Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2020 18:55 | Správy | Domáce správy

Ochranári bijú na poplach, hrozia nám pokuty! Žiadajú okamžité zastavenie ťažby v lesoch s hlucháňom

Riešenie žaloby Európskej komisie na Súdnom dvore EÚ na Slovensko v kauze úbytku hlucháňa je jednoduché. Stačí zastaviť ťažbu v lesoch s výskytom hlucháňa. V tlačovej správe to tvrdia Slovenská ornitologická spoločnosť, Lesoochranárske zoskupenie VLK a Občianske združenie (OZ) Prales.

Ochranári tvrdia, že dlhodobo upozorňovali štátne orgány na devastáciu biotopov, lesov s výskytom hlucháňa. Napriek návrhom občianskych združení na ochranu zostávajúcich starých lesov v nich ťažba roky pokračovala.

„Keďže Slovensko ochranu hlucháňa často zabezpečilo len na papieri, pričom reálna ochrana druhu absentovala, Európska komisia začala proti Slovensku konanie. Napriek konaniu Európskej komisie však Slovensko nedokázalo zabezpečiť ochranu lesov s výskytom tohto vzácneho druhu. Slovensku preto teraz pri prehre na súde hrozia sankcie. Riešením je okamžité zastavenie ťažby v lokalitách s výskytom hlucháňa,“ uvádza sa v tlačovej správe.

 

„Od nášho vstupu do Európskej únie poklesla populácia druhu o polovicu. Takýto bezprecedentný pokles je v úplnom rozpore so záväzkami Slovenska v rámci európskej legislatívy chrániť vzácne druhy. Podobným tempom poklesu sa dočkáme toho, že hlucháň nevyhynie len v Strážovských vrchoch, ale o dvadsať rokov na celom Slovensku,“ vysvetlil Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti. Ako ďalej uviedol, dôvodom tohto poklesu je podľa vedeckých prác likvidácia, vyrúbanie starých lesov, od ktorých ochrany jeho prežitie závisí.

Podobný prípad sa v minulosti riešil na Súdom dvore EÚ. Poľsko podľa ochranárov rovnako argumentovalo, že musí zasahovať v Bielowežskom národnom parku pre šírenie lykožrúta. Poľsko vtedy súd prehralo. „Dúfame, že Slovensko nedotiahne prípad tak ďaleko ako Poľsko a ťažbu v chránených územiach zastaví bez váhania. Ak tak Slovensko neurobí, pri potenciálnej prehre hrozia Slovensku finančné sankcie. Pritom precedens z Poľska poukazuje na to, že Slovensko sa doteraz nerešpektovaním európskej legislatívy vybralo najlepšou možnou ceste k prehre súdu,“ uzatvára Marián Jasík z občianskeho združenia Prales.

Európska komisia sa rozhodla podať na Súdny dvor Európskej únie návrh na začatie konania proti Slovensku za to, že správne neaplikovalo časti smernice o biotopoch a o vtákoch. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku. Slovensko totiž podľa EK nepodniklo náležité kroky na to, aby predišlo poškodeniu biotopu hlucháňa hôrneho a významnému narušeniu populácie tohto živočíšneho druhu.

EK priblížila, že v slovenských lesoch, nachádzajúcich sa v lokalitách sústavy Natura 2000, sa vykonáva intenzívna ťažba dreva. Ide najmä o asanačnú ťažbu vykonávanú v reakcii na rušivé zásahy v lesoch, ako je napríklad zamorenie lykožrútom alebo škody spôsobené búrkou.

„Slovenské právne predpisy však stále nezabezpečujú, aby boli činnosti asanačnej ťažby, ktoré by mohli mať významný vplyv na lokality sústavy Natura 2000, podrobené takýmto posúdeniam. Zároveň sú stále v platnosti plány obhospodarovania lesov, ktoré v minulosti neboli predmetom takéhoto posúdenia,“ ozrejmila Ludviková. Odkedy Slovensko v roku 2004 vstúpilo do EÚ, populácia hlucháňa hôrneho v rámci dvanástich osobitne chránených území, ktoré boli klasifikované na účely jeho ochrany v zmysle smernice o vtákoch, klesla o polovicu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!