Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2021 12:21 | Správy | Domáce správy

Aplikácia na overenie COVID preukazov v obchodoch a prevádzkach je hotová: Ako bude fungovať?

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) aktuálne rokuje s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR s cieľom, aby slovenskí obchodníci mali k dispozícii aplikáciu na kontrolu COVID preukazov čo najskôr.

V piatok to pre TASR uviedlo centrum. Nové pravidlá pre prevádzky majú platiť od pondelka (16. 8.). "NCZI toho času komunikuje s MIRRI SR s cieľom, aby na Slovensku bola v čo najkratšom čase spustená bezplatná mobilná aplikácia, ktorá umožní obchodníkom kontrolovať tzv. COVID pasy (QR kód digitálneho COVID preukazu EÚ)," povedala pre TASR Alžbeta Sivá z NCZI. Bližšie informácie centrum poskytne počas budúceho týždňa.

Aplikácia pre obchodníkov na overovanie COVID preukazov je nachystaná, štátna firma Slovensko IT ju pripravila ešte v rámci projektu Green Pass. Technické riešenie je teda hotové a momentálne sa uskutočňuje jeho opätovné testovanie. Pre TASR to uviedol riaditeľ Slovensko IT Pavol Miroššay. Čaká sa ešte aj na odobrenie aplikácie Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR.

"Naše technické riešenie je hotové, momentálne prebieha jeho opätovné testovanie. Jeho uvedenie do prevádzky podlieha schváleniu MZ SR, ktoré je gestorom projektu aj gestorom vyhlášky," povedal Miroššay.

Vysvetlil tiež, že aplikácia bude fungovať na veľmi jednoduchom princípe. Používateľ (obchodník) si cez aplikáciu OverPass naskenuje QR kód z certifikátu zákazníka - buď z papiera alebo z aplikácie GreenPass - a následne aplikácia overí, či je daný certifikát správny.

Nové pravidlá pre obchodníkov v súvislosti s fungovaním prevádzok budú platiť od pondelka (16. 8.). Kedy však bude aplikácia obchodníkom k dispozícii, nevedno, MZ SR zatiaľ na otázky nereagovalo. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR hovorí, že kým nebude aplikácia k dispozícii, obchodníci majú kontrolovať papierové certifikáty alebo tie stiahnuté v mobile. Prípadne si môžu stiahnuť a používať verejne dostupné aplikácie členských štátov, ktoré dokážu "čítať" digitálne COVID preukazy EÚ.

Vyhlášku, ktorá sa zaoberá podmienkami vstupu zákazníkov do prevádzok, zverejnil ÚVZ vo štvrtok (12. 8.). Vyplýva z nej, že prevádzkovatelia či organizátori hromadných podujatí si po novom sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Na výber majú z troch režimov, a to plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu. S tým, koho obchodníci budú púšťať do svojich prevádzok, súvisia aj kapacitné či iné obmedzenia, pri niektorých typoch prevádzok dokonca už od zelenej farby okresu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


"Lezec" dopadol na tvrdý betón.
Policajti v šoku: Keď je zlá hlava, trpí celé telo! Keby to nebolo na VIDEU, neverili by ste
Foto
Obranný pilier národného tímu Martin Fehérváry: NHL už neriešim, myslím len na medailu z MS!
Na satelitnej snímke mesto Rafah (uprostred) v Pásme Gazy 4. mája 2024. Izraelská armáda v pondelok 6. mája vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa dočasne presunuli do "humanitárnej oblasti".
Je zo zlé, varuje už aj UNICEF: 600 000 deťom hrozí ďalšia katastrofa!
Na snímke pápež František.
Úsmevné slová pápeža Františka: Nezvyčajný príkaz najmenšej armáde sveta
Na archívnej snímke z 22. apríla 2024 turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan telefonoval s vodcom Hamasu: Kto vie, čo by si o tomto myslel Izrael
Dcéra Kate po svojom otcovi pátra pomocou sociálnych sietí.
David šiel osláviť dôchodok: Zvláštna SMS a potom... Slová užialenej rodiny
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinova inaugurácia v tieni vojny: Británia oznámila rázny krok
Na snímke astronautka NASA  Sunita Williamsová počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Stopka po náročných prípravách! Štart vesmírnej lode odložili: Desivý dôvod
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael zaútočil v Pásme Gazy: Zmena pláno v poslednej chvíli?!
Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!