Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2020 12:00 | Správy | Politika

Jankovská prehovorila o svojom náhlom konaní: Tri dôvody, prečo v cele držím hladovku!

Nové obvinenie, netradičná forma protestu. Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská (49) sedí už šesť mesiacov vo väzbe, kde ju držia za kauzu Búrka v prípade ovplyvňovania rozsudkov.

Začala v sobotu

Na to, že Jankovská začala v sobotu ráno držať v cele protestnú hladovku upozornil portál topky.sk. Informovať o tom mala aj riaditeľa väznice, ktorému v liste písala o dôvodoch svojho radikálneho kroku. Zbor väzenskej a justičnej stráže potvrdil, že evidujú takýto prípad. „Ústav Banská Bystrica aktuálne eviduje jeden prípad vyhlásenia hladovky väznenou osobou,“ povedala riaditeľka odboru podpory centrálneho riadenia a komunikácie Katarína Nováková. Novému Času advokát Jankovskej Peter Erdös potvrdil, že ide o jeho klientku a objasnil aj to, prečo sa rozhodla pre takúto formu protestu.

„Moja klientka si uvedomuje, že hladovka je krajným riešením a presne preto sa k takémuto kroku odhodlala. Uvedomuje si aj to, že ak sa nezastaví včas, privodí následky smrti. Už samotná väzba je pre ňu nesmierne náročná. Rozhodla sa preto z vlastnej vôle podstúpiť túto tortúru, pretože je presvedčená o tom, že sa nemôže domôcť zákonnosti,“ skonštatoval Erdös. Nie je to podľa neho namierené proti podmienkam výkonu väzby v Banskej Bystrici. „Rešpektuje všetky úkony v trestnom konaní, dobrovoľne sa im podriaďuje, ale má pocit, že viac ako právo tu prevážil tlak verejnej mienky a snaha podriadiť všetko tomu, aby bola exemplárne potrestaná. Jej základné práva ale pritom nemôžu byť porušované. Hladovka je jej osobným protestom a tiež aktom zúfalstva,“ dodal Erdös.

 

Dôvody jej rozhodnutia

Advokát Erdös sprostredkoval aj vyjadrenie jeho klientky Jankovskej. Bývalá vrcholová politička tvrdí, že za jej rozhodnutím sú tri dôvody. „Všetky tri majú spoločné jedno: rôzne a trvajúce porušovania mojich základných práv a slobôd. Prvým dôvodom je nezákonný postup a rozhodnutie vyšetrovateľa policajného zboru JUDr. Petra Juhása týkajúce sa môjho obvinenia v kauze Fatima. Druhým dôvodom je neustále porušovanie viacerých mojich základných práv a slobôd najvyššími ústavnými činiteľmi v trestnom konaní vedenom proti mojej osobe,“ povedala Jankovská. Po tretie sa jej nepáči zasahovanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do jej práva „na slobodnú voľbu obhajcu a spôsobu, akým túto obhajobu mnou zvolená obhajkyňa vedie“. Jankovská zrejme naráža na to, že Kolíková podala podnet v prípade jej ďalšej advokátky Lenky Charvátovej. Tá totiž zamestnáva ako koncipienta Jankovskej syna Jakuba, ktorý chodí za svojou mamou do väzenia ako právny zástupca. Ako syn by sa k nej totiž dostal len veľmi ťažko, keďže Jankovská je vo väzbe, aby neovplyvňovala svedkov či nepokračovala v trestnej činnosti. Jeho návštevy by museli schvaľovať orgány činné v trestnom konaní, v prípade advokátov to však neplatí. Mamu tak do polovice júla podľa Denníka N navštívil viac ako dvadsaťkrát. Advokátka Charvátová pritom so svojou klientkou nemala v tom čase ani len telefonovať. Ministerka Kolíková za tým videla snahu obísť prísne pravidlá a tak podala podnet na Slovenskú advokátsku komoru. Tá už podala návrh na začatie disciplinárneho konania.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo