Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.05.2020 13:36 | Správy | Domáce správy

Vlaky zadarmo pre študentov sa obnovujú, medzinárodná doprava je stále zastavená

Od pondelka sa obnovia vlaky zadarmo pre všetkých žiakov a študentov.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal totiž podpísal rozhodnutie, ktorým sa od 1. júna 2020 obnoví bezplatná železničná doprava pre všetkých žiakov a študentov. „V pondelok sa vrátia žiaci do škôl, preto opäť spúšťame aj vlaky zadarmo, tak ako sme sľúbili. Verím, že sa bude epidemiologická situácia už len zlepšovať a postupne budeme môcť obnoviť aj medzinárodnú dopravu,“ povedal vo štvrtok minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Bezplatné cestovanie pre žiakov a študentov bude obnovené v celom rozsahu ako pred vyhlásením mimoriadnej situácie. Znamená to, že od 1. júna budú môcť cestovať bezplatne všetci žiaci a študenti bez ohľadu na to, či je vyučovanie na konkrétnej škole obnovené v plnom alebo čiastočnom rozsahu. "Návrh na spustenie niektorých medzinárodných liniek v železničnej doprave sme už predložili na poslednom rokovaní Ústredného krízového štábu. Schválený však nebol, rokovať o ňom chceme opäť," uvádza sa v tlačovej správe.

"Som rád, že ministerstvo zareagovalo na otvorenie škôl a vrátilo späť žiakom a študentom bezplatnú prepravu. Veľké zľavy pre vybrané skupiny cestujúcich vo vlakovej doprave sú, okrem samozrejmých sociálnych efektov, obrovským impulzom investícií do najekologickejšej formy hromadnej dopravy," myslí si predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Filip Hlubocký.

 

Vďaka zľavami vyvolanému záujmu cestujúcich a následnému pridávaniu spojov podľa neho bezplatní cestujúci veľmi prispeli k lepšiemu výberu spojov pre tých, ktorí si priplácajú na cestovné viac. "Verím, že mladí ľudia si vďaka možnosti cestovať vlakmi bezplatne uvedomia potenciál a výhody vlakov a ostanú nám verní, aj keď sa im skončí nárok na využívanie bezplatnej prepravy. Medziročné nárasty našich tržieb pred koronakrízou túto teóriu potvrdzujú," podotkol Hlubocký. Bezplatná preprava je poskytovaná vybraným skupinám obyvateľstva na základe rozhodnutia vlády SR od novembra 2014, pričom jej objednávateľom je MDV.

Návrh na spustenie niektorých medzinárodných liniek v železničnej doprave už rezort dopravy predložil na poslednom rokovaní ústredného krízového štábu. "Schválený však nebol, rokovať o ňom chceme opäť," priblížil hovorca MDV Ivan Rudolf.

Rezort dopravy zároveň pripravil návrh na opätovné vykonávania letov v rámci obchodnej leteckej dopravy s určitými obmedzeniami od piatka (29. 5.). V prvej fáze má ísť o nepravidelnú, tzv. charterovú obchodnú leteckú dopravu lietadlami s kapacitou do 20 cestujúcich pre slovenských občanov. V tomto prípade by sa to malo týkať osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska. Tieto lety by bolo podľa MDV možné vykonať medzi územím SR a územím Maďarska, Poľska, ČR, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka alebo Švajčiarska. Konečné rozhodnutie však určí až ústredný krízový štáb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?