Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2020 05:00 | Správy | Politika
Foto

Zmena vo vedení strany Smer: Kaliňákov synovec a obvinený Blaha tvárami nového predsedníctva

Zvyčajne pompéznu udalosť nahradila komorná akcia v centrále strany. Smer-SD sa od volieb potýka s krízou po odchode známych mien okolo Petra Pellegriniho (44). Zostávajúci predseda Robert Fico (55) tak na polovicu júla naplánoval snem, na ktorom volili nových podpredsedov a nastavovali ďalšiu politickú orientáciu Smeru.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Do vedenia sa tak dostali napríklad obvinený poslanec Ľuboš Blaha (40) alebo mladý synovec exministra vnútra Erik Kaliňák (28).

Fico v prejave pred straníckymi delegátmi hovoril o tom, že Smer musí zostať rustikálnou sociálnou demokraciou. „Smer chce byť dôrazná opozičná strana sociálnodemokratického typu. Ale takého tradičného. My chceme byť normálna sociálna demokracia,“ oznámil Fico s tým, že nechce dávať strane prívlastky liberálna či európska. Za hlavné princípy však označil proeurópskosť a protifašistickosť, no to podľa neho neznamená, že sa nebudú ozývať v prípade niektorých tém.

Dôležité pre neho budú národný a vlastenecký princíp, normálny vzťah k cirkvám a tradičnej rodine. „Budeme sa vo svojej politike týmto reáliám prispôsobovať. Národný volič na Slovensku zostal veľmi opustený,“ povedal. Fico hovorí, že idú odvolávať premiéra Igora Matoviča a chcú byť jeho tvrdou opozíciou. „Ako buldog budeme visieť vláde na krku a urobíme všetko pre to, aby sme tú krčnú žilu prehryzli,“ dodal.

Otvoriť galériu
O Pellegrinim povedal, že bol jasným kandidátom na predsedu, ale „ten pán sa 15 rokov pretvaroval“. „Mňa Hlas Petra Pellegriniho vôbec nezaujíma. Prídu päť minút po nás a povedia to isté. Mali sme povinnosť zastabilizovať stranu, samozrejme, že narobili škody, no rešpektujeme to a držíme im palce. Prestali ma zaujímať tú minútu, čo odišli,“ skonštatoval s tým, že Hlas bude liberálnejší.

Nové tváre?

 

Po tom, čo zo strany spolu s Pellegrinim odišli Denisa Saková, Richard Raši či Peter Žiga, zostali v Smere opustené posty podpredsedov. Na jeden z nich prichádza napríklad poslanec Ľuboš Blaha, ktorého nedávno NAKA obvinila z extrémizmu v súvislosti s jeho facebookovým statusom o „klamstvách o vraždiacich komunistoch“. On sa bráni, že ide o vykonštruované obvinenie a nič neurobil. „Štátna moc prenasleduje opozičných politikov, sme ľavičiari a sme na to hrdí,“ uviedol Blaha. Fico ho označil za známeho politológa a filozofa, „jedného z najlepších, ktorých máme v tomto priestore“. Okrem neho budú popri Ficovi sedávať aj exminister Ladislav Kamenický či synovec exministra vnútra Erik Kaliňák. „Očakávam od neho aj veľký záber, pokiaľ ide o sociálne siete, kde je jeho pôsobenie mimoriadne úspešné,“ povedal Fico. Do vedenia prichádza aj poslanec Richard Takáč, ktorý sa v minulosti prezentoval repovým videom pred komunálnymi voľbami v Prievidzi.

Otvoriť galériu
Zaujímavé je, že v predsedníctve budú naďalej pôsobiť aj Robert Kaliňák a Martin Glváč, ktorí sú spájaní s viacerými škandálmi strany.

Voľba nového predsedníctva:

Marian Saloň - generálny manažér

Ľuboš Blaha - podpredseda

Richard Takáč - podpredseda

Robert Fico - predseda

Erik Kaliňák - podpredseda

Ladislav Kamenický - podpredseda

Juraj Blanár podpredseda

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!