Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2020 16:26 | Správy | Zahraničné správy

Bieloruská polícia v nedeľu zadržala 442 ľudí: Vo väzbe ich zostáva 330

Bieloruské ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že počas nedeľných protestných akcií bolo v krajine zadržaných 442 ľudí, z toho 266 v Minsku.

Podľa polície vo väzbe zostáva 330 z nich, pretože čakajú na pojednávanie pred súdom. Informovala o tom agentúra AP. Ministerstvo súčasne uviedlo, že protesty sa v nedeľu konali v 24 mestách Bieloruska a zhromaždilo sa na nich viac ako 20 000 ľudí, pričom v Minsku ich bolo 18 000.

Ľudskoprávni aktivisti a nezávislé médiá však podľa portálu Meduza.io odhadujú, že ulicami Minska prešlo v nedeľu asi 100 000 ľudí. Protesty v Bielorusku sa začali 9. augusta - po tom, čo bol Lukašenko vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Opozícia, jej sympatizanti i mnoho európskych vlád sú presvedčení, že hlasovanie a sčítanie hlasov boli zmanipulované.

Bielorusi odvtedy každý deň organizujú rôzne druhy protestov - napr. vytvárajú ľudské reťaze, zvolávajú pochody, maľujú bielo-červeno-biele pruhy, ktoré sú farbami opozície, či organizujú susedské pikniky. Hlavné zhromaždenia sa konajú vždy v nedeľu v Minsku a na tie najväčšie prišlo až 200 000 ľudí. Lukašenko, ktorý od nástupu do funkcie v roku 1994 vládne autoritársky, pričom potláča opozíciu a nezávislé médiá, odmietol návrhy na dialóg s opozíciou. Počas prvých troch dní protestov čelili demonštranti brutálnym zásahom policajných síl, ktoré na rozohnanie davov používali obušky i streľbu gumovými projektilmi. Došlo j zraneniam mnohých ľudí i obetiam na životoch.

 

Brutalita bieloruských bezpečnostných síl a neochota bieloruského vedenia vyvolali pobúrenie veľkej časti medzinárodného spoločenstva. Následne bieloruské vedenie prešlo k novej taktike - stíhaniu známych aktivistov a hromadnému zadržiavaniu. Mnoho členov Koordinačnej rady, ktorá bola vytvorená opozíciou s cieľom presadiť pokojné odovzdanie moci, bolo uväznených alebo donútených opustiť krajinu. V reakcii na pokračujúce tvrdé zákroky polície zverejnili v sobotu podporovatelia opozície osobné údaje viac ako 1000 policajtov. "Nikto nezostane v anonymite, a to ani pod kuklou," uviedol proopozičný blog Nexta Live v aplikácii na zasielanie správ Telegram a sľuboval zverejnenie ďalších údajov, ak bude zatýkanie pokračovať. Medzičasom, ako poznamenala agentúra AP, polícia začala vyšetrovanie únik týchto osobných dát.

Sviatlana Cichanovská, hlavná Lukašenkova protivníčka v prezidentských voľbách, ktorá je po úteku z Bieloruska v emigrácii v Litve, opakovane odsúdila zásahy bieloruskej polície voči demonštrantom ako protizákonné. Vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v pondelok, Cichanovská vyzvala políciu, aby sa zdržala "zločinu a nečestného konania voči svojim spoluobčanom, aj keď sú (k tomu) nútení" svojimi nadriadenými.

Apelovala na nich: "Buďte s bieloruským ľudom a ľudia nezabudnú, že ste boli na ich strane". Šéf bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna Ales Biaľacki pre agentúru AP uviedol, že lojalita bezpečnostných síl je pre "Lukašenka a jeho schopnosť zostať pri moci" kľúčová. Dodal, že rukami týchto ľudí sa v strede Európy uskutočňuje rozsiahla politická represia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené