Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pravidlá legendárneho behu v Košiciach určujú hygienici: Maratón mieru bude tento rok úplne iný

Legendárny beh v tieni koronavírusu.

Polemiky o najväčšom spoločensko-športovom sviatku v Košiciach si organizátori 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru nepripúšťajú ani v najhoršom sne. Scenáre sú však vzhľadom na pandémiu rôzne a hlavné slovo budú mať hygienici.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Riaditeľ podujatia Branislav Koniar pre Nový Čas povedal, že maratón bude, ale podujatie bude iné, na aké sme zvyknutí. „Aj laici pochopia, že v podstate pôjde o šesť oddelených podujatí v priebehu nedele. S oddeleným miestom nástupu a časom štartu. Takisto s obmedzeným počtom ľudí. Hromadné podujatia sú totiž dovolené do počtu tisíc v jednom okamihu.

Pre nás je to kľúčová veta a dodržíme to tak, že naraz tam bude maximálne 900 súťažiacich, lebo do počtu sa rátajú aj usporiadatelia. Pripomínam, že tieto podujatia musia byť časovo od seba oddelené,“ vysvetlil. Všetky sa teda uskutočnia v nedeľu, výnimkou je len sobotňajší minimaratón. A ten bude 3. októbra výlučne na Moyzesovej ulici.

 

Oddelené podujatia

Celkovo podľa Koniara počítajú so zhruba 4 200 účastníkmi. „No treba si to vysvetliť tak, že naozaj pôjde o oddelené podujatia, aby sme dodržali všetky pokyny a nariadenia,“ vraví. Organizátori nenechávajú nič na náhodu a myslia aj na detaily. Všetko konzultujú na štábe aj s hygienikmi. „Iné budú farby štartovného čísla, sektorov a práve podľa farieb sa dá zorientovať pretekárom a aj divákom,“ pripomenul. Na margo toho, ako to bude s obecenstvom pri trati, keďže v minulosti bežcov povzbudzovali desaťtisíce priaznivcov, uviedol, že v rukách to má regionálna hygienička, no sú dohodnutí.

„Počas štartov obmedzíme exponované miesta na Hlavnej ulici. Zhruba každých 40 metrov pri trati budeme mať usporiadateľa, dobrovoľníka či záchranára, aby dohliadli na dodržiavanie pokynov. Tí sledujú to, aby nedochádzalo k prílišnému zhlukovaniu ľudí,“ opisuje nové pravidlá a dodáva: „Chceme dokázať a ukázať, že aj v tomto období pandémie sa dá zorganizovať veľké, obľúbené a hodnotné podujatie, lebo nikto z nás nebude predčasne hádzať flintu do žita."

 

V Bratislave len virtuálne

Ďalším populárnym bežeckým podujatím je ČSOB maratón, ktorý sa každoročne koná v hlavnom meste. Tento rok však vzhľadom na situáciu bude mať inú podobu. „Napriek nášmu niekoľkomesačnému úsiliu sa podujatie nakoniec neuskutoční v plánovanej klasickej forme s rozmanitým spektrom bežeckých disciplín, ale uskutoční sa len vo forme virtuálnych pretekov. Do prípravy podujatia sme dali obrovské úsilie a predstavuje pre nás veľký záväzok. Hlavný finančný partner pomôže zastrešiť náklady na presun pretekov do virtuálnej podoby a zároveň uhradí aj náklady na zaslanie štartových balíčkov. Bežci môžu maratón odbehnúť od 5. do 13. septembra a výsledok zverejniť prostredníctvom prideleného virtuálneho čísla,“ prezradil Jozef Pukalovič, riaditeľ ČSOB maratónu.

Najstarší v Európe

Medzinárodný maratón mieru je najstarším maratónom v Európe a tretím najstarším na svete (po Bostonskom a Yonkerskom maratóne). Po prvý raz sa bežal v roku 1924. Štartuje každoročne v prvú októbrovú nedeľu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, gal, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




M. R. Štefánik
Od úmrtia Štefánika uplynulo už 105 rokov: Poznáte ho dokonale? Otestujte sa!
(ilustr. foto)
Rakúske úrady vyšetrujú sériu útokov proti Svedkom Jehovovým: Toto urobili jednému z veriacich!
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Generálny riaditeľ WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody: Čoho sa má týkať?
Americký prezident Joe Biden.
Šéf Bieleho domu prijme jordánskeho kráľa: Témou ich rozhovoru bude Blízky východ
Ilustračné foto
V krajine našli tri telá na odľahlom mieste: V rovnakej oblasti sa stratili ľudia! Komu pozostatky patria?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Delegácia Hamasu mieri do Káhiry: Chcú rokovať! O čom sa chcú baviť?
Martina Durkáča súdia pre zabitie jeho priateľa Michala Godára († 29).
Foto
Ostro sledovaný proces s hercom Durkáčom: Vypovedal vyšetrovateľ, TOTO sa našlo na tele Godára († 29)!
Minister Tomáš Taraba sa bráni, hovorí o klamstvách a dezinformáciách.
Minister Taraba nariadil prepúšťanie, šéfovia národných parkov reagujú: Začali rozdávať výpovede?
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Manažérka Krchňáková otvorene: Najviac ju sklamala TÁTO slovenská skupina! Vážne jej toto urobili?
Záchranári sa k uviaznutým ľuďom často nemohli dostať
Foto
Najhoršia katastrofa v histórii krajiny: Desiatky mŕtvych! Vláda sa uchýlila k vážnym opatreniam
Ak kliešťa odstránite rýchlo, nemusí sa stihnúť preniesť nákaza.
Kliešte opäť zažívajú aktívne obdobie: Ako sa chrániť? Nezabúdajte na TÝCHTO 6 Vecí!
Po zranení mu ostala iba takmer neviditeľná jazva
Foto
Orangutan Rakus svojím správaním odrovnal vedcov: A nie je sám! Ktoré zvieratá prekvapili inteligenciou?