Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2020 11:58 | Správy | Domáce správy

Európska komisia napomenula Slovensko kvôli zrušeným zájazdom: Práva klientov cestoviek sa musia dodržiavať

Európska komisia (EK) vyzýva Slovensko a ďalších deväť členských štátov Európskej únie, aby dodržiavali jej právo v oblasti ochrany práv spotrebiteľov a cestujúcich.

Komisia začala konania o nesplnení povinnosti tým, že Česku, Cypru, Grécku, Francúzsku, Taliansku, Chorvátsku, Litve, Poľsku, Portugalsku a Slovensku zaslala formálnu výzvu, pretože ich vnútroštátne predpisy porušujú právo EÚ v oblasti práv spotrebiteľov a cestujúcich. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala vedúca tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludviková s tým, že komisia rozhodla začať konania voči uvedeným členským krajinám 2. júla.

Počas pandémie koronavírusu museli byť zrušené mnohé cestovné služby. "Počas celej tejto krízy komisia neustále zdôrazňovala, že práva spotrebiteľov platia naďalej aj v súčasnej bezprecedentnej situácii a vnútroštátne opatrenia na podporu tohto odvetvia ich nesmú obmedziť," uviedla Ludviková. Pripomenula, že komisia prijala 13. mája 2020 osobitné odporúčanie týkajúce sa cestovných poukazov v súčasnej situácii, aby podporila členské štáty pri zavedení atraktívnych, spoľahlivých a flexibilných systémov poukazov.

"V desiatich uvedených členských štátoch však naďalej platia osobitné vnútroštátne pravidlá týkajúce sa balíkov cestovných služieb, ktoré ich organizátorom umožňujú v prípade zrušenej cesty namiesto vrátenia peňazí vydávať poukazy alebo odložiť vrátenie peňazí na obdobie oveľa neskoršie ako štrnásť dní stanovených v smernici o balíkoch cestovných služieb," upozornila Ludviková. Podľa právnych predpisov EÚ však cestujúci majú právo vybrať si medzi vrátením peňazí a inou formou refundácie, napríklad poukazom.

Komisia sa preto rozhodla desiatim členským štátom EÚ zaslať formálne výzvy. Krajiny majú teraz dva mesiace na to, aby odpovedali komisii a prijali potrebné opatrenia na riešenie nedostatkov, ktoré komisia zistila. V opačnom prípade sa komisia môže rozhodnúť zaslať odôvodnené stanoviská. Národná rada SR v zrýchlenom konaní schválila 20. mája vládny návrh novely zákona o zájazdoch, ktorý má zmierniť dopady koronakrízy na cestovné kancelárie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu zákona podpísala. Cestovné kancelárie môžu navrhnúť zmenu zmluvy o zájazde alebo náhradný zájazd, ak cestujúci neprijme prvú možnosť.

Náhradný zájazd môžu odmietnuť písomne do 14 dní od doručenia oznámenia cestovnej kancelárie len niektoré skupiny cestujúcich, ktorí uzavreli zmluvu o zájazde, najmä v súvislosti s opatreniami proti koronavírusu. Novelu ostro kritizovali viaceré spotrebiteľské organizácie, označili ju za diskriminačnú, podľa nich je v rozpore s pravidlami Európskej únie, pričom problémy cestovných kancelárií majú riešiť ich klienti a nie štát.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) v súvislosti s prijatím novely o zájazdoch povedal, že návrh považuje za dobrý, vyvážený a férový. Ide podľa neho zhruba o stotisíc zaplatených záloh za zájazdy, možno o 150- až 170-tisíc osôb. "Mnohí z nich budú mať strach ísť do destinácie, my im vlastne umožňujeme to posunúť o rok bez veľkých storno poplatkov. Tie sú často väčšie ako samotná zaplatená záloha. Toto je dobrý ústretový krok pre ľudí, že aj im dáme možnosť si svoj zájazd odsunúť," povedal Sulík v parlamente.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec