Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2016 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Krutý osud Martinky z Turca († 34) a farmára Rolanda: 5 rád, ako zvládnuť rýchly úspech

Dlhé roky žijete obyčajný život, ale zhodou okolností sa z vás doslova cez noc stane známy či úspešný človek.

Nezáleží na tom, či sa to udeje v práci, pri športovom výkone, alebo či sa z vás stane zrazu hviezda reality show. Pokiaľ situáciu správne nezvládnete, môže sa to skončiť vašou osobnou katastrofou. Svoje o tom vie aj Roland Sedláček (35) z reality show Farma, ktorý prišiel o ženu, deti, peniaze aj domov. Ako sa s rýchlym úspechom vyrovnať? Nový Čas sa poradil s odborníkmi. 

Podľa odborníkov pri rýchlom úspechu veľa závisí od toho, do akej miery ste zdravá a vyrovnaná osobnosť. „Najhorší je pocit riaditeľa zemegule, keď si človek myslí, že je nad všetkým,“ varuje psychológ Miron Zelina. „Takéto osobnosti potom katastrofálne prežívajú opačné situácie, keď sa im prestane dariť. Vtedy upadajú do silných depresií, prípadne môžu skĺznuť do alkoholizmu,“ dodáva. Rýchly úspech ohrozuje najmä tých, ktorí neuspeli na základe vytrvalého úsilia, ale skôr súhrou náhod.

Otvoriť galériu

„Osamelý človek bez spoľahlivých priateľov a rodinného zázemia môže na nečakaný úspech doplatiť najhoršie. Novú hviezdu začnú veľmi rýchlo obliehať ľudia s najrôznejšími zištnými úmyslami a pritom nemá pri sebe nikoho, kto by jej pomohol kriticky zvážiť, či stojí za to snažiť sa udržať na výslní za každú cenu, za cenu straty priateľov a vlastnej dôstojnosti,“ vysvetľuje sociologička Zuzana Kusá. „Hru, ktorá sa okolo neho rozpútala nevie prehliadnuť a zostáva v klame, že konečne našiel priateľstvo a niečo ako domov,“ dodáva.

 

1. Nestraťte svoje staré ja

Nezabudnite, akí ste boli pred aktuálnym úspechom a aké boli vaše hodnoty. „Musíte s odstupom a nadhľadom vnímať svoje víťazstvá aj svoje prehry a nedať sa uniesť silou okamihu, keď vám šťastie praje a všetci drukujú,“ varuje psychológ Miron Zelina.

2. Učte sa z chýb druhých

Nie ste prví v tejto situácii, preto si zistite niečo o osudoch ľudí podobných vám, môžete sa veľa naučiť. Dôležité je zachovať si pokoru, len tak vás úspech napokon nezničí. „Aj tí najlepší vo svojich odboroch sú omylní a robia chyby. Ich veľkosť často podčiarkuje to, že si ich vedia priznať. Poučte sa z chýb druhých,“ radí kouč Marian Jelínek.

Otvoriť galériu

3. Obklopte sa tými, ktorým veríte

Základom sú rodina, dlhoroční priatelia a partner. „Pokiaľ človek stratí zrkadlo sám v sebe, najlepšie je obklopiť sa ľuďmi, ktorí vás poznajú dlho a s ktorými si navzájom dôverujete. Práve oni vám v kritických chvíľach ukážu, ‚kde je sever‘ a kde sú mantinely,“ vysvetľuje psychológ Miron Zelina.

4. Nedajte na nových "kamarátov"

„Človek, ktorý sa pred náhlym úspechom cítil sám a zaznávaný, je odrazu omámený pocitom obľúbenosti a množstvom srdečne sa tváriacich nových priateľov,“ upozorňuje sociologička Zuzana Kusá. Váš úspech pritiahne veľa ľudí, ktorí sa na vás budú chcieť priživiť, buďte preto opatrní. Dobre sa zamyslite, kto bol váš kamarát ešte skôr, ako ste dosiahli úspech. To sú ľudia, ktorými by ste sa mali obklopovať.

Otvoriť galériu

5. Napredujte ďalej

Keď si myslíte, že ste dosiahli úspech, niečo viete a niečo poznáte, tak je to znak toho, že stagnujete. „Môžete dať v zápase tri góly a povedať si, super, ja som dnes dal tri góly. Alebo si povedať, no dobre, ale dve vyložené šance som úplne zahodil, mohlo ich byť päť. A vtedy ten úspech, ktorý ste zažili, má nádych nespokojnosti. A to je práve tá nespokojná spokojnosť, ktorá vás ženie ďalej,“ vysvetľuje kouč a športový motivátor Marian Jelínek.

Prečo sú slávni športovci menej ohrození?

Zuzana Kusá, sociologička

Športovcom zriedkakedy hrozí, že ich úspech pokazí. Ich úspech je viac ako ktorýkoľvek iný založený na tvrdej práci a preukázanom výkone. Je im jasné, že prílišné voľkanie si na vlne obdivu či spanie na ružiach vedie nutne k pádu.
Okolo nich je vždy tím ľudí (tréneri, spoluhráči, súperi), ktorí ich uchránia pred
stratou súdnosti. Od počiatku športovania ich vedú k triezvosti a presvedčeniu, že
úspech sa dostaví (a najmä udrží) len vďaka dlhodobej, vytrvalej a tvrdej práci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michal Húska

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Foto
Veľká pocta pre Marcelu Laiferovú: Pozrite sa, čo získala! Toto nedostane len tak hocikto
Apelujú na lídrov strán, aby jednoznačne odmietli akékoľvek násilie.
Pellegrini a Čaputová odsúdili atentát na premiéra: Dokážu spolu zmieriť rozhádaných politikov?
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý