Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2020 14:20 | Správy | Domáce správy

Noví nakazení prišli ku koronavírusu troma spôsobmi: Ministerstvo apeluje na ľudí

Jedna tretina nakazených na Slovensku sú importy zo zahraničia, druhá je výsledkom rizikových aktivít a zvyšok sú ich kontakty.

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR) preto prijíma preventívne opatrenia na ochranu zdravia ľudí. "Situáciu s COVID-19 máme vďaka intenzívnej každodennej práci pod kontrolou, pripravených je približne 2 000 pľúcnych ventilácií a podporných dýchacích prístrojov, nemocnice v prípade potreby vedia okamžite reprofilizovať lôžka, ochranných pomôcok máme dostatok, na dennej báze monitorujeme situáciu, konzultujeme ju s odborníkmi a predvídavo nastavujeme opatrenia," uviedlo v pondelok v stanovisku MZ SR

„Nosenie rúška, dostatočný odstup od ostatných a hygiena rúk, to sú tri základné oblasti, ktoré nás preventívne chránia pred novým koronavírusom,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Pandemická komisia vlády SR odporučila od 16. septembra celoplošne zakázať hromadné podujatia, napríklad konferencie, v ubytovacích zariadeniach a v prevádzkach verejného stravovania, s výnimkou svadieb a karov.

„Stanovené budú aj podmienky pre športové kempy, kde účastníci budú musieť mať negatívny test na COVID-19 nie starší ako 96 hodín, nesmú mať príznaky respiračného ochorenia, účastníci budú musieť počas konania kempu dodržiavať spoločnú izoláciu,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov, člen Pandemickej komisie vlády SR a Konzília odborníkov Pavol Jarčuška.

 

Od 1. októbra by celoplošne malo na Slovensku na svadbách platiť obmedzenie maximálneho počtu 30 ľudí. V zelených okresoch na exteriérových hromadných podujatiach by mal byť limit 200 osôb, pri interiérových hromadných podujatiach 100 ľudí. V oranžových a červených okresoch by mal byť limit pri vonkajších hromadných podujatiach 100 osôb, v interiéri 50 ľudí.

Povinnosť nosenia rúšok na školách sa predĺžila do konca septembra. „Rozhodli sme sa pre tento krok z dôvodu ochrany zdravia a zabráneniu šírenia vírusu medzi žiakmi. Hoci nosenie rúška je na prvom stupni dobrovoľné, aj najmenším ho odporúčam, a prosím rodičov o edukáciu detičiek a vysvetlenie dôležitosti nosenia rúška,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ochorenie COVID-19 ohrozuje najmä starších ľudí a osoby s oslabenou imunitou. „Z preventívnych dôvodov odporúčame nerealizovať návštevy v domovoch sociálnej starostlivosti, neorganizovať rodinné oslavy a ako prevenciu očkovanie proti pneumokokom a chrípke,“ zdôraznil šéf rezortu zdravotníctva.

Pandemická komisia vlády SR zároveň na pondelkové rokovanie Ústredného krízového štábu SR odporučila uzatvorenie hraníc s Ukrajinou, zaradenie Českej republiky vzhľadom na veľký denný nárast nakazených medzi rizikové krajiny, Rakúsko a Maďarsko zaradiť medzi krajiny s nepriaznivou prognózou. Švédsko, Bulharsko a Kanadu navrhujú zaradiť medzi nové menej rizikové krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov mosta Key Bridge sa most zrútil.
VIDEO Tragický pád mosta v Baltimore: Okolo kontajnerovej lode zavládol výbuch!
(ilustračná fotografia).
Krvavé následky teroristického útoku: V dedine zahynulo päť vojakov
Vladimir Putin.
Do rozhodnutia Putina sa obula už aj USA: Tento krok svedčí o jeho zúfalstve!
Manželia majú spolu synčeka Janka.
Ďurovčíkova manželka Barbora prezradila na partnera pikošku: Keď robí TOTO, nejde ma bozkávať!
Vo filme dostal tenisky ako dar od milovanej Jenny.
Foto
Milovníci ikonického modelu, máte sa na čo tešiť: Kultový kúsok z Forresta Gumpa je späť!
V roku 2021 vlastnila 6 300 kúzelných predmetov, avšak odvtedy sa jej zbierka výrazne rozrástla.
Foto
Väčšiu fanúšičku Harryho Pottera nenájdete: Na kúzelnú zbierku minula šialené množstvo peňazí
Ovečky sa minulý týždeň na chvíľu naozaj zúčastnili vyučovania.
Škola zápasila so závažným problémom: Zabehne vám, ako sa na pomoc využili štyri milé ovečky!
Péter Magyar, kritik vlády maďarského premiéra Viktora Orbána.
Popularita Orbánovho najväčšieho súpera stúpa: Jeho strana raketovo vyskočila
Obrovská komplikácia pre českú televíziu: Známy expert mal vážnu autonehodu!
Odchádzajúci minister Sergej Šojgu so svojím nástupcom Andrejom Belousovovom (vľavo).
Výmena ruského ministra veľa napovedá: Krajina sa mení, už nebude ako predtým
Melinda Gatesová
Gatesova exmanželka urobila nečakaný krok: Nad jej rozhodnutím krúti hlavou aj Bill
Foto
Dojemné gesto: Hrdina Američanov poslal po zápase darček Nemcovmu otcovi!