Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Nie je veľký rozdiel medzi prácou v Slovane a FC Barcelona

Je rozdiel v práci výživového poradcu v FC Barcelona a Slovane Bratislava? Podľa hosťa 2. ročníka unikátnej konferencie SPORT (R)EVOLUTION, ktorá sa uskutoční 16. septembra prostredníctvom unikátnej platformy a o ktorej sú všetky informácie na www.sportrevolution.sk, Milana Sedliaka veľký rozdiel nie je.

Otvoriť galériu
Zdroj: SOŠV

Vedecký pracovník na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave Milan Sedliak na druhom ročníku unikátnej športovej konferencie SPORT (R)EVOLUTION, ktorá sa uskutoční 16. septembra prostredníctvom špeciálnej aplikácie, do ktorej prístup si môžete zakúpiť už dnes, prezradí aj to, čo si zvyknú dať hráči počas zápasov, alebo či vie prísť na to, že sa futbalista stravuje nezdravo. Milan Sedliak sa zaoberá aj vplyvom cvičení na kostrový sval, ale aj výživou a suplementáciou športovcov. Spoluprácu s ním si pochvaľujú okrem futbalistov Slovana aj poprední hokejisti (Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Marek Marinčin, Richard Pánik, Libor Hudáček, Jaroslav Janus), tenisti (Martin Kližan, Dominika Cibulková) či lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Slovan je momentálne podľa Milana Sedliaka jediný slovenský futbalový klub, ktorý má obsadenú funkciu výživového poradcu. V dnešnom modernom futbale je to veľká nevyhnutnosť. Výživový poradca musí dbať predovšetkým na špecifiká hráčov. S mužstvom síce nie je v dennodennom kontakte, nechodí s ním na výjazdy, ale rady im poskytuje pravidelne. „V prvom rade dbáme na to, aby hráči boli edukovaní. Vzdelávame ich na tímových mítingoch. Keď príde nový hráč, chceme, aby vedel, čo patrí do tímovej výživy. Hráči majú možnosť poskladať si menu. Môžu si napríklad pred zápasom vybrať, či chcú špagety, či ryžu, môžu si zvoliť druh omáčky. To isté platí aj pri raňajkách. Tam majú na výber od cereálií cez ľahko stráviteľné syry ako mozzarella až po nejaké pečivo. Raz sme dostali od hráčov sťažnosť, že by na obed privítali ešte viac zeleniny. To je skvelé a potešilo ma to. V rámci stravy majú hráči bohatý výber. Nenájdete tam však presladené termixy alebo mastné jedlá. Snažíme sa ísť do kvality. Bol som na konferencii v Španielsku, kde prezentovali svoje poznatky odborníci na výživu z FC Barcelona. Nerobia nič špeciálne, čo by sme my nerobili. Hráči nemajú na výber z 200 jedál. Menu sa v určitom množstve každý druhý týždeň opakuje, no hráči sú profesionáli. Nevadí im, že majú raz za čas to isté jedlo. Dôležité je, aby bolo kvalitne pripravené. Cieľom výživových poradcov je, aby potraviny, ktoré hráčom ponúknu, pomohli ich výkonnosti,“ uviedol v rozhovore pre web Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý je hlavným organizátorom konferencie SPORT (R)EVOLUTION Milan Sedliak, ktorý priznal, že barcelonský veľkoklub má dvoch odborníkov na výživu na plný úväzok a tí sa venujú aj mládeži. Ani s ňou však nechodia na výjazdy kuchári a deťom vyvárajú. Mládežníci z La Masie sa tiež musia spoľahnúť aj na suchú stravu.

Otvoriť galériu
Zdroj: SOŠV

Hráči A-tímu Slovana počas polčasových prestávok majú jedlo a občerstvenie k dispozícii aj počas polčasových prestávok v zápasoch. „Je tam iónový nápoj i čistá voda. Dôležité je, aby tam bolo aj ovocie, hrozno alebo banán. Natrafíme tam aj na rôzne sacharidové gély s kofeínom alebo bez,“ popisuje Milan Sedliak. Zároveň však priznáva, že jesť počas páuz nemusia všetci hráči. Profesionáli by mali poznať a vedieť, či im stačí iontový nápoj, či potrebuje pár bobúľ hrozna. Po zápasoch dostávajú hráči ľahké jedlá.

Milan Sedliak bude súčasťou aj online športovej konferencie SPORT (R)EVOLUTION! Spolu s poprednými slovenskými lekármi ho uvidíte v diskusii Silnejší pre život.

Viac o správnej výžive športovcov porozpráva Milan Sedliak na konferencii SPORT (R)EVOLUTION, ktorú vlani navštívilo 600 účastníkov. Počas príprav druhého ročníka síce organizátorov nepríjemne prekvapili koronavírus a neustále sa meniace opatrenia, avšak ich vôbec nezlomili. Športová konferencia SPORT (R)EVOLUTION z dielne Slovenského olympijského a športového výboru, ktorého exkluzívnym partnerom je národná lotériová spoločnosť TIPOS, generálnymi partnermi sú Toyota a 4F, hlavnými partnermi Dôvera, BILLA, Kooperativa, Slovenská sporiteľňa, SPP a Matador a partnerom Granden, sa tento rok posunula do online prostredia. Účastníci konferencie budú mať 16. septembra pri svojom počítači rovnaký zážitok, ako keby boli priamo v konferenčnej sále. A ak by im niektorá diskusia pre zaneprázdnenosť ušla, môžu si ju pozrieť v sedemdňovom archíve.

Všetky informácie o unikátnej konferencii sa dozviete na webe www.sportrevolution.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce