Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 08:00 | Správy | Domáce správy

Rómske občianske združenie v Košiciach bojuje s problémami: Našim chlapom nevyplatili 30-tisíc za robotu

Pracujú tvrdo, často aj za nižšie sumy, no napriek tomu nedostali zaplatené.

Rómske občianske združenie, ktoré pomáha zháňať a vybavovať prácu mladým a šikovným chlapom, hovorí o šokujúcich praktikách slovenských podnikateľov. Za dohodnuté práce a odrobené hodiny im doteraz nevyplatili faktúry a nejde o malú sumu. Dokopy išlo takmer o 30-tisíc eur. Mzdy pre zamestnancov dokázali len horko-ťažko zaplatiť z finančných rezerv združenia, ďalšie komplikácie si už v čase koronakrízy nemôžu dovoliť...

Štatutár občianskeho združenia Rómovia napredujú dopredu Atila Géňa uviedol, že už deväť rokov podávajú pomocnú ruku šikovným Rómom pri hľadaní práce. Ako dodal, snaží sa pracovať hlavne s mladými, ktorí chcú naozaj pracovať, aby mali na živobytie a peniaze pre vlastné rodiny. „V rámci nášho občianskeho združenia máme aj možnosť podnikať v oblasti stavbárčiny. Väčšina z pracovníkov má len do 25 rokov a mnohí už majú deti a manželky, preto sa snažím zlepšiť ich situáciu aktívnym hľadaním práce na rôznych stavbách po Slovensku,“ dodal.

 

Neplatiči na Pereši

Lenže s pracovníkmi sa ocitli vo vážnej situácii a balansujú na hrane prežitia. Za posledné dva roky sa im nahromadili neuhradené faktúry za približne 30-tisíc a zdôraznil, že spolupracujú s viacerými firmami, ktoré platia načas a sú vzájomne spokojní, avšak medzi nimi sú aj problémoví podnikatelia. „Máme problém vyplatiť poistné a odvody, ako aj samotné platy. Doteraz sme to kompenzovali z rezervného fondu združenia, aby mali chlapi so svojimi rodinami z čoho žiť. Sme však už na nule,“ prezradil Géňa.

Otvoriť galériu

O nezaplatené peniaze z vykonaných prác sa so súkromníkmi naťahujú už dlhé mesiace. Posledný prípad je z košického bohatého Pereša, kde sa od januára nevedia domôcť sľúbenej odmeny. „Snažil som sa to riešiť aj osobne na pracoviskách. Majitelia si však stále nájdu rôzne dôvody. Napríklad, že nastali reklamácie. Ak sa také vyskytli, okamžite sme boli ochotní reklamácie opraviť a išlo len o drobnosti. Potom sa už neozvali a doteraz nemáme zaplatené,“ opísal Géňa.

Pôjdu na súd?

Štatutár zhodnotil, že je načase, aby sa týmto problémom začala seriózne zaoberať aj vláda. „Ak zamestnávateľ nevyplatí mzdu zamestnancovi, ide o trestný čin. Ak firma nevyplatí faktúru, z peňazí ktorých my potom platíme platy zamestnancov, to už trestné nie je,“ krútil hlavou. Zdôraznil, že takéto správanie len demotivuje tých, ktorí naozaj chcú pracovať a žiť slušne. „Nemajú potom z čoho žiť, aj oni majú rodiny a neplatenie faktúr im spôsobuje veľké problémy,“ uzavrel Géňa s tým, že zvažujú už aj právne kroky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh