Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2020 03:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Štefan pracoval celý život v Dopravnom podniku v Bratislave: Veľkolepá rozlúčka po 58 rokov

Neuveriteľných 58 rokov! Toľko odpracoval Štefan Kitka (73) z hlavného mesta v Dopravnom podniku Bratislava (DPB).

Do práce nastúpil ako 15-ročný. Jeho otca totiž uväznili ako politického väzňa a doma sa tak museli obracať, aby neživorili. V podniku pracovala jeho mama, ktorá mu vybavila brigádu. Okrem tvrdej práce však aj športoval, a keď mieril na hokejový tréning, v spoji stretol krásnu sprievodkyňu Annu (70), ktorú si neskôr vzal. Štefan Novému Času prezradil najzaujímavejšie detaily zo života spätého s DPB.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V roku 1962 mal Štefan len 15 rokov a namiesto toho, aby chodil s rovesníkmi von, chodil do práce, aby pomohol mame. „Mama Alžbeta sa starala o mňa a troch mladších bratov, najmladší mal dva mesiace, keď otca uväznili na 14 rokov ako politického väzňa v bani Jáchymov,“ odhalil ťažký osud. Ako najstarší tak suploval rolu otca. Mal kladný vzťah k elektromechanike a navyše v DPB robila aj jeho mama, takže chcel začať práve tam. Plány mu takmer prekazil učiteľ ruštiny.

„Za hodinu som dostal štyri päťky! Žiak písal na tabuľu a urobil chybu. Vyvolal mňa s tým, nech to opravím! Vstal som s tým, že pôjdem k tabuli. To mi nedovolil! Musel som z miesta, ale nedovidel som!“ prezradil. Keď to povedal mame, čakal, že sa jej posťažuje a nechá to tak. „Počkala na ďalšiu hodinu, vošla do triedy, pozdravila: ‚Česť práci!‘, podišla k učiteľovi a bez slova mu pred triedou vyťala,“ zaspomínal na razantné riešenie mamy. „Potom nastali problémy. Mal ma v zuboch,“ zakrútil hlavou. Napokon však nastúpil ako opravár, neskôr sa stal majstrom a chvíľu robil ako vodič. „Doobeda som fungoval v dielni a potom som nasadol do električky a do polnoci som jazdil. Mal som ale vážnu nehodu a prebral som sa až v nemocnici. Zaspal som a povedal som si dosť,“ priznal.

 

Osudové stretnutie s Annou

Popri práci sa venoval aj športu. Hral pozemný hokej a v tíme sa stretol s Vladom Dzurillom. Raz cestoval na tréning a v spoji stretol nádhernú Annu. „Pracovala ako sprievodkyňa,“ odhalil moment, keď ho prvýkrát očarila žena, z ktorej sa stala jeho manželka. Aj ona v podniku vydržala dlho - 25 rokov a narodili sa im dve deti. „Syn Boris (50) sa venoval futbalu pod vedením trénera Galisa, neskôr trénoval bratislavský Slovan do 21 rokov a dnes trénuje gruzínsku reprezentáciu s Vladimírom Weissom,“ skromne prezradil úspechy rodiny.

Otvoriť galériu

Dcéra Veronika bola úspešnou plavkyňou, no skončila pre zdravotné problémy. V práci prežil krásne aj náročné dni, na ktoré nezabudne. „Boli sme vynikajúci kolektív a mal som stovky učňov,“ spomenul. Kolegovia si ho obľúbili a pripravili mu veľkolepú rozlúčku. Po Bratislave sa povozil v raritnom trolejbuse Sanos S200. Na Slovensku ich jazdilo 20, dávno ich vyradili. Tento však zrenovovali a podieľal sa na tom aj Štefan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov