Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2020 11:01 | Správy | Domáce správy

Kauza diplomovky: Učitelia sa rozhodli prehovoriť, toto by si Gröhling a spol. mali prečítať

Slovenská komora učiteľov (SKU) odmieta akceptáciu podvodov a lajdáctva pri záverečných prácach. SKU to uviedla v stanovisku, ktoré zverejnila na svojej internetovej stránke.

Podľa SKU nie je možné akceptovať podvody a lajdáctvo ani v prípade, že sú dôsledkom zlého nastavenia vzdelávacieho systému. Komora učiteľov preto žiada očistu celého školského systému od korupcie, mocenských bojov a netransparentnosti.

„Táto situácia nás zároveň vedie k tomu, aby sme opätovne upozornili na oveľa závažnejší jav. Podobne ako justícia, rovnako aj školstvo potrebuje hlbokú očistu. Začať treba vysokým školstvom. Korupčné udeľovanie titulov, čoho príkladom sú aj profesori, ktorí v minulosti pôsobili v štruktúrach ministerstva školstva, mocenské boje medzi katedrami, premnožené nekvalitné publikovanie za účelom získania vyššej akademickej hodnosti, netransparentnosť volieb do akademických senátov a nominovania do funkcií bránia tomu, aby bola nastolená a vnímaná predovšetkým kvalita škôl,“ uviedli učitelia v stanovisku.

Od základných škôl sa podľa SKÚ vyžaduje inovatívnosť, no vysoké školy pritom nemajú problém využívať tie najstaršie metódy, vrátane nedostatočnej alebo žiadnej skúsenosti prednášajúcich s praxou. „Predseda parlamentu, minister školstva, predseda vlády a iní pred nimi a po nich svojimi prácami ukazujú na svoje školy, školiteľov a systém, ktorý im umožnil takýmto spôsobom absolvovať vysokoškolské štúdium, čo neospravedlňuje ani študenta, ani učiteľa,“ dodala SKU. Učitelia podľa nej majú v aktuálnom ministrovi školstva Gröhlingovi nádej a očakávajú jeho otvorenosť, úprimnosť, pravdivé a plné pripustenie závažnosti chýb. To je jediná cesta obnovenia dôvery, nie výhovorky.

 

Kauzy ohľadom plagiátorských diplomových prác odštartovali v novembri 2018 zistením, že rigorózna práca vtedajšieho predsedu Národnej rady SR (NR SR) Andreja Danka (SNS) je plagiát. Koncom júna 2020 členovia mimoparlamentnej strany Spolu zistili, že plagiátom je aj diplomová práca Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorá mala zastávať post splnomocnenkyne vlády pre rodinu. V ten istý deň, 23. júna zároveň odhalili, že plagiátom je aj diplomová práca súčasného predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina). Za plagiát bola 13. júla označená aj diplomová práca súčasného ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ktorého diplomová práca sa na 57 percent zhodovala s jeho bakalárskou prácou. Najnovšie zistenia zo štvrtka 16. júla ukazujú, že plagiátom je aj diplomová práca predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO). Jeho práca mala vzniknúť spojením dvoch publikovaných odborných publikácií. „Či kvôli tomu odstúpim? Odstúpim. Hneď, ako splním všetko, čo som ľuďom pred voľbami sľúbil,“ reagoval Matovič na sociálnej sieti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?