Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Ďalšia lákavá strieborná minca vydaná Národnou bankou Slovenska

Ako sme vás už informovali v prechádzajúcich článkoch, v roku 2024 Národná banka Slovenska emituje viacero strieborných mincí.

Prvou bola 10 € minca vydaná pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Chryzostoma Korca, druhou 10 € minca vydaná pri príležitosti 100. výročia narodenia Jozefa Kronera. Podľa informácií numizmatického portálu www.nunofi.sk bol o obidve mince  obrovský záujem a celé emisie sa vypredali za pár týždňov. Strieborná 10 € minca s Jozefom Kronerom doslova lámala rekordy, keď vo verzii PROOF sa jej cena z 32,- €, vzhľadom na veľký záujem medzi zberateľmi a verejnosťou, vyšplhala za necelý mesiac až na 90,- €.

Slováci sú národ zberateľov a čím ďalej viac z nich skúša aj investovať a uložiť svoje úspory do drahých kovov, ako sú zlato či striebro. Práve takéto oficiálne vydania Národnej banky Slovenska sú na to ideálnou príležitosťou. Lákavé sú tým, že okrem drahého kovu z ktorého sú vyrobené, sa jedná o limitované vydania, čo v spojení so zaujímavým motívom a vysokým záujmom zberateľov, investorov a širokej verejnosti, spôsobuje následný nárast ceny, ktorá prevyšuje aj nárast samotnej hodnoty drahého kovu.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Numizmatický portál www.nunofi.sk ďalej informuje, že Národná banka Slovenska vydáva práve dnes 17. apríla 2024 ďalšiu, v poradí tretiu tohtoročnú striebornú mincu, nominálnej hodnoty 10 €. Jedná sa opäť o veľmi silný a zaujímavý motív, ktorý pripomína 80. výročie podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz a Birkenau Alfrédom Wetzlerom a Rudolfom Vrbom.

Zaujímavý bol aj priebeh prípravy motívu tejto mince. V decembri 2022 zorganizovala Národná banka Slovenska verejnú súťaž na výtvarný návrh striebornej euromince, ktorá si má pripomenúť 80. výročie úteku Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Napriek účasti desiatich talentovaných umelcov žiadny z ich návrhov nesplnil kritériá poroty. Komisia na posúdenie návrhov zdôvodnila nedostatok dôležitého posolstva nádeje a hrdinstva, ktoré symbolizuje útek dvojice z tohto známeho tábora. Preto bola súťaž zrušená a vyhlásená nová. Podľa portálu www.nunofi.sk tento krok ukazuje dôležitosť precízneho a svedomitého výberu motívu zberateľskej mince, aby vystihovala výnimočný príbeh a odkaz hrdinov, ktorých si pripomíname.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Autorom víťazného návrhu je akad. soch. Ivan Řehák. Jeho kompozícia využíva symboliku koncentračného tábora, zobrazenú ostnatým drôtom, s trojuholníkmi reprezentujúcimi označenie väzňov. Minca je doplnená o čísla 44070 a 29162, patriace Alfrédovi Wetzlerovi a Rudolfovi Vrbovi. Plyšový medvedík (symbol zabitých detí) a plastická schéma tábora dodávajú symbolike na minci ďalší rozmer. Motív mince má pripomínať temné obdobie dejín ľudstva a zároveň ukázať na altruistickú povahu mnohých ľudí ochotných pomôcť aj v tej najnúdznejšej situácii. Aj táto strieborná minca sa bude určite tešiť veľkej popularite u zberateľov ale aj širokej verejnosti.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Touto mincou sa však vydania Národnej banky v mesiaci Apríl nekončia. Numizmatický portál www.nunofi.sk tiež informuje, že Národná banka Slovenska v spolupráci s Českou mincovňou, vydala v apríli aj  špeciálny spoločný súbor obehových mincí, ktorý obsahuje slovenské obehové euromince ako aj obehové mince českej koruny s tematikou „Vstup SR a ČR do EÚ – 20. výročie“. Obidve krajiny sa tak spoločne pripomenuli vstup do Európskej únie. Národná banka Slovenska ročne vydáva len dva motívy súborov obehových euro mincí. Druhým motívom bude 80. výročie SNP, ktorého vydania sa dočkáme v auguste.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Striebornú mincu ako aj spoločný súbor slovenských euromincí a českých mincí si môžete objednať aj prostredníctvom tohto QR kódu:

Striebornú mincu ako aj spoločný súbor slovenských euromincí a českých mincí si môžete objednať aj prostredníctvom tohto QR kódu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!