Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2020 00:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Peklo súťažiacich v šou Zlatá maska: Horúčavy, obmedzené videnie aj pohyb

Uplynulú nedeľu odštartovala na Jojke unikátna šou, postavená na nádherných kostýmoch a maskách utajujúcich identitu celebritných súťažiacich.

Hviezdam Zlatej masky však nie je čo závidieť, a to práve pre komplikované fungovanie v ich druhej koži. Ako sme sa dozvedeli, slovensko-česká verzia Zlatej masky využila kostýmy, ktoré boli v minulosti použité v Maďarsku. Maďari si ich aj sami vyrobili podľa návrhov kostýmovej a výtvarnej návrhárky Nóry Bujdosó, ktorá ich realizáciu koordinovala s viacerými budapeštianskymi dielňami.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Na niektorých kostýmoch pracovalo aj deväť dielní naraz a jednotlivé diely sme prepravovali tam a späť po viacerých skúškach, kým konečný produkt zapadol do seba ako puzzle. V každej dielni pracovalo niekoľko profesionálov, dokopy minimálne 60 - 100 ľudí,“ povedala nám N. Bujdosó.

 

Robot z 3D tlače

Vyrobiť tucet masiek a kostýmov k nim prislúchajúcich bola doslova veda už len z dôvodu použitých materiálov. „Niektoré sme museli nakupovať v zahraničí - v USA, Anglicku, Nemecku, Číne či Rusku... Ide tu o bohatú škálu materiálov od kože, umelej kože cez hodváb, taft, tyl, latex až po silikón a rôzne syntetické materiály...“ vysvetlila nám N. Bujdosó a zdôraznila, že každá z masiek je detailne prepracovaná. „Pri niektorých sú použité aj špeciálne efekty, napríklad pri Robotovi či Pávovi. Tie majú LED efektové svetlá, ktoré sa dajú po pixeloch programovať a vytvárajú krásne svetelné obrazy.“

Otvoriť galériu

Použiť bolo treba niekoľko špeciálnych výrobných postupov. „Kostým Robota bol vyrobený pomocou 3D tlače. Pri výrobe niektorých častí kostýmu Páva, Krokouša a Chobotničky boli použité laserová rezačka a špeciálny spôsob lisovania.“ Práve tieto masky boli preto finančne najnáročnejšie, no ich ceny nám v televízii odmietli konkretizovať pre zmluvné podmienky.

Samozrejme, masky pri výkonoch, ktoré v nich predvádzajú účinkujúci, trpia. Ako je to s náhradnými dielmi? „Všetky masky sa vyrábajú z trvácnych materiálov a poškodia sa len pri nadmernom používaní, prípadne nehode. Pre takéto prípady máme nonstop mobilný rýchloservis,“ prezradila nám kostýmová návrhárka.

40 °C

Osobitnou kapitolou je tak­zvaný komfort súťažiacich, ktorých masky obmedzujú výraznejšie než v ktorejkoľvek inej televíznej šou. Navlečení do nich museli byť neraz doslova celé dni, nestačilo si ich dať len pred vystúpením na pódium. „Museli v nich skúšať tanečné čísla, natáčať klipy v exteriéroch, robiť rozhovory v zákulisí. Najdlhšie v nich boli počas dní, keď mali kamerové skúšky, keď už takmer na ostro išli aj tanečné čísla, a vyzliecť sa nemohli ani počas technických prestávok počas nastavovania kamier či svetiel.“

Otvoriť galériu

Súťažiaci sa pasovali aj s horúčavami, veď v maskách vyrobených z viacerých vrstiev bolo aj 40 °C. Účinkujúci mali okrem toho aj obmedzené videnie či pohyb a zle sa im dýchalo, takže od zdravotníčky museli dostávať kyslík. Najviac si to vraj vytrpela celebrita navlečená do masky Robota, ktorej robil problémy najmä pohyb, a trpel aj Páv, ktorého len samotné krídla vážili okolo 15 kilogramov. Maska Jednorožca mala zase veľmi ťažkú hlavu, súťažiaci v Bubákovi bol nemotorný, keďže objemnú masku mal pripevnenú na pleciach.

Kostyméri - psychológovia

Aby túto šou bez ujmy na zdraví prežili, boli počas nakrúcania neustále obskakovaní doslova zástupom kostymérov. „Máme veľmi zručný a flexibilný tím kostymérov, ktorí sa stretli už s rôznymi životnými situáciami. Okrem vysokej profesionality vo svojom odbore sú mnohokrát aj psychológmi. Vždy sú pri účinkujúcich ako osobní strážcovia a svojou prítomnosťou upokojujú a snažia sa im splniť ich požiadavky, aby sa cítili čo najkomfortnejšie v týchto výnimočných maskách a kostýmoch,“ tvrdí N. Bujdosó a pokračuje: „V mnohých prípadoch si to vyžaduje obojstrannú pokoru a empatiu. Prísun kyslíka, vetranie a vhodná teplota sú veľmi dôležité. Aby sa masky cítili komfortnejšie, zabezpečovali sme klimatizáciu, statické aj ručné ventilátory a vejáre. Na pľaci bol vytvorený zvlášť kontajner, v ktorom si aj počas natáčania celebrity mohli dať dole masku, nadýchať sa, napiť sa vody alebo oddýchnuť si.“ Klobúk dolu, ako sa zdá, táto šou je určená pre tie najodolnejšie celebrity, ktorých identitu sa budeme dozvedať týždeň po týždni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: der, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Adrián podľa spoluhráčov zomrel nečakane.
Nečakane zomrel mladý športovec z Považskej Bystrice! Zronení spoluhráči: Aďo, budeš nám chýbať
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili
Ryan († 25) zomrel iba pár hodín po svadbe s Rosie.
Foto
Plánovali spolu veľkú budúcnosť, osud to videl inak: Posledné želanie snúbenca († 25) vám zlomí srdce
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
To, čo chce Izrael od ľudí v Rafahu, pobúrilo OSN: Okamžite reagujú! Je to nehumánne, tvrdia
Na snímke zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) nad obcou Stavanisko.
Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať