Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2020 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Minister zdravotníctva sa stal zodpovedný za zvládnutie pandémie, Matovič sa stiahol: Obetuje Krajčího v druhej vlne?

Preberá zodpovednosť. Hodinové tlačovky a siahodlhé vysvetľovanie opatrení zo strany premiéra zrejme skončili.

Povedal to sám Igor Matovič (47), ktorý tvrdí, že sa chce venovať najmä pripravovaným reformám za peniaze Európskej únie. Ťarchu za rozhodnutia konzília odborníkov má po novom prebrať minister zdravotníctva Marek Krajčí (46), ktorý už minulý týždeň oznamoval prvé opatrenia. Odborníci tento ťah chvália, zároveň však upozorňujú, že v prípade zlých výsledkov môže Matovič Krajčímu „zoťať hlavu“.

Otvoriť galériu

Bolo krátko po nástupe novej vlády, keď premiér pravidelne a niekedy aj viackrát za deň predstúpil pred novinárov a  obhajoval reštrikcie v súvislosti s koronavírusom. Rýchlo sa meniaca situácia okolo koronavírusu si vyžadovala pravidelné stretnutia konzília či krízového štábu, ktorého výsledky chcel prezentovať práve Matovič.

Vláda spočiatku pravidelne ani nezverejňovala čísla novonakazených koronavírusom, ale verejnosť musela čakať na tlačovku premiéra. Situácia sa neskôr upokojila a v súčasnosti sa aktuálne informácie o počte prípadov COVID-19 objavujú približne v rovnakom čase. Len za sobotu pribudlo na Slovensku 47 ľudí a otestovali viac ako 2 tisícky ľudí.

 

Nové kompetencie

Po novom však prichádza k zmenám v prípade zasadnutí konzília odborníkov, ktoré rieši mapu zelených krajín, ale aj opatrenia v prevádzkach či školách. Na nich sa zrejme aj naďalej bude zúčastňovať aj premiér, no len nedávno oznámil, že už nebude tým, ktorý bude na všetko dozerať. Velenie prenecháva svojmu ministrovi zdravotníctva Krajčímu z OĽaNO.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

„Máme za sebou päť mesiacov boja s COVID-19, snažil som sa byť lídrom, zastrešovať opatrenia, ktoré prijímal štát. Výsledky máme také, že sme k dnešnému dňu číslo jeden v Európe z pohľadu mŕtvych aj pohľadu pozitívne testovaných na počet obyvateľov. Teraz sa remodeluje systém, kompetencie sa posúvajú smerom viac odo mňa na ministerstvo zdravotníctva, a o tom bola aj debata na zasadaní vlády,“ povedal Matovič. Vysvetľuje, že svoju pozornosť chce namieriť na ekonomickú situáciu v krajine a blížiaci sa termín na predstavenie reforiem za miliardy eur z Európskej únie. Na ich premyslenie má totiž vláda len dva mesiace.

Premiér tak mal urobiť dávnejšie

Vo štvrtok tak nové opatrenia v súvislosti s koronavírusom vysvetľoval už minister Krajčí. Zaujímavé však je, že epidemiológovia súhlasili s nápadom Matoviča na nosenie rúšok počas prvých dvoch týždňov výučby. Premiér si tak zrejme neodpustí ani občasné angažovanie v krízových štáboch. Politický analytik Grigorij Mesežnikov vysvetľuje, že z pohľadu premiéra ide o správne rozhodnutie, keď deleguje kompetencie na Krajčího.

„Mal tak urobiť už dávnejšie a svoju pozornosť mohol sústrediť na ucelenejšie riešenie situácie. Na druhej strane na začiatku bolo potrebné nastaviť jednotlivé procesy, keďže predchádzajúca vláda nemala plán, ako na pandémiu v takomto rozsahu zareagovať,“ myslí si Mesežnikov. Zároveň upozorňuje, že pre Krajčího to môže znamenať zvýšenú pozornosť a za potenciálne chyby môže rýchlo zaplatiť.

„Už minulý týždeň ho premiér rýchlo upratal, keď s pandemickou komisiou navrhol stopku tým študentom, ktorí sa pred začiatkom školského roka vrátili zo zahraničia. V prípade nezvládnutej druhej vlny pandémie tak premiér môže nájsť vinníka práve vo svojom ministrovi a ľahšie sa mu tak bude môcť vyvodzovať zodpovednosť,“ uzavrel.

 

Krajčí sa bude zodpovedať

Tomáš Koziak, politický analytik

- Je rozumnejšie nechať to teraz už na ministrovi zdravotníctva, ktorý má kompetenciu v tejto oblasti. Myslím si, že toto bola pre premiéra práca navyše, keďže chcel byť všade vidieť. Krajčí je politický nominant a ak sa niečo v nasledujúcich mesiacoch v súvislosti s pandémiou nepodarí, tak na neho môžu byť kladené požiadavky, aby odišiel a Matovič sa tak vyhne priamej zodpovednosti.

Bolo krátko po nástupe novej vlády, keď premiér pravidelne a niekedy aj viackrát za deň predstúpil pred novinárov a  obhajoval reštrikcie v súvislosti s koronavírusom. Rýchlo sa meniaca situácia okolo koronavírusu si vyžadovala pravidelné stretnutia konzília či krízového štábu, ktorého výsledky chcel prezentovať práve Matovič. Vláda spočiatku pravidelne ani nezverejňovala čísla novonakazených koronavírusom, ale verejnosť musela istú dobu čakať na tlačovku premiéra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Geneva, Geneva Canton, Switzerland - August 10, 2015: United Nations Office at Geneva in Switzerland.
Rusi chcú zákaz zbraní vo vesmíre: Rezolúciu mala na stole Bezpečnostná rada OSN, ako rozhodli?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Snažia sa vyhrabať z problémov? Putin vymenoval do funkcie ďalšieho ekonóma: Zvláštne kroky
Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Smrť iránskeho prezidenta Raísího nimi otriasla: Erdogan oznámil deň smútku v Turecku
Lietadlo sa pripravuje na pristátie na medzinárodnom letisku Toussaint Louverture v Port-au-Prince na Haiti.
Konečne dobrá správa: Letisko na Haiti opäť otvorili, pomôže to zmierniť kritický stav?
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán.
Smrť iránskeho prezidenta: Naše myšlienky a modlitby sú s ľudom Iránu, odkazuje Orbán
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího.
Spojené štáty oficiálne kondolovali Iránu po smrti prezidenta Raísího: Obyvateľov uisťujú v jednej veci
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Prepískol to! Na poľského prezidenta sa valí kritika: Stačilo jedno prirovnanie a občania zúria
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu môže mať na krku zatykač: Izraelský premiér pení, drsná reakcia
Foto
Antonia hovorí, že je čarodejnica: A to nie je všetko! Šialené, ako lieči ľudí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj má ťažké srdce na Západ: O dôležitej vojenskej pomoci rozhoduje príliš dlho
Ignorancia lekárov stála skoro čestnú mamičku život.
Foto
Scenár, ktorý nechce zažiť žiadna žena: Mamička si začala plánovať vlastný pohreb krátko po pôrode!
(ilustračné foto).
Slovinsko urobilo obrovský pokrok: Na tomto už nie je závislé