Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2020 12:00 | Správy | Politika

Vláda predstavila balíček 6 sociálnych opatrení: Na čo pôjde pol miliardy eur a kde ich zoberieme?!

Idú v šľapajach predošlej vlády?! Kým v minulosti členovia Matovičovho kabinetu kritizovali vtedajšiu koalíciu za bezbrehé rozdávanie peňazí vo forme sociálnych balíčkov, dnes robia presne to isté.

Vláda avizuje, že chce rozdať zo štátneho rozpočtu 500 miliónov eur. Podporiť sa chystajú najmä dôchodcov a rodiny s deťmi. Aké zmeny nás čakajú od 1. januára?! Napriek tomu, že budúcoročný rozpočet počíta so sekerou 12 miliárd eur, vláda Igora Matoviča sa rozhodla ísť cestou štedrých sociálnych balíčkov. Investovať sa rozhodli až pol miliardy eur. Od začiatku budúceho roka sa napríklad zavedie 200-eurový tehotenský príspevok pre matky či lieky zadarmo nielen pre dôchodcov, ZŤP, ale aj deti do 6 rokov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Chceme podať pomocnú ruku tým, ktorí sú najviac ohrození,“ skonštatoval predseda vlády Igor Matovič. Okrem toho sa rodičia musia pripraviť na zrušenie školských obedov zadarmo. Vláda ako kompenzáciu ponúka dvojnásobný daňový bonus na deti do 15 rokov. „Vo veku od 6 do 15 rokov tak dostane rodič ročne o 273 eur viac,“ uviedla podpredsedníčka vlády Veronika Remišová.

13. dôchodky

Debata o 13. dôchodkoch tu je už niekoľko mesiacov, a hoci sa viacerí predstavitelia vlády viackrát vyjadrili, že na ne zrejme nebudeme mať, nakoniec sa peniaze predsa len našli. „Nebudeme trinásty dôchodok vyplácať každému rovnako, chceme najviac pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú,“ zdôraznil minister práce Milan Krajniak. Najnižšia suma trinásteho dôchodku pri najvyšších dôchodkoch dosiahne 50 eur. Okamžite po ohlásení opatrení sa do súčasnej vlády obul šéf Smeru-SD Robert Fico. Ten ju označil za koalíciu klamárov a podvodníkov a tvrdí, že týmto vyplácaním chcú dôchodcov pripraviť o 280 miliónov. „Je to jeden veľký odžub,“ zdôraznil.

 

Kde na to zoberieme?

Súčasná vláda viackrát avizovala, že by sme sa mali prikrývať perinou na akú máme. Minister financií Eduard Heger označil 500-miliónový balík za masívnu, ale zároveň aj zodpovednú pomoc. Potrebné stámilióny chce Matovičov kabinet nájsť vo vlastných rezervách. „Preto sme sa dohodli, že budeme znižovať náklady na tovary, služby a personál. V každej skupine o 10 percent,“ dodal šéf rezortu financií.

Ekonómovia tvrdia, že ak by to vláda skutočne dodržala, mala by to z čoho utiahnuť. „Už len keď budú naplánované výdavky piatich výdavkovo najväčších ministerstiev - práce, vnútra, obrany, dopravy a školstva zosekané o 10 percent, tak dokáže vláda ušetriť vyše 1,7 miliardy eur,“ tvrdí analytik J&T banky Branislav Panis s tým, že s rekordným poklesom HDP mohla vláda, z finančného uhla pohľadu, počkať s každým jedným takýmto sociálnym opatrením.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie