Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2020 22:56 | Správy | Peniaze

Slovensko dostane od EÚ osem miliárd eur: Veľvyslanec Javorčík žiada ich zmysluplné využitie

Slovensko by sa v rámci ozdravného balíka EÚ s objemom 750 miliárd eur malo sústrediť na čo najlepšie využitie ponúkaných grantov s hodnotou okolo osem miliárd eur. Uviedol to v stredu vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Veľvyslanec reagoval na nový návrh sedemročného rozpočtu EÚ (2021 - 2027) a plán na oživenie európskeho hospodárstva, ktoré predtým v pléne Európskeho parlamentu predložila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Javorčík pripomenul, že návrh z dielne EK reaguje na bezprecedentnú zdravotnú krízu, ktorej dozvuky budú pretrvávať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. "Ide o ambiciózny návrh aj z hľadiska objemu finančných prostriedkov, aj z hľadiska štruktúry, ako chce pomôcť členským krajinám. V najbližších rokoch, zhruba do troch rokov, by malo do európskych ekonomík pritiecť navyše okolo 750 miliárd eur, ktoré budú zamerané na krajiny, regióny a sektory najviac postihnuté krízou," vysvetlil.

 

Upozornil, že celá EÚ a všetky jej členské krajiny čelia zásadnému ekonomickému prepadu, aj preto je navrhnutý objem peňazí určený pre všetkých.

Javorčík potvrdil, že podľa návrhu EK by Slovensko mohlo počítať s ôsmimi miliardami eur v grantoch. Rokovania však stále prebiehajú a s návrhom eurokomisie musia súhlasiť aj členské štáty EÚ, ako aj Európsky parlament. A až po skončení týchto rokovaní budú známe výsledné sumy. Podľa jeho slov ide o pomerne široký balík návrhov a je teraz hlavne na lídroch členských krajín, ako sa dohodnú na výške ozdravného plánu a aj na spôsobe prerozdeľovania zdrojov.

Slovenský diplomat vyjadril nádej, že najneskôr do konca júla sa podarí túto dohodu dosiahnuť, čím potvrdil, že v priebehu júla sa v Bruseli pravdepodobne uskutoční ďalší mimoriadny summit EÚ zameraný na dlhodobý rozpočet Únie a plán hospodárskej obnovy "v jednom balíku".

"Pre Slovensko bude dôležité, aby pomerne silný objem peňazí, ktoré prídu v nasledujúcich rokoch, zmysluplne využilo na modernizáciu krajiny, na investície do moderných technológií a takisto tak, aby sme sa ako ekonomika posunuli dopredu a boli pripravení na výzvy, ktoré nás čakajú v nasledujúcich desaťročiach," opísal situáciu veľvyslanec pri EÚ.

Z pohľadu čerpania výhodných dlhodobých pôžičiek, ktoré plán obnovy rovnako ponúka, bude podľa Javorčíka na vláde SR, či o ne požiada. Spresnil, že pre každú členskú krajinu sú dané limity, do akej výšku môžu byť pôžičky poskytnuté, a v prípade Slovenska je to okolo päť miliárd eur.

"Pre nás je prioritné využiť práve možnosť grantov," skonštatoval veľvyslanec. A zdôraznil, že Slovensko, ktoré má problémy s čerpaním eurofondov, by o to viac ponúkaný balík peňazí malo vnímať ako veľkú výzvu a čo najlepšie využiť túto šancu. Podľa jeho slov si to bude vyžadovať silnú mobilizáciu nielen na úrovni vlády, ale aj na úrovni miest a podnikov, ktoré čerpajú z ponúkaných eurofondov, aby pripravili dobré a hodnoverné plány modernizácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ