Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2020 10:54 | Správy | Domáce správy

Združenia Ekoteam: Cementáreň v Rohožníku prekračuje povolené emisné kvóty

Cementáreň v Rohožníku, ktorú prevádzkuje spoločnosť CRH Slovensko, podľa občianskeho združenia Ekoteam prekračuje povolené emisné kvóty.

Spolu s obyvateľmi Rohožníka a okolitých obcí sa tiež sťažujú, že ich už niekoľko rokov obťažuje prach, hluk a častá premávka nákladných áut. V tejto súvislosti dnes podali podnet na ministerstvo životného prostredia. Ako uviedla predsedníčka združenia Ekoteam Mária Matiko Štarková, od envirorezortu žiadajú zníženie emisných kvót pre cementárne. Podľa štátneho tajomníka ministerstva Juraja Smatanu sa rezort bude podnetom zaoberať.

Otvoriť galériu

K iniciatíve OZ Ekoteam sa pripojili aj obyvatelia blízkych obcí Sološnica, Horné Sŕnie a Dvorníky-včeláre. „Na tento problém poukazujeme už roky, ale nikto to nerieši. Využili sme preto príležitosť, že sa zmenila vláda a momentálne je možné pripomienkovať zákon o ochrane ovzdušia," povedala Štarková. OZ Ekoteam žiada, aby sa ministerstvo životného prostredia (MŽP) situáciou zaoberalo. Rovnako požaduje zníženie emisných kvót pre cementárne na úroveň, aká je napríklad v Nemecku.

 

Za MŽP prebral podnet do vlastných rúk štátny tajomník Juraj Smatana, ktorý prisľúbil, že sa ním envirorezort bude zaoberať. „Téme ochrany ovzdušia v blízkosti cementárne sa ministerstvo venuje veľmi intenzívne. Týždeň po nástupe pán minister Budaj prijal delegáciu nespokojných občanov z Rohožníka. Tak isto pán minister osobne so Slovenskou inšpekciou životného prostredia absolvoval akciu, kde zastavovali kamióny smerujúce do spaľovne, takže vás môžem ubezpečiť, že o tejto téme je pán minister podrobne informovaný,” povedal Smatana pri preberaní podnetu.

Štátny tajomník zároveň informoval, že rezort životného prostredia prijíma každý týždeň niekoľko návštev občianskych združení, ktorých podnety sa snaží riešiť. Dodal, že situácii v Rohožníku sa budú venovať aj v blízkej budúcnosti.

Spoločnosť CRH Slovensko vo svojom stanovisku uviedla, že je otvorená akejkoľvek diskusii s príslušnými autoritami aj aktivistami. „Všetkých nás spája spoločný cieľ, ktorým je ochrana životného prostredia. Pre nás to znamená výrobu stavebných materiálov s čo najmenšou ekologickou stopou. Cementáreň v Rohožníku sa zaväzuje znižovať svoj vplyv na ovzdušie, a tak prispievať k trvalej ochrane okolitého životného prostredia a komunít. Povolené emisné normy dodržiavame a výsledky emisných meraní pravidelne uverejňujeme na našej webovej stránke, kde sú verejnosti k dispozícii kedykoľvek,“ uviedla v reakcii hovorkyňa spoločnosti Alžbeta Timárová. Podľa Timárovej sa predstavitelia cementárne pravidelne stretávajú s aktivistami z Rohožníka, pričom ich informujú o svojich investíciách a aktivitách, a rovnako odpovedajú aj na ich otázky a podnety.

CRH Slovensko upozorňuje, že emisné kvóty sú pre cementárne praktický rovnaké vo všetkých členských krajinách Európskej únie. Výnimku tvoria iba Rakúsko a Nemecko, ktoré zastávajú v oblasti emisných kvót prísnejšiu politiku. „Ak by prišlo k sprísneniu emisných limitov, potrebné je počítať s prechodným obdobím, počas ktorého prevádzkovatelia musia zosúladiť svoje technológie a nové požiadavky. V Nemecku to boli napríklad štyri roky. Emisné limity sú témou, ktorá si vyžaduje diskusiu odborníkov z oblasti ministerstva životného prostredia, výrobcov a verejnosti, ktorú zastupujú mimovládne organizácie. Naša spoločnosť je ochotná zúčastniť sa na takejto diskusii,“ vysvetlila Timárová. Dodala, že aj pokuta vo výške 66-tisíc eur, ktorú cementáreň dostala v roku 2019 za prekročenie emisných kvót, bola dôsledkom požiaru, ktorý postihol jednu z technológií v cementárni ešte v septembri 2018. V dôsledku nehody tak cementáreň v jednom z parametrov prekročila stanovené emisné kvóty. Technológia však prešla opravou a problém je tak podľa hovorkyne odstránený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom