Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2022 22:00 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2022

Historické víťazstvo Dánov: Kanadu obrali o všetky body!

Dánski hokejisti sa v pondelok na MS vo Fínsku postarali o veľké prekvapenie, keď v zápase "slovenskej" A-skupiny zvíťazili nad obhajcami titulu z Kanady 3:2. Dáni tak poskočili na tretie miesto tabuľky s 12 bodmi.

V záverečnom skupinovom stretnutí nastúpia v utorok o 15.20 SELČ proti Slovensku, ktoré potrebuje na šancu na postup do štvrťfinále vyhrať za tri body. V prípade, že Kanada nezaboduje vo svojom poslednom stretnutí s Francúzskom (utorok 19.20 h), môže o postupujúcich rozhodovať tabuľka troch dvanásťbodových tímov.

Dáni sa dostali do dvojgólového vedenia už v prvej tretine, keď sa presadili Markus Lauridsen a Peter Regin. V druhom dejstve znížili Max Comtois, ale na dvojgólový rozdiel upravil v 53. minúte Mathias Bau Hansen. Kanada v záverečnom nápore dokázala už len upraviť na 2:3 po góle Ryana Gravesa.

A-skupina (Helsinki):

Kanada - Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Góly: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Dubois) - 10. M. Laurdisen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (Ehlers, Storm). Rozhodovali: Šír (ČR), Štolc (Švaj.) - Beresford (V.Brit.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Comtois 5+DKZ za útok na hlavu a krk, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 4005 divákov.

Kanada: Driedger - Graves, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Whitecloud, Mayo - Cozens, Dubois, Batherson - Anderson, Barzal, Johnson - Roy, Sillinger, Mercer - Lowry, O´Dell, Comtois - Geekie

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, M. Jensen - Bau Hansen, Nielsen, Ehlers - Storm, Regin, Scheel - Blichfeld, Bjorkstrand, Aagaard - Asperup, Jakobsen, Poulsen - Wejse

Favorizovaná Kanada si vypracovala prvú väčšiu možnosť už v 3. minúte, keď využil chybu M. Lauridsena Barzal, ale jeho strelu spoza hráča schoval Dahm do lapačky. Dáni sa však úvodného tlaku nezľakli a v prvom dejstve dokonale zaskočili súpera. V 6. minúte Blichfeld v čistej šanci prestrelil, no v desiatej sa už jeho spoluhráči tešili z gólu.

Rýchly protiútok založil dlhým krížnym pasom Poulsen, Asperup si na pravom krídle zasekol puk a prihral do druhej vlny M. Lauridsenovi, ktorý spomedzi kruhov rozvlnil sieť. O minútu mohlo byť už 2:0, ale Storm trafil len do žŕdky. Kanaďania mohli odpovedať, keď tlak ich elitnej formácie zastavil až faul M. Jensena. Namiesto toho však v presilovke sami inkasovali.

Barzal stratil pri rozohrávke puk, Storm prihral Reginovi a ten trafil nad betón Driedgera - 0:2. Kanada sa dočkala v 23. minúte, keď sa ihneď po buly oprel do puku Comtois a jeho delovka skončila v sieti. Ďalšie šance mali v presilovke Dubois a Anderson a Sanheim trafil v 27. minúte do žŕdky. Rozbehnutú Kanadu však zastavil zbytočný tvrdým zákrokom Comtois, ktorý dostal za úder do hlavy a krku 5+DKZ.

Dáni dlhú početnú výhodu nevyužili, nepresadili sa ani pri ďalšej, ale do poslednej tretiny išli s tesným náskokom. Ten mohli zmazať v 43. minúte Holden a v 48. Cozens, ale Dahma dvakrát zachránila bránková konštrukcia. V 52. minúte išiel na trestnú Chabot a Bau Hansen strelou medzi betóny zvýšil už na 3:1. V 57. minúte zdramatizoval duel Graves a chvíľu na to mohol vyrovnať Anderson, ale Dánov opäť zachránila žŕdka. Kanada vyskúšala ešte hru bez brankára, no obetaví Dáni sa ubránili.

      Tabuľka A-skupiny:
      1. Švajčiarsko      6 6 0 0 0 30:12 18*
      2. Nemecko      6 5 0 0 1 23:16      15*
      3. Dánsko      6 4 0 0 2 17:11 12
      4. Kanada      6 4 0 0 2 27:17 12
      
      5. SLOVENSKO      6 3 0 0 3 16:18  9
      6. Francúzsko      6 1 1 0 4 10:17  5
      7. Kazachstan      7 1 0 0 6 19:31  3
      
      8. Taliansko      7 0 0 1 6 12:32  1**
      *-istý postup do štvrťfinále
      **-zostup do A-skupiny I. divízie MS

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!