Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2021 12:25 | Správy | Domáce správy

Úrad pre verejné obstarávanie skúmal zmluvy na telekomunikačné služby za milióny eur: Porušenie zákona

Zmluvy na telekomunikačné služby za milióny eur boli podpísané v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Konštatoval to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý kontroloval zmluvy a dodatky na telekomunikačné služby zadávané viacerými verejnými obstarávateľmi.

Jeden z dodatkov bol v hodnote vyššej ako 9 miliónov eur, celková suma kontrolovaných zmluvných vzťahov presahuje 10 miliónov eur. Úrad pri ich kontrole konštatoval porušenie zákona o verejnom obstarávaní, pričom tieto porušenia mali vplyv na výsledok verejného obstarávania.

"Môžem potvrdiť, že úrad kontroloval zmluvy a dodatky ministerstva školstva, ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva práce, ministerstva vnútra a Rozhlasu a televízie Slovenska, viaceré z nich aj na podnet Slovensko.Digital. Úrad preukázal, že uvedení verejní obstarávatelia zabezpečili telekomunikačné služby v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní," zdôraznil predseda úradu Miroslav Hlivák.

Títo verejní obstarávatelia podľa ÚVO zadali zmluvy či dodatky na telekomunikačné služby na základe výnimky zo zákona o verejnom obstarávaní. "Vo všetkých prípadoch možno hovoriť o identickom postupe. V praxi to vyzeralo tak, že nevypísali súťaž, ale uzavreli zmluvy, respektíve dodatky s vybranými firmami, pričom sa odvolávali na to, že im to umožňuje výnimka zo zákona. Úrad však preukázal, že použitie výnimky uplatnili v rozpore so zákonom," spresnil Hlivák.

Pri rozhodovaní o daných prípadoch sa rada úradu obrátila aj na Európsku komisiu (EK) so žiadosťou o stanovisko k výkladu príslušného článku európskej smernice. Odpoveď EK podľa Hliváka potvrdila výklad úradu, pokiaľ ide o možnosť aplikácie danej telekomunikačnej výnimky. Rada úradu sa tiež obrátila so žiadosťou o vypracovanie znaleckého posudku na znalca z oblasti európskeho práva, ktorý rovnako potvrdil závery úradu. "Úrad jednoznačne preukázal, že neoprávneným použitím výnimky v týchto prípadoch bola neoprávnene vylúčená hospodárska súťaž," podotkol Hlivák.

Keďže úrad preukázal porušenia zákona o verejnom obstarávaní, pokračuje v ďalšom konaní, ktorého cieľom je potrestanie za obchádzanie zákona a zároveň upozornenie pre ostatných verejných obstarávateľov, aby sa takéhoto konania vyvarovali. "Môžem potvrdiť, že úrad preskúma, či sú naplnené podmienky pre začatie správnych konaní o uložení pokuty v jednotlivých prípadoch a svoje zistenia tiež postúpi ďalším kontrolným orgánom," dodal šéf ÚVO.

RTVS sa nestotožňuje s rozhodnutím ÚVO pri zákazke na telekomunikačné služby

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa nestotožňuje s rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v prípade zákazky na telekomunikačné služby. Podá voči nemu v zákonom stanovenej lehote žalobu na príslušný súd. Pre TASR to uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Skonštatovala, že RTVS pri zadávaní predmetnej zákazky postupovala na základe výnimky, ktorú stanovuje priamo zákon o verejnom obstarávaní a ktorá sa vzťahuje na zadávanie zákaziek, ktorých hlavným účelom je umožniť verejnému obstarávateľovi využívanie verejnej elektronickej komunikačnej siete. "V záujme hospodárnosti, efektívnosti a účelnosti bol pred zadaním predmetnej zákazky vykonaný prieskum trhu a na základe jeho výsledkov bola vybraná najvýhodnejšia ponuka," priblížila.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené