Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2020 08:06 | Správy | Zahraničné správy

Dočká sa katedrála v Nantes spravodlivosti? Muža vypočúvaného po požiari znova zadržali, k činu sa priznal

Dobrovoľného pomocníka podozrivého zo založenia požiaru v gotickej katedrále vo francúzskom meste Nantes v sobotu znova zadržali. Tridsaťdeväťročný utečenec, ktorý pôsobí v miestnej diecéze ako dobrovoľník, sa podľa denníka Le Monde k činu priznal.

Muža, ktorého už polícia minulý víkend vypočúvala a prepustila, obvinili z "ničenia a poškodenia ohňom" v prípade požiaru katedrály, vyplýva z oznámenia, o ktorom informovala agentúra AFP. 

Teraz prokuratúra informovala, že na základe nových dôkazov bol muž v sobotu zatknutý znova, priznal sa a čelí obvineniu z podpaľačstva. V prípade, že bude uznaný vinným, mu hrozí až desať rokov väzenia a vysoká pokuta. Podľa svojho advokáta Rwanďan čin ľutuje a rozhodol sa s vyšetrovateľmi plne spolupracovať, napísal Le Monde.

Požiar v historickej budove vypukol v sobotu 18. júla ráno, niekoľko hodín po tom, ako dobrovoľník pracujúci pre nanteskú diecézu v piatok večer uzamkol katedrálu na noc. Prokuratúra po požiari, ktorý podľa nej zjavne vypukol na troch rôznych miestach v chráme, začala vyšetrovanie podpaľačstva.

Zmieneného muža, 39-ročného občana Rwandy, zadržali na vypočúvanie už minulý víkend, neskôr ho však prepustili. Jeho právny zástupca vtedy povedal, že jeho mandanta nič priamo nespája s požiarom.

 

Po nových zisteniach z vyšetrovania však tohto muža v sobotu opätovne zadržali a neskôr predviedli pred sudcu v Nantes, uviedol prokurátor Pierre Sennes.

Podľa vyhlásenia prokurátora laboratórne testy ukázali, že požiar v chráme bol pravdepodobne výsledkom trestného činu. Prvé poznatky vyšetrovateľov nepoukazujú na žiadne známky násilného vniknutia do budovy, informovala agentúra DPA.

V Katedrále svätého Petra a svätého Pavla v západofrancúzskom Nantes, ktorej výstavba v gotickom štýle sa začala v 15. storočí, požiar zničil organ z roku 1621, ktorý prežil aj francúzsku revolúciu a bombardovanie počas druhej svetovej vojny. Zničené boli aj cenné artefakty a maľby, ako aj vitrážové okná, ktoré obsahovali časti skla zo 16. storočia.

Katedrálu v Nantes zasiahol rozsiahly požiar naposledy v roku 1972, keď zničil jej strechu. Opravy trvali viac ako 13 rokov.

Vlani v apríli požiar zdevastoval katedrálu Notre-Dame v Paríži. Zničená bola strecha celej hlavnej lode a niektoré stredoveké okenné vitráže, poškodili sa aj vnútorné časti chrámu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister financií Kamenický: Slovensko a štáty V4 sa vyslovili proti reforme migračného systému EÚ
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
(ilustračné foto)
Potraviny na Slovensku lacnejú: Bude tento trend pokračovať?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie