Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2020 08:00 | Správy | Politika

Samuela ako podnikateľa priviedla koronakríza na dno: Vláde vystavil faktúru na 43 850 eur!

Sú na kolenách! Samuel Sanik (23) sa so svojím spoločníkom Janom (23) minulý rok rozhodli, že prevezmú pub Nosorožec v Žiline.

Ich investícia a snaha dostali počas koronakrízy na frak a prišli o všetky financie. Teraz si však povedali, že stačilo a kompetentným vystavili faktúru. Zvažujú dokonca, že podajú žalobu na štát.

Samuel sa minulý rok v júni rozhodol, že spolu s kamarátom zo strednej školy Janom prevezmú pub v ŽIline. Do prevádzky investovali 30-tisíc a mysleli si, že z tohto spravia podnik, kam ľudia budú radi chodiť na pivo, športové zápasy či diskotéky. Prvý šok prišiel v novembri, keď ich vykradli. „Poistenie sme nemali, čiže čistá strata. Polícia zlodejov nevypátrala,“ priznáva Samuel.

Vtedy ešte netušil, že to najhoršie len príde. Zatvorenie počas koranakrízy ich dostalo na kolená. „V našom prípade ide najmä o pokles tržieb, rušenie záväzkov voči dodávateľom. Museli sme prepustiť všetkých zamestnancov. Všetci u nás boli dohodári, takže pomoc sa na nich nevzťahovala,“ priznal.

 

Stačilo

Aj keď prišlo uvoľnenie opatrení, Samuel so spoločníkom príliš veľkú úľavu nepocítili. „Tie opatrenia o rozostupoch boli tak naprd, že v našom podniku sa to jednoducho spraviť nedalo. Nastal tým pádom ešte aj odliv stálych zákazníkov,“ uviedol majiteľ s tým, že aj súčasné nariadenie o otvorení prevádzok do 23.00 hod. im hádže polená pod nohy. „Z celkovej tržby za piatok je po 23. hodine 90 % celkovej tržby a v sobotu o čosi menej, tam asi tak 80 - 85 %,“ hovorí so smútkom. On sám sa ako študent dostal tiež do nezávideniahodnej situácie. „Ja osobne som si musel zobrať pôžičku 5 000 a môj kolega taktiež,“ priznal.

Apel na štát

Situácia dohnala dvoch mladých podnikateľov do úzkych, a preto sa rozhodli žiadať kompenzácie za nájom, platenie SBS, energie či pokazené zásoby. „Ak by som mal do tej škody reálne zarátať všetko, čo neviem, či je právne možné, celkovo to je minimálne 43-tisíc,“ dodal Samuel s tým, že v hre je aj žaloba na štát.

Otvoriť galériu

„Ak sa do tejto možnosti pustíme, určite ale máme v pláne žiadať ušlý zisk aj so zákonným úrokom. Ústava garantuje slobodu podnikať. Podľa môjho názoru sú zvýhodňované denné prevádzky. Nikde však ne- existuje štúdia, že korona je agresívnejšia v noci ako cez deň,“ uzavrel.

 

Faktúra štátu za 3 zavreté mesiace

Poškodený prestarnutý tovar - 1 200 €

Ušlý zisk (2 500 euro za týždeň) - 30 000 €

Nájom - 5 000 €

Sbs - 1 200 €

Energie - 900 €

Zaplatené zálohy umelcom - 600 €

Fixné náklady na správu - 1 500 €

Nesplnenie záväzkov voči dodávateľom - 3 000 €

Extra poradenstvo ku korona obdobiu - 100 €

Analýza opatrení vlády, poradenstvo ako fungovať - 350 €

Spolu: 43 850 €

 

Žiadame kompenzáciu 3,5 mil. eur

Gabriel Somogyi, predseda SAAKP

Na aktuálnu letnú sezónu vplývala na začiatku neistota okolo podmienok a termínu znovuotvorenia prevádzok rekreačného kúpeľníctva, potom nezvyčajne chladné júnové počasie. Tržby sa za rovnaké obdobie znížili až o 47 %. Vláda o sľúbenej finančnej kompenzácii už nechce ani počuť. SAAKP počas mesiaca jún vypracovala návrh 13 opatrení pre znovuoživenie sektora rekreačného kúpeľníctva, ktorý sme doručlili Ministerstvu dopravy SR. Jedno z opatrení je požiadavka o finančnú kompenzáciu za výpadok tržieb počas doby povinného uzatvorenia prevádzok vo výške 30 %. Táto kompenzácia dosahuje pre všetkých 22 členov Asociácie cca 3.5 mil. eur.

 

Chceme dotáciu na každého obyvateľa

Michal Kaliňák, hovorca ZMOSU

- Ministerstvo financií nám ponúklo úvery, skôr ako úver, ktorý má odloženú splatnosť, by sme uvítali, aby nám dotáciu na každého obyvateľa, na hlavu, tak ako je to v iných krajinách. České mestá a obce boli takto dotované už dvakrát v tomto roku. To, čo by sme reálne potrebovali, je 1/12 príjmov z minulého roka, čiže okolo 130 - 140 miliónov eur.

 

Poslali sme už 502 mil.

Veronika Husárová, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

- MPSVaR spustilo na pomoc zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO najväčšiu pomoc v histórii Slovenska na podporu udržania pracovných miest a činností SZČO. Doteraz sme pomohli udržať približne 500-tisíc pracovných miest. Mnohých zamestnancov sme podporili opakovane, niekoľko mesiacov po sebe. Zároveň sme podporili takmer 76-tisíc SZČO, ktorým poklesli tržby, resp. zostali bez príjmu. Spolu sme zamestnávateľom a SZČO poslali už viac ako 502 mil. eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Hrozivá správa od Svetovej zdravotníckej organizácie: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni