Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2020 11:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Záhradka, aká sa len tak nevidí: Sonin kvetinový raj obdivujú zvedavci z celého Slovenska

Ten pohľad vyráža dych! Soňa (46) z Tvrdošoviec (okr. Nové Zámky) má na dvore pred domom doslova kvetinovú džungľu.

Pristavujú sa tu nielen ľudia z obce a širšieho okolia, ale zájdu sem aj zvedavci z Bratislavy. Všetci si na voňavej kráse idú oči vyočiť. Skromná žena tvrdí, že tajomstvo kvitnúcej nádhery je robiť to s láskou.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Kvetinový dvor v uličke obce Tvrdošovce sa stáva už atrakciou vďaka pestrofarebnej nádhere, ktorá je pred domom. O všetko sa stará domáca pani Soňa (46), ktorá si život bez kvetov nevie ani predstaviť. „Pre mňa je to niečo, bez čoho by som už nevedela žiť, veľmi milujem kvety. Celé tajomstvo spočíva v tom, že sa o ne musíte starať s láskou - tak ako o rodinu, zvieratá, tak aj o kvety. Krášlia nám nielen dom a dvor, ale aj život,“ vyznáva sa zo svojej vášne.

Začalo to muškátmi

Voňavé kráľovstvo na dvore rodinného domu v Tvrdošovciach začalo vznikať približne pred šiestimi rokmi. „Vždy som mala muškáty na balkóne a oknách a postupne som asi pred 6 rokmi pridávala ďalšie a ďalšie a skúšala som, ako sa im bude dariť. Väčšinou som si ich dopestovala sama, alebo kúpila štepy, ktoré stoja 30 centov. Keby som ich mala kupovať takto, vyšlo by ma to aj na 500 eur, “ prezradila pani Soňa, ako sa dopracovala k takej úžasnej voňavej výzdobe svojho domčeka.

 

Na dovolenky nechodí

„Niektorí ľudia si myslia, že kto má kvety, musí byť bohatý, ale kvety nie sú o materiálnom bohatstve, veď my ani na dovolenky nechodíme. Svoje kvetinky by som nezverila do rúk nikomu, starám sa o ne len ja,“ priznáva pracovitá Soňa. A nie je to veru žiadna maličkosť. „Denne ich polievam hodinu a pol, väčšinou večer, ešte aj v tom mám svoj systém. Miniem na to 600 litrov vody denne. Keď robím prebierku, že odstraňujem suché listy a zvädnuté kvety, to trvá aj 4 až 5 hodín. Ak sa niektorému kvietku nepáči, stále ho premiestňujem, hľadám miesto, kde by mu bolo najlepšie,“ smeje sa vitálna žena.

Otvoriť galériu

Veľa času a lásky

Všetko úsilie venované opatere kvietkov Soňa rozhodne nevníma ako nejakú drinu. Je to pre ňu najmä relax a milovaná záľuba. „Všetkému musí človek obetovať čas, prácu a najmä lásku. Všetky rastlinky dávam prezimovať pod vykúrenú fóliu, pred prvými mrazmi ich ostrihám a uskladním na zimu. Ešte aj tie, čo sa vraj nedajú prezimovať, ja vždy každú zachraňujem, do poslednej chvíle sa jej venujem. Potom je výsledok takýto,“ skonštatuje starostlivá kvetinárka s úsmevom. A koľko druhov kvetín vlastne na jej dvore je? „Fuu, neviem, asi 20, ale neviem to spočítať. Sú tu muškáty, levanduľa, fuchsia, oleandre, je toho veľa. Taká najnáročnejšia je asi mandevilla, ona je dosť háklivá a potrebuje viac opatery a veľké teplo,“ prezrádza Soňa. Na nadšených zvedavcov, ktorí chodia k ich domu čoraz častejšie, si už zvykla. S potešením ich nechá odfotit si jej kvetinovú džungľu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda Európskej rady Charles Michel
Šéf Európskej rady sa ohradil voči krokom izraelskej vlády: Toto je neprijateľné!
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Pomsta ukrajinskej armády, ruský Belgorod mali zasiahnuť desiatky rakiet: Strašné následky
Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala