Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2020 10:16 | Správy | Zahraničné správy

Hormonálnu antikoncepciu berie o polovicu Češiek menej ako v roku 2007: Z čoho majú obavy

Spotreba hormonálnej antikoncepcie klesla v Česku od roku 2007 takmer na polovicu.

V minulom roku jej bolo do lekární dodaných 1,9 milióna balení. Vyplýva to z informácií Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Podľa gynekológa Tomáša Faita, ktorý je odborným garantom Fóra antikoncepcie, je niekoľko možných teórií, prečo tomu tak je. Niektoré ženy sa boja rizika vzniku krvných zrazenín čiže trombóz, súvisieť to môže aj s tým, že užívanie hormónov pre ženy prestalo byť "trendy", povedal ČTK. Predaj prvej hormonálnej antikoncepcie, tablety Enovid, začal pred 60 rokmi.

"V prieskume Fóra antikoncepcie, boli z dôvodov, prečo ženy neužívajú hormonálnu antikoncepciu, najčastejšie uvádzané práve strach z tromboembolizmu a potom obavy z priberania na hmotnosti," uviedol Fait. Viac ako štvrtina žien prieskumu podľa neho uviedla, že nemá konkrétny dôvod. Pätina žien podľa prieskumu fóra nepoužíva pri sexe žiadnu ochranu.

Vrchol v užívaní a dodávkach na trh dosiahla Česká republika zrejme v roku 2007, kedy bolo na trh dodaných 3,49 milióna balení hormonálnej antikoncepcie za zhruba 1,16 miliardy korún. V tomto roku antikoncepciu užívalo 1,38 milióna žien, pri prepočte na ženy vo veku od 15 do 49 rokov, čo sa považuje za plodný vek, to bolo 547 žien z 1000. Väčšina žien dávala prednosť klasickej antikoncepcii (1,22 milióna žien) pred vnútromaternicovým telieskom či inými vnútromaternicovými prostriedkami (165.532 žien).

Od tej doby sa dodávky aj počty žien znižovali. V roku 2019 bolo na trh dodaných 1,91 milióna balení. Ich hodnota bez DPH a obchodné prirážky predstavovali predvlani 792 milióna korún, čo je najmenej od roku 2004. Podľa minuloročného prieskumu používalo antikoncepciu predpísanú lekárom 49 percent žien medzi 18 a 24 rokmi.

"Ľahko narastá počet užívateliek vnútromaternicových teliesok," uviedol Fait. Viac sa predáva aj núdzová antikoncepcia, ktorú možno použiť po nechránenom styku. V ČR je táto metóda dostupná od roku 2000, do roku 2015 bola viazaná na overenie veku v lekárni. V minulom prieskume priznala jej použitie asi štvrtina respondentiek. Užívanie antikoncepcie má svojich odporcov a zástancov aj medzi odborníkmi. Niektorí lekári vystupujú proti tomu, aby sa antikoncepcia predpisovala mladistvým, a dávajú dlhodobé užívanie antikoncepcie do súvislosti s neskoršími problémami s plodnosťou. Iní lekári tieto tvrdenia odmietajú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Minister spravodlivosti SR Boris Susko.
Susko o kontrole na Najvyššom súde SR: Ministerstvo spravodlivosti nežiadalo žiadne súdne spisy
Známe herečky sa zastali kolegu Ľuboša Kostelného.
Známe herečky sa zastali kolegu a pustili sa do Šimkovičovej: Tu sa niekto strašne...