Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Hrdina školského masakra Jaro Budz († 62): Krutá rana osudu anjela na zemi

Kto bol muž, ktorý vraždil? Masakru, aká nemá v dejinách moderného Slovenska obdoby, spáchal bývalý žiak Spojenej školy na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach.

Ivan Č. († 22) vytiahol v škole nôž a bodal ako zmyslov zbavený. Zavraždil zástupcu riaditeľa Jaroslava Budza († 62) a ťažko zranil riaditeľku a dve deti. Kto bol tento mladík, ktorý v inak pokojných Vrútkach (okr. Martin) spôsobil brutálne krvipreliatie? Ivan Č. bol podľa ľudí, ktorí ho poznali, problémový už od mladosti. Údajne musel pre zlé správanie viackrát meniť školu.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

Hoci pochádzal zo slušnej a usporiadanej rodiny, mával návaly zúrivosti, keď si s ním nikto nedokázal poradiť. Pracoval v ŽOS Vrútky v opravovni vagónov. Kolegov prekvapilo, keď sa v deň tragédie okolo desiatej hodiny dopoludnia z ničoho nič zobral a odišiel z pracoviska. Netušili, čo má za lubom, ani nič nenaznačovalo, čo sa chystá urobiť. Netrvalo však dlho a násilne vtrhol do školy vo Vrútkach, ktorú kedysi navštevoval.

Rozbil sklo vstupných dverí školy a keď sa mu dvaja odvážni zamestnanci snažili zabrániť vniknúť dnu, zástupcu riaditeľa zabil a školníka zranil. Po krvavom prekonaní ich odporu dobodal riaditeľku a dvoch štvrtákov. Policajný prezident Milan Lučanský pripustil, že mohlo ísť o akciu psychicky narušeného jednotlivca. „Chodil tam na základnú a chcel sa vraj učiteľke pomstiť, ale prečo po toľkých rokoch, to neviem,“ zamyslela sa o možnom motíve žiačka gymnázia, ktoré sídli so základnou školou v identickej budove.

 

Otvoriť galériu

Zavraždený Jaroslav Budz bol podľa jeho bývalých žiačok správny chlap s veľkým charakterom, ktorý sa neváhal zastať toho, na kom bola páchaná nespravodlivosť, či musel čeliť šikane alebo iným prejavom zla. V dobrom na neho spomína aj Ľubica Filická, ktorú učil ešte v socializme a ona napísala samizdatovú prácu, za čo ju prišli vyšetrovať eštébáci. Vtedy mladé dievča dostala od učiteľa Budza obrovskú podporu.

Sedel pri nej, keď musela čeliť dotieravým otázkam vyšetrovateľov a chlácholil ju pohľadom. Rovnako sa podľa nej zastával aj ostatných žiačok vtedy dievčenskej školy a tie si ho pre jeho ľudský prístup a veľké srdce obľúbili. Jaroslav Budz sa oženil ako mladý, no krutá rana osudu mu jeho milovanú ženu vzala, a tak obetoval všetok čas mladým a perspektívnym študentom.

 

Pre pedagógov by mali vypracovať krízový manuál

Andor Šándor, bezpečnostný analytik

- Je to tragédia. Aj keby boli všetky bezpečnostné opatrenia v škole dodržané, tak zabrániť takémuto útoku je takmer nemožné. Polícia musí prísť na to, prečo sa to stalo, no neverím, že by na Slovensku vznikli masové streľby ako v USA. No ministerstvo vnútra by malo s ostatnými rezortmi vypracovať krízový manuál pre pedagógov, ako sa chrániť pred takýmto útokom, keby k nemu v budúcnosti náhodou došlo. Na školách by mali občas robiť aj nácviky so žiakmi, ako v takejto krízovej situácii konať - napríklad by mali vedieť, ako sa zabarikádovať v triede.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní