Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 13:47 | Správy | Domáce správy

Čaputová v živom vysielaní neskrývala pohoršenie: Považujem to za úplný exces

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje možnosť odvolania generálneho prokurátora Národnou radou Slovenskej republiky (NR SR) za „úplný exces“. Hlava štátu to v stredu uviedla v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo.

Čaputová si myslí, že napriek vetovaniu trochu zákonov NR SR sa stále snaží byť voči vládnej väčšine konštruktívna. V prípade zákona o komunikáciách sa pre využitie veta rozhodla aj preto, že to považovala za najrýchlejšiu možnosť, ako zákon uviesť v pozmenenej forme do praxe.

„Považujem to za úplný exces,“ reagovala hlava štátu na možnosť, že by generálneho prokurátora mohla NR SR odvolať, pokiaľ svoju funkciu nevykonáva riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Síce by jeho odvolanie záviselo aj od rozhodnutia prezidenta, podľa nej nie je rozširovanie právomoci prezidenta v tomto prípade namieste. „Siahli by sme na ústavnú právomoc ústavného súdu, čo je podľa mňa absolútne neprípustné,“ vysvetlila Čaputová. O odvolaní generálneho prokurátora v súčasnosti rozhoduje ústavný súd. Pokiaľ poslanci jej veto prelomia, prisľúbila, že sa obráti na Ústavný súd.

Hlava štátu tiež pripomenula, že nevetovala ustanovenia novely zákona o prokuratúre, ktoré sa týkajú voľby, ale spomínaného odvolávania. Svoj názor, že by generálny prokurátor mal byť z radov prokuratúry, nemení, no nevidí nič protiústavné na tom, ak by nebol. Ku konkrétnym menám sa Čaputová vyjadriť nechcela. Zdôraznila tiež, že sa bude rozhodovať aj na základe hodnotového príbehu daného kandidáta.

 

V prípade zákona o telekomunikáciách, ktorý vetovala tiež, vyjadrila svoju obavu, že by zákon bol napadnutý Ústavným súdom. Zákon síce podľa nej má legitímny cieľ, ktorým je chránenie zdravia občanov, no nedokáže dostatočne vyšpecifikovať účel, na ktorý budú dáta zbierané a otázna je pre prezidentku aj jeho vymožiteľnosť. Práve využite veta jej s tímom poradcov prišlo ako najrýchlejšia cesta. „Dvere paláca sú otvorené už pri príprave legislatívy,“ uviedla možnosť, ako podobným situáciám v budúcnosti predchádzať.

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v piatok 31. júla tri zákony. Parlamentu tak vrátila novely zákonov o prokuratúre, o komisárovi pre deti či komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež novelu o elektronických komunikáciách. Oznámila to netradične na tlačovej konferencii v Prezidentskom paláci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…
Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!