Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.07.2020 16:21 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Záverečná reč prokurátora v kauze smrti Kuciaka: Kočner odmenil Zsuzsovú za zorganizovanie vraždy autom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči obžalovaným v kauze vraždy Jána Kuciaka 25-ročné tresty odňatia slobody.

V záverečnej reči sa odvolával na svedectvá Zoltána Andruskóa, Petra Tótha, komunikáciu cez Threemu, sledovania novinárov, lustrácie a motív na vraždu. "Je to prípad bezhraničnej túžby po moci, peniazoch, prípad cynizmu, podliactva, a tým spojenej zbabelosti z následkov protiprávneho konania," začal svoju záverečnú reč prokurátor. "Na druhej strane, je to prípad boja za spravodlivosť, prípad určitej naivity v neuvedomovaní si a osobnom nepripúšťaní si nebezpečenstva hroziaceho z následkov tohto boja. Hlavne je to však prípad obety dvoch nevinných mladých ľudí túžiacich po živote v spravodlivejšom prostredí," doplnil Turan.

V úvode sa venoval motívom Mariana Kočnera. Obžalovaný podľa prokurátora vedel, že Kuciakova analytická práca môže byť vážnou prekážkou v jeho politických ambíciách s pripravovanou stranou Cieľ. Dokazovať to má komunikácia cez Threemu, jeho známa tlačová konferencia, ktorej efekt podľa prokurátora Kuciak pokazil svojimi otázkami, ako aj výhražný telefonát. Turan tiež pripomenul, že Kuciakove texty viedli k vzneseniu obvinenia Marianovi Kočnerovi v kauze Donovaly. Z výpovede svedkov niekdajšieho novinára a exSISkára Petra Tótha aj akcionára Penty Jaroslava Haščáka podľa Turana vyplynulo, že novinárova práca Marianovi Kočnera vyslovene vadila.

 

O tom, že si mal vraždu objednať Marian Kočner, svedčí aj Zoltán Andruskó. Svedectvo považuje Turan za dôveryhodné, nesúhlasí, že si ním mal Andruskó kupovať beztrestnosť. Pripomenul 15-ročný trest, ktorý si už odpykáva, ako aj fakt, že začal vypovedať o Alene Zsuzsovej okamžite po svojom zadržaní pred tým, než mu policajti hocičo sľúbili.

Turan vyzdvihol aj svedectvo Tótha. Pripomenul sledovanie viacerých novinárov a lustrácie, ako aj fakt, že fotografia Jána Kuciaka zo sledovania mala putovať od sledovacieho komanda až k Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szabóovi. Turan spomenul Tóthove svedectvo z dovolenky v Chorvátsku, na ktorej mal Marian Kočner vyjadriť ambíciu zavraždiť novinára, aby sa ostatní zľakli. To v prípravnom konaní spomínal aj brat Mariana Kočnera Ivan Kočner. Na súde však odmietol vypovedať.

Prokurátor hovoril aj o potvrdení vzťahu medzi Alenou Zsuzsovou s Marianom Kočnerom po tom, ako Tóth odovzdal polícii telefón Mariana Kočnera s Threemou. Jej vzťah mal spočívať aj v zbieraní diskreditujúcich materiálov na osobnosti slovenskej politiky, vďaka ktorým si mal Marian Kočner myslieť, že je beztrestný. Turan tiež poukázal na to, že Alene Zsuzsovej zabezpečil po skutku nové auto - odmenu za zorganizovanie vraždy novinára. Venoval sa aj ich vzájomnej komunikácii o snehu a prerábkach interiéru, ktoré považuje za šifru označujúcu vraždu novinára.

Pri presvedčení, že vinný je aj Tomáš Szabóo, sa prokurátor opieral o svedectvá Andruskóa a už neprávoplatne odsúdeného Miroslava Marčeka, ako aj o stopy nájdené u neho doma. U Tomáša Szabóa našla polícia telefón použitý pri vražde, peniaze, ktoré nevedel vysvetliť, a náboj, ktorý podľa znaleckého skúmania pochádzal z vražednej zbrane. Po jeho záverečnej reči začal prednášať tú svoju splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!