Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.07.2020 11:16 | Správy | Domáce správy

Zväz nepodpísal kolektívnu zmluvu, blesková reakcia: Štrajková pohotovosť v strojárskom priemysle na spadnutie

V oblasti strojárskeho priemyslu bol narušený sociálny dialóg, keď Zväz strojárskeho priemyslu nepodpísal kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa.

Zmluva sa pritom dotýka 35 000 zamestnancov v tomto odvetví. Odborári chcú podniknúť všetky kroky k tomu, aby zmluva bola podpísaná. V utorok o tom informoval Odborový zväz (OZ) KOVO s tým, že žiadajú ministerstvo práce o sprostredkovateľa. Odborári nevylučujú ani nátlakové akcie v prípade nepodpísania zmluvy.

Odborári upozorňujú na to, že kolektívne vyjednávanie trvalo päť mesiacov a zmluva mala platiť od začiatku tohto roka. Zväz sa však nakoniec rozhodol zmluvu nepodpísať. Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková priblížila, že zväz tento krok zdôvodnil tým, že zmluva by v súčasnej situácii počas koronakrízy ohrozila celý strojársky priemysel. "Sociálny zmier bol narušený v dôsledku nepodpísania kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa. Ani päť mesiacov po tom, čo sa obidva vyjednávacie tímy dohodli na celom jej obsahu, nebola zo strany Zväzu strojárskeho priemyslu podpísaná," informovala Benedeková.

Odborári pritom odmietajú argumentáciu zväzu, že by táto kolektívna zmluva ohrozila fungujúce podniky v strojárskom odvetví. "Kolektívna zmluva vyššieho stupňa je odvetvovou a teda rámcovou zmluvou, ktorá zakotvuje skôr minimálne štandardy a minimálne nároky v pracovno-právnych a sociálnych vzťahoch, práv a povinností zamestnancov," vysvetlila podpredsedníčka OZ KOVO. Jej nepodpísanie je podľa nej porušením všetkých pravidiel a štandardov sociálneho dialógu. "Neexistencia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v ktoromkoľvek odvetví vedie k prehlbovaniu rozdielov medzi podnikmi samotnými, ale aj prehlbovaniu regionálnych rozdielov. V prípade, že neexistuje kolektívna zmluva, podnikové kolektívne vyjednávanie sa odvíja len od úrovne zákona," upozornila Benedeková.

 

Odborári chcú preto podniknúť všetky kroky, aby došlo k náprave situácie. "Podnikneme všetky nevyhnutné kroky k tomu, aby k podpisu zmluvy došlo. Preto žiadame o určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívnych sporov, navrhneme orgánom OZ KOVO, aby bola vyhlásená štrajková pohotovosť v celom odvetví strojárskeho priemyslu a v prípade, ak nedôjde k dohode a podpisu tejto kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, tak sme pripravení ísť aj do nejakých nátlakových aktivít," oznámila Benedeková. Zasadnutie Rady OZ KOVO by malo byť v septembri. Vyjednávači by jej chceli predložiť návrh týkajúci sa štrajkovej pohotovosti, ak nedôjde k podpisu kolektívnej zmluvy.

Predseda ZO OZ KOVO PPS Detva Stanislav Ľupták doplnil, že vyjednávania boli dlhé a boli urobené rôzne kompromisy. "Márne čakáme, aby zväz túto dohodnutú kolektívnu zmluvu podpísal. Urobíme všetko pre to, aby sme sa zhodli na tom, že treba verejne poukázať na tento prístup, že niekto sa rozhodne dohodnutú zmluvu nepodpísať. Toto nie je fér a určite to nie je v poriadku," podotkol Ľupták.

Pre predsedu ZO OZ KOVO ZŤS Krompachy Jána Gabonaya ide o škandalózny stav. "Je veľmi prekvapujúce, že vo vedení Zväzu strojárskeho priemyslu nachádzame partnera, ktorý odmieta rešpektovať inak štandardné postupy. Zamestnávatelia od zamestnancov striktne požadujú dodržiavanie a rešpektovanie interných štandardov. Od zamestnancov požadujú to, čo sami nie sú ochotní akceptovať," myslí si Gabonay.

Sociálny dialóg na podnikovej úrovni v strojárstve funguje bez problémov. Vďaka korektným vzťahom a súdržnosti medzi zamestnancami a zamestnávateľmi mnohé firmy zvládli posledné náročné mesiace po zdravotnej aj ekonomickej stránke. Uviedol to Zväz strojárskeho priemyslu SR, ktorý tak reagoval na vyjadrenia odborárov.

Zväz upozorňuje na to, že kolektívna zmluva vyššieho stupňa v strojárskom priemysle bola vyrokovaná začiatkom tohto roka, a teda pred vypuknutím koronakrízy. "V aktuálnej nestabilnej situácii, keď mnohé fabriky vyrábajú na menej než 50 %, a keď nevieme odhadnúť, ako sa situácia bude vyvíjať ďalej, sme požiadali OZ KOVO, aby rokovania pokračovali v septembri 2020. Keďže aj štát upravuje Zákonník práce a zavádza mnohé záchranné opatrenia na udržanie zamestnanosti, považujeme za riskantné plošne rozšíriť kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa vyrokovanú za úplne iných ekonomických i spoločenských podmienok," uviedol v stanovisku pre médiá zastupujúci generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu Andrej Lasz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sergej Šojgu, Andrej Belousou.
Prvé slová Belousova, ktorý má nahradiť Šojgu: Rusko by malo urobiť VŠETKO pre víťazstvo! Desivé plány
Srdcervúci príbeh Tracy, ktorá trpí smrteľnou diagnózou, a tak sa rozhodla podstúpiť eutanáziu.
Foto
Tracy onedlho podstúpi eutanáziu: Zdrvujúce slová ťažko chorej ženy! Jej posledný ODKAZ a srdcervúci príbeh
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
Donald Trump.
Trump volá po ďalšom zvyšovaní: Clá chce navýšiť aj na týchto produktoch z Číny!
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Vladimir Putin mal údajne zmeniť svoje priority.
Putin mal zmeniť svoje priority: Pripravuje sa na vojnu mimo Ukrajiny?! Znepokojivé tvrdenia ruského exposlanca
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod