstúpil v pondelok do platnosti núdzový stav, ktorý v krajine opätovne vyhlásili z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Spolu s ním zaviedli v krajine zatiaľ na dva týždne nové krízové opatrenia, informovali spravodajské servery Novinky.cz a Aktualne.cz.

Na 14 dní - od 5. do 18. októbra - sa zakazujú koncerty a divadelné predstavenia, pri ktorých sa prevažne spieva, ako aj hromadné akcie pre viac než desať osôb vo vnútorných priestoroch a viac ako 20 osôb vo vonkajších priestoroch. Na území hlavného mesta Prahy a krajov, ktoré sú podľa platného semafora zaradené do oranžovej a červenej farby, bude obmedzená prevádzka stredných, vyšších a vysokých škôl.

Ďalšie obmedzenia sa týkajú divadelných, filmových a iných umeleckých predstavení, športových podujatí organizovaných športovými zväzmi a bohoslužieb. Naďalej je obmedzená prevádzka stravovacích zariadení v čase od 22.00 h do 06.00 h.

 

Minister zdravotníctva Roman Prymula v nedeľu uviedol, že ďalšie opatrenia, konkrétnejšie ich dlhodobý plán, predstaví v piatok 9. októbra. Vtedy chce oznámiť, aké nariadenia začnú platiť od piatka, aké po 14 dňoch a aké budú dlhodobé, uviedol v diskusnej relácii Českej televízie. Podrobnosti však nespresnil.

Za nedeľu pribudlo v Česku 1841 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší nedeľný nárast od začiatku pandémie. Vyplýva z údajov zverejnených v noci na pondelok na webe ministerstva zdravotníctva. V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 727 úmrtí, v nedeľu ich tak pribudlo 11.

Počet aktívnych prípadov je 37 570 a z ochorenia sa vyliečilo 44 149 ľudí - tieto údaje ministerstvo zdravotníctva v nedeľu výrazne upravilo o niekoľko tisíc po spätnej kontrole toho, kto ešte ochorenie COVID-19 má a kto sa už uzdravil.

Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 82 446 prípadov nákazy. V sobotu zaznamenala ČR 2556 novoinfikovaných, čo bol najvyšší denný nárast počas víkendového dňa od začiatku pandémie. Najviac prípadov od začiatku epidémie - 3793 - pribudlo v krajine za piatok 2. októbra.

Údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) z nedele ukazujú, že Česko je v súčasnosti druhou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ. Za posledné dva týždne má v priemere 303 nakazených na 100 000 obyvateľov. Pred ním je už len Španielsko (319 prípadov), prvú päticu uzatvárajú Francúzsko (245), Holandsko (231) a Belgicko (205). Slovensko podľa tohto zdroja zaznamenalo za uplynulých 14 dní 106 prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov, čo je viac ako Poľsko (52), ale menej než Rakúsko (114) a Maďarsko (129).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Pálenie záhy trápi mnoho ľudí.
Foto
Neustále pálenie záhy? Nezúfajte: 4 TRIKY, ktoré trápenie zastavia!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší výskyt MEDVEĎA: Sem na prechádzku nechoďte!
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu
(ilustračné foto)
Červené líčka detí môžu skrývať ochorenie: Keď si všimnete TOTO, už je zle
Umelkyňu († 59) mali nájsť v jej byte v pražských Vinohradoch. 
Smutné správy z Česka: Zomrela známa herečka († 59), našli ju v jej byte
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová o ďalšej kariére: Prezradila, kde chce pracovať