Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2020 04:00 | Správy | Zahraničné správy

Rakúsko aj Chorvátsko otvorili hranice, Grécko pláže: Svitá na dovolenku pri mori?

Blíži sa koronakríza ku koncu? Napriek tomu, že niektoré krajiny stále hlásia vysoké počty nakazených a obetí, v niektorých sa situácia pomaly stabilizuje.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Stále viac ľudí sa začína zamýšľať nad letom a obdobím dovoleniek a krajiny, ktoré z cestovného ruchu žijú, sa snažia uvoľniť sociálne obmedzenia v čo najväčšej a najbezpečnejšej miere.

 

Otvoriť galériu
Rakúsko
Zdroj: northfoto
Cez víkend zrušili kontroly na svojich vnútorných hraniciach so Švajčiarskom, Lichtenštajnskom, Nemeckom, Českou republikou, Slovenskom a Maďarskom. Podľa Policajného zboru SR kontroly s Talianskom a Slovinskom zostávajú zatiaľ zachované, ale zrejme už nie na dlho.

Úplné otvorenie hraníc by mohlo nastať už 15. júna. Pre Slovákov, ktorí prekročia hranice do Rakúska, stále platia všetky povinné opatrenia, čiže negatívny test na COVID-19 nie starší ako 4 dni alebo 14-dňová povinná domáca karanténa. Tieto opatrenia však budú policajné hliadky kontrolovať podľa vyhlásenia rakúskeho ministerstva vnútra „len náhodne“.

Naopak to neplatí!

Pozor však, ak si chcete vyjsť do Rakúska na nákupy, na našej strane sa kontroly budú vykonávať aj naďalej. Hoci Rakúsko svoje hranice s nami otvorilo, zmena platí len pri ceste od nás k nim a neznamená to, že rovnako ľahko sa vrátite aj naspäť. Pri vstupe na Slovensko stále platí povinnosť štátnej karantény, okrem presne vymedzených výnimiek.

 

Otvoriť galériu
Grécko
Zdroj: northfoto
Gréci zaplnili pláže V sobotu Grécko otvorilo vyše 500 verejných pláží. Keďže miestene teploty už stúpajú k 40 °C, miestni obyvatelia túto možnosť využili takmer okamžite a rýchlo začali zapĺňať miesta pri mori. Musia však dodržiavať bezpečnostné opatrenia. Na ploche 1 000 metrov štvorcových pláže nemôže byť viac ako 40 ľudí, slnečníky musia byť od seba vzdialené aspoň štyri metre a ležadlá jeden meter.

Stánky môžu zákazníkom predávať iba balené jedlo a nápoje. Obmedzenia sú prísne kontrolované a za ich nedodržanie hrozí až 30-dňové zatvorenie pláže a pokuta do výšky 20 000 eur. Oddnes budú môcť Gréci voľne cestovať po krajine aj na ostrov Kréta. Kaviarne, pohostinstvá a reštaurácie sa v krajine plánujú otvoriť 25. mája.

 

Otvoriť galériu
Chorvátsko
Zdroj: anc
Už minulý víkend otvorilo svoje hranice pre občanov EÚ a schengenského priestoru, ktorí musia cestovať do Chrovátska v hospodárskom záujme. Podľa ministra vnútra Davora Božinovića to znamená, že rezervácia ubytovania v Chorvátsku oprávňuje cudzincov k vstupu a chorvátské hranice sú tým pre turistov prakticky otvorené. Ak teda máte zabezpečené ubytovanie na letnú dovolenku, je to dôvod na prekročenie chorvátských hraníc bez povinnej karantény.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?