Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2020 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Ostrý protest proti rekreačnej výstavbe: Výzvu na zachovanie Štrbského Plesa podpísalo za 14 hodín 10-tisíc ľudí

Verejnú výzvu za zachovanie Štrbského Plesa podpísalo za 14 hodín 10-tisíc občanov. Podnetom na spustenie výzvy bolo zverejnenie dokumentu o zmenách územného plánu v obci Štrba, ktorý obsahoval informácie o ďalšej rekreačnej výstavbe v lokalite Štrbského Plesa.

Zasiahla vašu plánovanú dovolenku koronakríza? Šetrili ste si dlho na dni oddychu a rozhodujete sa, či vziať voucher alebo riešiť kompenzáciu inak? Napíšte nám o vašom prípade a nezabudnite pripojiť telefonický kontakt na tip@novycas.sk!


Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Uviedla to občianska iniciatíva My sme les v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Iveta Niňajová z Asociácie prírodného turizmu a zároveň členka iniciatívy My sme les. Občianskym aktivistom sa nepáči, že kým stavby pribúdajú, zonácia Tatranského národného parku (TANAP) nie je pripravená ani po viac než 20-tich rokoch. Aktivisti žiadajú starostu obce Štrba, poslancov obecného zastupiteľstva aj prednostu okresného úradu v Poprade, aby odložili svoje rozhodovanie o zmene územného plánu obce Štrba až do momentu, dokedy nebude schválená zonácia, a s tým súvisiaci „program starostlivosti” pre TANAP.

Ako hlavný dôvod pre odklad rozhodovania považujú fakt, že osada Štrbské Pleso leží na území TANAP-u s 3. stupňom územnej ochrany, pričom jeho zastavané územie je v dotyku s chránenými územiami v 4. aj 5. stupni územnej ochrany. „Program starostlivosti" a zonácia TANAP-u je zároveň súčasťou Biosférickej rezervácie Tatry vyhlásenej UNESCO programom „Človek a biosféra” a Územia európskeho významu Tatry. Územie tak predstavuje biocentrum nadregionálneho významu. Podľa aktivistov je preto potrebné určenie limitov únosnosti a návštevnosti tejto prírodne aj kultúrne cennej rekreačnej lokality. Teda aj pre plány ďalšieho rozvoja tohto územia.

Otvoriť galériu

 

„Bez koncepčného prístupu a zmysluplného rozvoja, ktorý zachová a zveľadí to, kvôli čomu toto miesto ľudia navštevujú, nemôžeme hovoriť o udržateľnom rozvoji cestovného ruchu nielen v tejto lokalite, ale aj v iných národných parkoch na Slovensku,” povedala Iveta Niňajová. Aktivisti uvádzajú, že

„Schválenie návrhu by znamenalo úplne pochovať a odprírodniť ďalšiu jedinečnú a nádhernú lokalitu národného parku, podobne ako to môžeme vidieť v Jasnej v Nízkych Tatrách, kde sa už dnes týči hotel Damián priamo nad hladinou Vrbického plesa a vzácne čučoriedkové smrekové lesy či ďalšie biotopy sa rýchlo menia na staveniská, zjazdovky, penzióny a parkovacie plochy,” dodal Karol Kaliský z iniciatívy My sme les. 

Otvoriť galériu

Prehovoril aj šéf envirorezortu

V lokalite Štrbského Plesa nedôjde k zásahom, ktoré by sa dotkli prírodného bohatstva a jedinečnosti Vysokých Tatier. Vyhlásil to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), ktorý v tejto súvislosti veľmi pozitívne vníma aj súlad so starostom Štrby Michalom Sýkorom.
"Máme spoločný záujem chrániť Štrbské Pleso ako skvost Tatier i celého Slovenska," uviedol Budaj. Po vysvetleniach starostu Štrby v súvislosti s návrhom zmeny územného plánu obce je presvedčený, že v lokalite nevznikne nič, čo by narušilo panorámu a prostredie Štrbského Plesa.

"Žiadne lanovky, či nové zjazdovky. Aj myšlienka parkoviska, ktoré by sa malo dotýkať priamo oblasti vzácnych mokradí, bolo zrejme nedorozumením. Nehrozia žiadne výstavby komerčných objektov, v pláne obce sú menšie, prospešné verejné stavby ako toalety či vodojem,“ uviedol po stretnutí so Sýkorom a vysvetleniach šéf envirorezortu. "Samozrejme, pán starosta eviduje developerské návrhy, no je pripravený chrániť hodnoty Tatier, nie záujmy investorov,“ dodal Budaj. Vývoj bude naďalej sledovať.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú