Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2020 11:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Petržalský podpaľač postavil do pozoru celú Bratislavu: Útek zo psychiatrie kvôli pomste?

Musia sa mať na pozore? Koncom mája otriasol bratislavskou Petržalkou obrovský požiar, pri ktorom zhoreli tri luxusné autá a štvrté poškodilo sálavé teplo. Zarážajúce na celom prípade bolo, že podpaľač si, aj napriek kamerám, ktoré celú udalosť zachytili, nezakrýval tvár.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Aj vďaka tomu Bratislavčan Peter (30) skončil v rukách polície, ktorá ho obvinila zo zločinu poškodzovania cudzej veci a následne bol umiestnený na psychiatrickú kliniku. Podpaľačovi sa však podarilo z kliniky utiecť a pohybuje sa na slobode. K požiaru pred firmou Todos, ktorá predáva a servisuje mnohé značky automobilov, došlo 26. mája na Panónskej ceste v bratislavskej Petržalke. Oheň za pár minút zničil tri luxusné vozidlá značky Dodge RAM a od horúcich plameňov sa poškodilo aj ročné športové auto Corvette. Najhoršie na tom všetkom je, že ani jedno z áut majiteľ firmy nestihol poistiť a škoda sa vyšplhala na vyše 200-tisíc eur.

Z väzby do nemocnice

 

Hlavným aktérom ohavného podpaľačstva bol podľa polície Peter (30), ktorý sa ani nenamáhal ukrývať svoju totožnosť. Ráno o 5.20 hod. vystúpil pred areálom firmy z auta, namočil si handru do benzínu a podpálil luxusné vozidlá. Potom spokojne z miesta činu odišiel, pričom ho vôbec nezaujímalo, že celý incident natočili všadeprítomné kamery. Vďaka okamžitému pátraniu členov skupiny Hľadá sa auto krádeže automobilov (HAKA) skončil podpaľač v rukách polície do šiestich hodín.

O pár dní ho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu poškodzovania cudzej veci, za ktorý mu hrozil trest odňatia slodoby na 7 až 10 rokov. Motív Petrovho konania je doteraz zahalený rúškom tajomstva. Už skôr sa však špekulovalo, že potrebuje odbornú pomoc. „Nakoľko znalkyňa rozhodla, že nie je spôsobilý pre svoj psychický stav niesť trestnoprávne konanie, bol umiestnený na psychiatriu v nemocnici na Antolskej,“ informovala vo štvrtok skupina HAKA prostredníctvom sociálnej siete.

Útek za pomstou?

V nemocnici sa však Peter príliš dlho neohrial. HAKA tvrdí, že sa mu odtiaľ podarilo ujsť v stredu okolo 5.00 hod. ráno, pričom túto informáciu Novému Času potvrdila aj hovorkyňa bratislavskej nemocnice. „Môžem potvrdiť, že pacient utiekol z psychiatrického oddelenia a táto udalosť bola ihneď po jeho zmiznutí nahlásená polícii,“ uviedla Eva Kliská. Majiteľ poškodeného autoservisu a svedkovia udalosti by sa podľa HAKA mali mať na pozore. Myslia si totiž, že Peter ušiel z nemocnice kvôli pomste.

Otvoriť galériu
„Nechceme situáciu vyhrocovať, ale z viacerých zdrojov máme informácie, že útek bol najmä z dôvodu, aby sa mstil svedkom a osobám, ktoré dopomohli k jeho zadržaniu,“ upozorňuje Štefan Farkaš zo skupiny HAKA. O stanovisko sme požiadali aj samotnú políciu. „Po menovanom pátranie doposiaľ vyhlásené nebolo, nakoľko na to nie je zákonný dôvod, pretože súd doposiaľ nerozhodol o návrhu prokurátora na uloženie ochranného liečenia,“ uviedla pre Nový Čas bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková s tým, že na základe informácií zo sociálnych sietí, ako aj iných podnetov, však muži zákona Petra hľadajú a robia úkony, ktoré by mohli tieto podnety objasniť.

Zároveň priblížila, že na základe vykonaného znaleckého dokazovania obvineného koncom júna prepustili z väzby a umiestnili na psychiatrické oddelenie nemocnice. Trestné stíhanie voči nemu začiatkom júla zastavili z dôvodu, že nebol v čase činu pre nepríčetnosť trestne zodpovedný. Prokurátor preto podal na súd návrh na uloženie ochranného protitoxikomanického liečenia ústavnou formou.

 

Ako prebehol incident

- 26. 5. o 5.50 hod. vystúpil Peter z auta pred firmou Todos
- namočil si handru do benzínu
- zapálil handru a hodil ju na luxusné autá
- zhoreli 3 vozidlá a jedno sa od tepla poškodilo
- majiteľovi vznikla škoda vyše 200-tisíc €
- páchateľa zadržali do 6 hodín

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gal, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mestskí policajti v tomto meste uložili minulý rok tisícke pokút: Neuveríte, až akú čiastku predstavujú!
(ilustračné foto)
5 tipov, ako sa rýchlo a jednoducho zbaviť slimákov v záhrade: Pomôžu veci, ktoré máte v kuchyni
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
Je to len pre silné žalúdky, tvrdí
Foto
Diana sa hrabe v špine iných ľudí: FOTO len pre silné žalúdky! Odpadnete, čo za to chce
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Koniec nechutnému trápeniu Južnej Kórey: Severná Kórea má však podmienku!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
(ilustračné foto)
Spíte v posteli s partnerom? Čas to zmeniť! Odborník varuje, TOTO hrozí
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?