Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Na bicykli po stopách histórie: Nová cyklotrasa spojí dva štáty a dva hrady, požehnal jej biskup

Dva štáty, dva samosprávne kraje a dva hrady spojí medzinárodná cyklotrasa Z Trenčína do moravského mesta Brumov-Bylnice.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Takmer 12-kilometrový úsek z Trenčína do Nemšovej na slovenskej strane otvorili v pondelok pod najstarším pútnickým miestom na Slovensku v Skalke nad Váhom. Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku je cyklotrasa súčasťou cezhraničného projektu Na bicykli po stopách histórie.

"Tento úsek cyklotrasy vedie od starého železničného mosta v Trenčíne až po kúpalisko v Nemšovej. Náklady na výstavbu 11,5-kilometrového úseku boli 2,5 milióna eur, financovala ho Európska únia a štát, piatimi percentami sa na financovaní podieľal kraj. Jej súčasťou sú dva cyklomosty nad riečkou Sučanka v Skalke nad Váhom a Vlára v Nemšovej a tri odpočívadlá," priblížil Baška.

 

Ako dodal, cyklotrasa spája kultúrne a historické pamiatky, ale aj športoviská. Má slúžiť aj na cesty na bicykli do práce. "Chceme byť príjemnejší k životnému prostrediu, chceme, aby viac ľudí využívalo nemotorovú dopravu. Naším cieľom je, aby ľudia robili niečo pre svoje zdravie, ale aby cyklotrasu využívali aj na cestu do práce. Dôležité je tiež, že sme cyklistov presunuli z nebezpečných ciest. Cyklotrasa spája Českú a Slovenskú republiku, Zlínsky a Trenčiansky kraj a dva hrady - Trenčiansky hrad a hrad Brumov. Hlavne však spája dobrých ľudí," zdôraznil Baška.

Nový úsek cyklotrasy požehnal nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, ktorý je priaznivcom cyklistiky. Cyklotrasu si v pondelok odskúšal spolu s desiatkami ďalších milovníkov cyklistiky. "Cyklotrasa vedie aj okolo pútnického miesta, cyklisti si tu môžu nielen oddýchnuť, ale aj pomeditovať a načerpať niečo z histórie a aj z toho posvätna, ktoré odtiaľto žiari. Okolo roku 1000 tu žili pustovníci. Aj keď žili inými spôsobom života, ako žijeme my, môžu nám byť v mnohom príkladom. Učia nás, že sa máme utíšiť a utiahnuť do prírody, aby sme si ju vedeli vážiť," doplnil biskup.

K úplnému prepojeniu Trenčína s Brumovom-Bylnicou zostáva na slovenskej strane už iba asi 1,5-kilometrový úsek a takmer trojkilometrový úsek na moravskej strane. Slovenskú časť cyklotrasy by mohli dokončiť v tomto, prípadne v budúcom roku. Na moravskej strane je situácia zložitejšia, na dobudovanie posledného úseku treba ešte dva alebo tri roky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!