Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 16:00 | Správy | Servis

Teplé počasie láka von: Kde môžete grilovať? TAKTO sa vám mäso nikdy neprilepí

Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.

Ako máme postupovať pri ich úprave, aby nám chutili a aby sme si tiež nespôsobili úraz? Alebo nebodaj nepoškodili samotný drahý gril? A odkedy je povolené začať opekať v prírode? 

Grilovanie je proces prípravy jedla na mriežke nad ohňom alebo uhlíkmi. Jedlo sa griluje na otvorenom plameni alebo horúcich uhlíkoch, ktoré sa nachádzajú pod mriežkou. „Spaľovaním - rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) - pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie vznikajú polyaromatické uhľovodíky (PAU), čo sú karcinogénne látky. Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (v prípade červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogén­nych látok - heterocyklických amínov, preto je dôležité grilovanie pri miernejšej teplote,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

S čím na gril?

Vôňa pečeného mäsa je veľmi lákavá. Aj keď ugrilovať sa dá teoreticky čokoľvek, podľa špecialistov na grilovanie je dobré zvážiť druh mäsa. Z bravčového sú najvhodnejšie: krkovička, rebrá, pliecko. Menej vhodné sú suché anatomické časti - karé a stehno.

Z hovädziny sa najčastejšie objavuje vo svetle žeravých uhlíkov roštenka. Dajte šancu aj mletým mäsám, ktoré sú pomerne nenáročné na grilovanie a dokážu dobre absorbovať prímes byliniek a korenín. Najťažšia je z tohto pohľadu hovädzina, najmä hrubé kusy s kosťou. Pri klasickom grile sa používajú na dosiahnutie potrebného tepla brikety alebo drevené uhlie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Útok Číny?! Desivé, čo sa malo stať v Juhočínskom mori: To neznie dobre
(ilustračné foto)
Veľké nešťastie na svahu! Zrazili sa dvaja lyžiari, český občan († 66) neprežil
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Vážna nehoda pod Tatrami: Zrazili sa tam 3 vozidlá! Cesta je uzavretá, zasahovali hasiči
Foto
Vlhová sa s mamou TAKTO vyšantila v kuchyni: Momentálne jem všetko, čo vidím!
Jerguš dostal už dve pracovné ponuky v súvislosti s dronmi
Foto
V škole v Prešove otvorili unikátny predmet: Žiakom sa pracovné ponuky len tak hrnú! Aha, čo ich učia
(ilustračné foto).
Krvavý incident v krajine: Hlásia niekoľko obetí! Znepokojivé, kde ozbrojenec útočil
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Dopravné komplikácie v Bratislave: Na TOMTO mieste na cestu vyteká... Dávajte si pozor!
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil do niekoľkometrovej rokliny: Zahynulo najmenej 25 ľudí! Mrazivé detaily nehody
Ilustračné foto
Brutalita v Bratislave: V centre sa strhla drsná bitka! Zásah polície a prevoz do nemocnice
Ilustračné foto.
ZLÉ správy na leto: V TÝCHTO obľúbených destináciách vás dovolenka vyjde drahšie!
Ilustračné foto
Smrteľná prestrelka polície: Napätá situácia trvala niekoľko hodín! Hlásia obete
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Detská psychiatrička v relácii Braňa Mojseja: Deti dnes nevedia riešiť problémy, preto sa toľko z nich zabíja