Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2021 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Prestížne európske ocenenie máme na Slovensku: Porotu zaujal netradičný projekt na ochranu vtákov!

Zelený Oskar putuje na Slovensko! Nenápadným projektom sme zaujali celý Európu. Budú si z nás brať príklad aj iné štáty?

Ceny LIFE Awards boli udeľované Európskou komisiou  2. júna a víťazom kategórie ochrana prírody sa stal slovenský projekt LIFE Energia, ktorý bol realizovaný od roku 2014-2019. „Po zásahu prúdom alebo po náraze do vedenia u nás zahynie najmenej 13 tisíc operencov každý rok. Na celom svete je to aj niekoľko miliónov obetí ročne. Interakcie vtáctva dokonca spôsobujú aj výpadky dodávky elektrickej energie,“ informuje Marek Gális z Ochrany dravcov na Slovensku, prečo sa pustili do nezvyčajného projektu.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na víťaznom projekte spolupracovala Ochrana dravcov na Slovensku so Štátnou ochranou prírody SR, Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Západoslovenskou distribučnou, a.s., aj Východoslovenskou distribučnou. „Na 82 km rizikových vedení pribudlo bezmála 9 000 výstražných prvkov. Každý rok tak chránime pred nárazom minimálne 600 vtákov v spoločenskej hodnote 700 000 eur. Odhalili sme tiež niekoľko desiatok rizikových stĺpov, kde dochádzalo k zásahom vtáctva elektrickým prúdom. Obidve partnerské energetiky okamžite reagovali, takže teraz môžu operence bezpečne dosadnúť na izolované konštrukcie,“ hovorí Gális.

Úspechu však predchádzala tvrdá práca. „V priebehu 15 mesiacov realizovalo vyše 80 odborne vyškolených mapovateľov terénny prieskum 6 235 km vedení. Zozbieraných bolo 65 000 údajov a 140 000 fotografií. Zadefinovali sme tiež špeciálnu metodiku pre posúdenie mapových podkladov. Na základe vstupných údajov sme potom boli schopní z celého rozsahu určiť tie najviac rizikové úseky,“ vysvetlila Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Okrem inštalácie izolovaných konštrukcií projekt zahŕňal aj mnoho iného. „V projektových rehabilitačných staniciach sme pomohli 2 607 operencom rôznych druhov. Ako kompenzácia nedostatku prirodzených hniezd pribudlo do krajiny 55 búdok pre sokola rároha a 40 prútených hniezdnych podložiek pre orla kráľovského. Zabránili sme vyhynutiu sysľa pasienkového na lokalite pri Gemerskej Hôrke a vytvorili podmienky pre rast populácie na tejto lokalite, ako aj neďaleko Hrhova. Veľmi sa tešíme, že našu prácu ocenila aj Európska komisia. Ocenenie patrí všetkým partnerským organizáciám a jednotlivcom, ktoré sa podieľali na realizácii projektu a pracovali na skvelých výsledkoch, ktoré sme dosiahli,“ hovorí Deutschová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas,dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy