Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2021 20:43 | Správy | Domáce správy

Štát už nezverejňuje údaje o výdavkoch za lieky: Vlani takto odhalili plytvanie za milióny

Štát prestal zverejňovať údaje o verejných výdavkoch za lieky, hoci tak do minulého roka robilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Upozornil na to riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová TASR informovala, že tieto informácie preveruje.

Goliaš poukázal na to, že organizácia podriadená ministerstvu zdravotníctva na svojom webe pravidelne zverejňovala údaje o množstvách spotrebovaných liekov aj o úhradách zdravotných poisťovní a pacientov za lieky, a to na štvrťročnej aj celoročnej báze. "Táto dobrá prax sa vlani zmenila. NCZI najskôr začal na štvrťročnej báze zverejňovať len údaje o spotrebovaných množstvách bez údajov o úhradách poisťovní či pacientov. A tento rok už aj na celoročnej báze za rok 2020 zverejnili údaje len o množstvách bez údajov o finančných úhradách," uviedol.

Ako problematické vníma INEKO to, že pre pár drahých liekoch, pri ktorých si farmafirmy chránia obchodné tajomstvo, sa verejnosť nedozvie o finančnej spotrebe tisícok liekov. Šéf inštitútu tvrdí, že sa tak stráca transparentnosť o použití zhruba 1,5 miliardy eur z verejných zdrojov.

INEKO tiež uviedlo, že finančné údaje pravidelne používa na vyčíslenie možných úspor pri efektívnejšom a intenzívnejšom využívaní generických a biosimilárnych liekov. "Vlani sme takto odhalili plytvanie za 50 miliónov eur. Na základe týchto výpočtov zostavujeme odporúčania na zvýšenie efektívnosti v liekovej politike," uviedol Goliaš. Žiada preto o zverejnenie dát z minulého roku. Podľa názoru INEKO pri nich argument o ochrane obchodného tajomstva nemá veľkú váhu, keďže ceny z tohto obdobia už pre realitu na súčasnom trhu nemusia byť podstatné.

Inštitút sa snaží získať údaje aj od zdravotných poisťovní. Poukázal však na komplikovanosť procesu. Ako Goliaš dodal, hrozí, že sa verejnosť o výške úhrad za jednotlivé lieky nedozvie a že prinajmenšom súkromný a mimovládny sektor nedokáže presnejšie identifikovať zdroje neefektívností v liekovej politike, a tým ani nedokáže vytvoriť účinný tlak na zníženie plytvania pri úhradách za lieky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Man sitting by the street
Opitý Američan sa vlámal do detskej knižnice: Súd mu klepol po prstoch!
Český zlodej ukradol náprsný šperk bývalého pápeža Benedikta XVI.
Čech mal lepkavé prsty: Ukradol šperk pápeža Benedikta XVI. († 95)! Kde sa vzácnosť nachádza teraz?
Julija Navaľná sa stala veľkým kritikom Putina.
Podľa Julije Navaľnej boj proti Putinovmu režimu nesmie utíchnuť: Je to klamár, zlodej a vrah, odkazuje
Ruský prezident Vladimir Putin, v pozadí hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
Ruská vláda podnikla rázny krok: Podala demisiu! Čo pripustil Peskov
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Speváčka Monika Bagárová.
Čo sa stalo? Šokujúci krok Bagárovej: TAJOMNÉ vyhlásenie! Ľudí prosí o odpustenie
Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines
Lietadlá Boeing pod drobnohľadom úradov: Viacnásobné incidenty zdvihli vlnu podozrenia!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin zložil prezidentský sľub: Záverečná VETA, ktorá môže ovplyvniť celý svet!
Concept education congratulation and Graduation Ceremony. Congratulated the graduates in University during commencement,backside graduation black hats during commencement success graduates of the university,
Tragédia na promóciách: Smrteľný pád ochromil študentov! Strohé vyjadrenie univerzity
Lela Ceterová nebola so svojimi perami spokojná.
Foto
FOTO Lela Ceterová si dala opäť NAPICHAŤ pery: Drsná KRITIKA a nepochopiteľný argument blondínky