Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2020 16:30 | Správy | Domáce správy

Povstalecký príbeh nebojácnej agentky Gulovičovej: Superšpiónka Mária sa zaľúbila do mocného Američana

Príbeh slovenskej vidieckej učiteľky Márie Gulovičovej († 87), ktorá na konci druhej svetovej vojny ukrývala Židov a neskôr pomáhala po potlačení povstania anglo-americkej spravodajskej misii na úteku pred Nemcami, je u nás len málo známy. Pritom USA si ju uctili medailou bronzovej hviezdy a obdivovali ju aj čelní muži americkej špionáže.

Nebolo sa možné diviť, že mnohí prepadali chorobám, obzvlášť  dôsledkom mimoriadne zlého počasia, ale sj dôsledkom toho, že sa im dostávalo len veľmi málo potravy a spánku. Po pätnásťhodinovom pochode dosiahli na hrebeni bod, kde sa pod nimi rozkladala veľká priepasť. Bola noc a Green rozhodol, aby zostúpili do doliny a ostatné ponechali na náhodu.

Jedli konské mäso

Skoro ráno 1. novembra 1944 se dostala americká skupina letcov a OSS do Kľačianskej doliny, kde si všetci odpočinuli v loveckej chate. Prestávka bola nutná, pretože väčšina putujúcich bola veľmi chorá, mali vysoké horúčky a niektorí blúznili. Teraz ich dobehlo zbytočné zničenie zásob potravín pred Hriadeľským sedlom, a pretože nemali iné potraviny, jedli konské mäso. Zdraví členovia výpravy denne prichádzali do okolných samôt a osád za proviantom. Pobyt tak veľkého množstva osôb bol veľmi nápadný a všetci sa museli urýchlene presunúť na iné miesto.

Kľačiansku dolinu opustila americká skupina OSS a letcov spolu s 2. čs. paradesantnou brigádou ráno 10. novembra 1944 pomalým výstupom na Chabenec. Krátko popoludní dosiahli vrchol, kde ich zastihla prudká snehová búrka, ktorá sa neustále zhoršovala. Počasie sa natoľko zhoršilo, že len s obtiažami bolo vidieť muža pred sebou. Niektorí už nevládali ísť ďalej. Rozhodli sa vrátiť sa späť a zostúpiť dole do dediny s úmyslom, že dobrí ľudia im pomôžu. Po ich odchode sa skupina zmenšila na štrnásť ľudí.

Omrzliny na nohách

Ďalší postup smerom na východ stále brzdila obrovská snehová víchrica. Počas metelice sa Američania museli udržiavať v neustálom vyčerpávajúcom pohybe, aby nezamrzli. Snaha oddýchnuť si čo i len na chvíľu ich mohla stáť život, keďže počas pochodu napočítali 83 zamrznutých partizánov. Mária neskôr spomínala, že vietor bol taký silný, že ich odfukoval.

Otvoriť galériu

Obočie a vlasy mala zmrznuté do ľadových prameňov. Utrpela vážne omrzliny na nohách, ale odmietla vyhľadať lekársku pomoc. Nemci mali číslo jej identifikačnej karty a ihneď by tak zistili jej totožnosť. Zvolila si radšej umieranie v horách ako väzenie a smrť v koncentračnom tábore. Po strastiplnej ceste dorazili 4. decembra 1944 do Polomky.

Zachránil ju ženský šarm

Počas úteku anglo-americkej misie Gulovičová niekoľkokrát obstála v konfrontácii s nemeckými vojakmi, ktorými sa to v slovenských horách a na vidieku len tak hemžilo. Dobre vedela zahrať jednoduché vidiecke dievča i šarmantnú koketu. Jej dôvtip, výnimočná odvaha, duchaprítomnosť a znalosti nemčiny ju vždy zachránili. Na druhý sviatok vianočný, 26. decembra 1944, ona a štyria členovia misie opustili chatu v Polomke, aby vyhľadali potravu a lieky.

Otvoriť galériu

Pridal sa k nim aj novinár Joe Morton, ale po pol hodine chôdze si to rozmyslel a vrátil sa do chaty, čo sa mu stalo osudným. Keď totiž odišli z chaty, špeciálne protipartizánske komando ju obkľúčilo a prekvapilo Američanov. Tí práve chystali raňajky, keď sa ozvala paľba. Všetkých 16 členov americkej misie bolo zajatých a 24. januára 1945 ich popravili v koncentračnom tábore Mauthausen.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Juraj Šebo, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv