Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2021 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Špeciálna starostlivosť o ohrozenú rastlinu! Aby ju ochranári uchovali, musia zdolať náročný terén

Jednou zo 45 chránených rastlín nachádzajúcich sa na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat, je východokarpatský endemit mliečnik Sojákov. Opatrenie na jeho zachovanie spočíva v pravidelnej kosbe biotopu, rašeliniska v niekdajšej prírodnej rezervácii (PR) Pod tŕstím.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Ako pre TASR uviedol botanik Správy CHKO Vihorlat Ján Bosák, dostať sa na miesto trvá ochranárom hodinu cesty pešo strmým a náročným terénom. "Táto lokalita je od ciest dosť vzdialená, čiže prístup je asi hodinu peši nie veľmi dobrým terénom, kosačky a všetko náradie si berieme so sebou na pleciach. Je to celodenná práca. Táto lokalita nám trom chlapom trvá celý deň," povedal Bosák s tým, že kosenie lokality koncom augusta, začiatkom septembra, má zabrániť náletovým drevinám, prevažne trnkám a vŕbam, aby rašeliniskovú lúku zatienili.

Dôležité pre zachovanie ohrozeného mliečnika Sojákovho je tiež odstránenie biomasy, ktorá po kosbe vznikne. "Zmyslom kosenia rašelinísk je odstraňovanie biomasy tak, aby sme zabránili zazemňovaniu jám, ktoré tie rašeliniská pokrývajú," ozrejmil.

Podľa Bosáka sú práve rašeliniská a podmáčané lesné lúky prirodzeným biotopom mliečnika Sojákovho. "Je vzácny práve tým, že sa nachádza na biotopoch, ktorých je čoraz menej. Jeho význam je ale aj v tom, že je to východokarpatský endemit, u nás má svoje najzápadnejšie rozšírenie," uviedol s tým, že v rámci Slovenska sa rastlina, ktorej spoločenská hodnota je 400 eur, nachádza okrem Vihorlatu aj v Bukovských vrchoch v Poloninách a tiež v priľahlých oblastiach Poľska a Ukrajiny. Jeho najvýchodnejší výskyt je v Rumunsku. "V našej rezervácii, kde má výraznejší výskyt, by som odhadoval počet jedincov aj na desiatky kusov. Na stanovištiach, kde sa vyskytuje, je ho hojne, ale tých stanovíšť je málo," doplnil.

Mliečnik Sojákov nemá podľa botanika "výrazné" charakteristické znaky. "Najcharakteristickejší znak je, že keď sa odtrhne, čo by sa nemalo robiť, má biele mlieko, od toho je odvodený aj jeho názov," vysvetlil s tým, že od ostatných mliečnikov sa líši najmä tým, že je mohutnejší a byle rastú v trsoch a sú vysoké 45 až 60 centimetrov. Listy sú striedavé, podlhovasto vajcovité, 20 až 35 milimetrov široké. Kvet je typu okolík, často s piatimi aj viacerými hlavnými vetvami. Kvitne nažlto v mesiacoch jún a júl v závislosti od stanovišťa, plodom rastliny je tobolka široká približne päť milimetrov.

Na jeho zachovanie bola v rámci CHKO Vihorlat vyhlásená PR Pod tŕstím, ktorá je v súčasnosti súčasťou PR Vihorlatský prales. Toto územie národného významu patrí, až na malú oblasť, zároveň do siete územia európskeho významu Morské oko. V niekdajšej PR Pod tŕstím evidujú ochranári aj výskyt ďalšej chránenej rastliny, orchidei vstavačovca májového. Veľkou vzácnosťou spomedzi ohrozených druhov na území CHKO Vihorlat je podľa Bosákových slov plavúnec zaplavovaný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?